FACEBOOK

Erdélyi a magyar-USA-ról - ,,Minden poszton jobbak a játékosaink"

Erdélyi a magyar-USA-ról - ,,Minden poszton jobbak a játékosaink
hozzászólás, 2015.08.06.

Csapatunk "Amerikát megjárt" vb-újonca ugyanolyan csalódott az elveszített negyeddöntő miatt, mint a többiek. Egy kis visszatekintés után a mai ellenfélről, az USA-ról kérdeztük.

A nyári program vlv-fotóinak minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Köztudott, hogy Erdélyi Balázs kacskaringós utat járt be, míg a magyar válogatott biztos tagja lett. Már Kemény Dénes is meghívta, látta benne a tehetséget, de Balázs akkor az amerikai egyetemi tanulmányokat választotta, s úgy tűnt, ezzel lemond a profi pólós pályafutásról.

Az amerikai egyetemi bajnokságban aztán sikert sikerre halmozott, s abban a közegben is nagyot tudott fejlődni. Teljesítményét a legértékesebb egyéni díjakkal ismerték el, s Benedek Tibor úgy gondolta, megnézné a fiút. Tetszett neki, amit látott, mert a tanulmányait befejező Erdélyi Balázs hazatérése óta folyamatosan tagja a bő keretnek, majd a csapatban is stabilizálta a helyét.

A jobb kezes játékost először az olaszok ellen elszenvedett vereségről kérdeztük.

- Te milyen érzésekkel vágtál neki a magyar-olasznak? Volt-e benned feszültség izgalom? Tartottál-e valamitől?

- Tartani nem tartottam semmitől, nyilván izgultunk. Egészséges izgalom volt, annál semmivel nem több. Ugye ez volt az első igazán fontos meccsünk és sajnos nem sikerült.

- Mire taksáltad, milyennek tartottad az olasz válogatottat meccs előtt?

- Nagyon jó csapat, de hát ezt nyilván tudta, tudja mindenki. A Vodafone Kupán nyertek ellenünk, de szerintem mindenképpen bizakodva várhattuk ezt a mérkőzést, már csak azért is, mert tavaly sikerült őket legyőznünk az Európa-bajnokság elődöntőjében. Most nyáron egy felkészülési tornán is megvertük őket már egyszer. Azt gondolom, hogy előtte is megállapítható volt: mi lehetünk csalódottabbak egy esetleges vereség után. Mindenképpen esélyesebbnek éreztem a csapatunkat.

- A meccsen egészen jól kezdtünk, olyan magabiztosnak tűnt az egész. Ezt hogy láttad, ezt az időszakot, egészen mondjuk a harmadik negyedig?

- Szinte végig mi vezettünk, 2:0-ra, utána 5:3-ra is, utána jöttek fel. Lőttek két gólt, két szerencsétlen, utolsó másodperces gólt, ami kicsit talán megrendített minket vagy nem is tudom hogy mondjam. És az utolsó negyedet 3:2-re sikerült megnyerniük, aminek szerintem nincsenek különösebb, rejtélyes okai, a döntő pillanatokban nekik jöttek be jobban a dolgok.

- Tibor a nyilatkozatában úgy írta le a meccset, hogy egyik csapat se játszott extrát hanem biztonságra törekedett, így előny-hátrány vetélkedéssé vált a meccs. Elképzelhető, hogy egy kicsit kellett volna nekünk nyitni, kockáztatni?

- Egy ilyen negyeddöntőben azért valamilyen szinten a "biztosra" is kell menni. Nyilván kell valamennyit kockáztatni is, de nem tudom, hogy melyik az a része a játéknak ahol többet kockáztathattunk volna. A fórokat megpróbáltuk végigjátszani, a védekezés során addig nem indultunk el támadni, amíg nem volt nálunk a labda, tehát ezen a téren valóban nem kezdtünk el úgymond kockáztatni. Még nem láttam videót, de biztos ki fogjuk tudni ezt találni majd.

- Most tehát nem tudjuk igazán, miért nem sikerült, csak annyit, hogy az olaszok eggyel több gólt lőttek. A világbajnokság után pontosabban kiderülhet majd az ok?

- Ha jól emlékszem, mind a két csapat csak fórból tudott gólt lőni (az olaszok egy akciógólt lőttek - a szerk.). Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon régen fordult elő, hogy ne lőttünk volna akciógólt, mindenképpen ez lehet az egyik oka a vereségnek.



- Mennyire voltál csalódott a végén?

- Nagyon boldogan jöttem ki a mérkőzés után.

- Hogyan jöttél ki...?!

- Nagyon boldogan, hát most mit lehet erre mondani...?

- Azért vannak fokozatok, van, aki ezt tragédiaként éli meg és van, aki megy tovább, nyilván van egy rossz estéje. Mennyire rázott meg?

- Volt egy rossz estém, meg még a szerdai nap sem volt az igazi. De este már fejben már az amerikaiakkal szembeni meccsel kellett lefeküdni. Tovább kell lépni ilyenkor, ez sajnos így alakult. Most tiszta fejjel kell nekimenni az amerikai csapatnak.



- Beszéljünk erről a meccsről. Azt tudod, hogy ők mennyire csalódottak? Könnyebben viselik, hogy az alsó ágra kerültek?

- A vereséget soha nem lehet megszokni, de biztos vagyok benne, hogy mi vagyunk a csalódottabb csapat. Azért ők a negyeddöntőben öt góllal kaptak ki a szerbektől, ez viszonylag sima vereség volt. Mi pedig kétgólos vezetés után, egy góllal. Mindenképpen mi indulunk lejjebbről ilyen téren erre a mérkőzésre, de föléjük kell kerekedni.

- Milyen ez az amerikai csapat? Volt róluk sajnos tapasztalatunk, rossz is már, hiszen a legutóbbi meccsünkön kikaptunk tőlük.

- A világligán, igen. Azt most el kell felejteni. Azóta nyilván mi is sokat fejlődtünk, meg ők is. Biztos, hogy nagyon-nagyon kemény mérkőzés lesz, mert ők is nagyon feltüzelve fognak jönni. Rendkívül fontos nekik is az ötödik hely. A győzelem tényleg azon fog múlni, hogy melyik csapatnak sikerült jobban, gyorsabban összeszednie magát a keddi vereség után.



- Nagy fizikai csatára számítasz?

- Ez az amerikai csapat sokat zónázik, tehát fizikailag nem lesz annyira megterhelő a meccs, mint például az olaszok elleni, ahol nagyon sokszor szorosat játszottak ellenünk. De biztosan fárasztó lesz, ők is nagyon pörögnek és gyors csapat az amerikai.

- Ha a két csapatot egymás mellé rakod, akkor papírforma szerint, a te megítélésed szerint merre billen a mérleg nyelve vagy hány gól a különbség reális a két csapat között?

- Hogy hány gól, azt nem tudom megmondani, de azt gondolom hogy minden egyes poszton jobb játékosunk van, mint az amerikai csapatnak.

- Akkor ebből csak győzelem jöhet.

- Legyen így.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ERDÉLYI BAlÁZS ADATLAPJA A VLV-N

A VLV VB-ALOLDALA