FACEBOOK

Van-e a Montenegróban "magyarfóbia"?

Van-e a Montenegróban
hozzászólás, 2015.08.08.

A világbajnokság ötödik helyéért játszik ma délután, 14.30-tól a magyar férfi vízilabda-válogatott. Az ellenfél Montenegró. Csapatunk védőjét, az egykori Budva-játékost, Gór-Nagy Miklóst kérdeztük.

A nyári program vlv-fotóinak minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

- Több mint három nap eltelt az olasz meccs óta. Hogy regenerálódtál azóta lelkileg? Volt-e valami technikád erre vagy azt mondtad, hogy „nem foglalkozom ezzel, mert más dolgom van”.

- Valóban eltelt három nap, így egy kicsit már távolinak is tűnik az a meccs, viszont nagyon benne maradtak az emberben momentumok, hihetetlen kis apróságok, de amelyek azért sajnos sokat számítanak. És nem is csak a meccsel kapcsolatban, hanem úgy az egész nyárról. Fontos lesz majd ezeket alaposan átgondolni magamban és amin csak lehet, javítani majd a későbbiekben.

Az biztos, hogy az olaszok elleni meccsen az elszántság, a csapatszellem terén semmilyen probléma nem volt, nem ezen múlt. Ebből következően mindenféle regenerációs technika nélkül is ugyanígy kellett továbbmenni, nem is volt más választásunk. Átvittük ezt az amerikaiak ellen és átvisszük a mai meccsre is. Inkább az okozott gondot, hogy kénytelenek voltunk elfogadni: nekünk sajnos most az 5. hely elérése lehet a legmagasztosabb cél.



- Az amerikaiak elleni viszonylag sima győzelem mennyire segített ebben a helyzetben? Hiszen kiderült, hogy azért egy jó csapatot simán meg tudtok verni. Jó játékkal nyerhetek, de az olasz-meccs sokkja után akár az is megtörténhetett volna, hogy összeroppan a csapat.

- Olyan lehetőség nem volt, hogy összeroppanjunk. Szerintem már az olasz meccs után eldőlt, hogy az amerikaiak ellen nyerni fogunk, és ilyen magabiztosan fogunk játszani, úgy, hogy nem adunk nekik semmiféle teret, hanem a saját akaratunkat rájuk kényszerítjük, felőröljük őket. Mindenkiben munkálkodott egy hiányérzet, de különbséget kell tenni: nem az amerikai meccs után lettünk magabiztosak, azért, mert jobbak lettünk azon a meccsen, hanem  már előtte, a fejünkben eldőlt, hogy így lesz.

- Maga a meccs mennyire volt nehéz?

- Persze, hogy nehéz volt, azért ezen a szinten már minden meccs nehéz. Az látszott, hogy az amerikaiak egy percig sem gondolták azt, hogy nyerhetnek. Az első pillanattól kezdve keményebbek voltunk, én úgy érzem, hogy motiváltabbak is, és ennek megfelelően az eredmény is elég hamar úgy alakult, ahogy nekünk kedvező. A harmadik negyed elején volt egy kis megtorpanás, de a csapat erejét mutatja, hogy ezzel sem foglalkoztunk, hanem még egy lapáttal rá tudtunk tenni, magasabb fokozatra kapcsoltunk és behúztuk a meccset.



- Most Montenegró következik, azt a közhelyet elsütöttük már, hogy ez a két évvel ezelőtti döntő megismétlése - sajnos alacsonyabb szinten. Viszont az kevéssé ismert, hogy a csapatunkból te vagy az egyetlen, aki játszott Montenegróban, klubcsapatban, egy évet töltöttél el Budvában. Számít ez még, vagy már nagyon távoli?

- Nem számít, hogy mi volt akkor, hiszen az nem tegnap volt, illetve, ha tavaly lett volna, akkor sem számítana, szerintem. Lehet, hogy közhely, de tény, hogy a két évvel ezelőtti döntősök játszanak most az ötödik helyért. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy a mezőny nagyon kiegyensúlyozott és erős. Mi ezzel nem foglalkoztunk, nekünk most az az elsődleges célunk, hogy Montenegrót legyőzzük.

- Milyen ez a mostani montenegrói csapat?

- Kétarcú. Ez jut először eszembe, hiszen láttuk már őket nagyon-nagyon rosszul játszani, motiválatlanul és szétesve, nem is egyszer. Viszont az is látszik, hogy amikor igazán akarják és igazán fontosnak gondolják (és persze ők tudják, mikor van ilyen helyzet) nagyon-nagyon jók tudnak lenni. Rendkívül erős kezdő csapatuk van, nemzetközileg jegyzett szuper játékosokkal, nagyon jó kiegészítő emberek állnak mögöttük, mindenféleképpen olyan csapatról beszélünk, amelyre komolyan fel kell készülni. Így alakult, hogy az ellenfelünk is az 5. helyért játszik, de ez egy nagyon erős Montenegró.

- Tibi elmondta, hogy mivel most már egy hosszabb időszakot tekintve mindig legyőzzük őket, egy dühös montenegrói csapatra számít... Te mit vársz?

- Igen, biztos zavarja őket, hogy sorozatosan kikapnak tőlünk. Én sem azt mondtam, hogy várhatóan nem lesznek motiváltak, hanem arra utaltam, hogy kétarcú csapatról van szó. Az erős motiváció egy dolog, de ha sokszor kikaptak tőlünk, bevillanhat az is, hogy sok mindent megtettek már ellenünk és mégsem sikerült nyerniük.  Biztos, hogy nekünk ugranak, efelől nincsen kétség, de ez nem érdekes, mert számítunk rá, tudjuk, hogy ez lesz. A négy negyed hosszú idő, ha mi higgadtak, fegyelmezettek vagyunk és egyénileg is jó teljesítményeink lesznek, akkor ennyi idő alatt meg fogjuk tudni nyerni ezt a mérkőzést.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)

A VLV VB-ALOLDALA