FACEBOOK

Kezdődik a vb - start Kazahsztán ellen

Kezdődik a vb - start Kazahsztán ellen
hozzászólás, 2015.07.26.

Csapatunk készen áll a rajtra, hétfőn délután végre indul a vb. A 16.30-kor kezdődő magyar-kazah meccsen lesz először a versenyhelyszínen (medencében és egyáltalán) a magyar válogatott. vlv-riport a vasárnap történtekről.

A nyári program vlv-fotóinak minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó.

Megérkezés után a házigazdák megígérték a szomorkodó Decker Attilának, hogy reggelre előkerítik a Moszkvában elkallódott útipoggyászát. Nagy ország, nagy hatalom, itt minden megtörténhet, még az is, hogy egy elveszett csomag valóban ilyen gyorsan előkerül. Decker Atyec már nem szomorú. (Sőt, úton edzés felé a vlv játékához igyekszik jó nehéz kérdéseket kitalálni az olvasók számára...)

Benedek Tibor reggel az eredetileg tervezettnél kicsit tovább hagyta aludni a fiúkat, vizes edzés helyett konditermi foglalkozást tartott. Délután váratlan programja akadt a csapatnak. Hivatalosan bejelentették ugyanis, hogy a magyar válogatott tagjainak vérvételes doppingvizsgálaton kell részt venniük. Az "aktus" helyszíne az úgynevezett olimpiai falu, amely kiterjedt infrastruktúrával, többek között mindennel felszerelt egészségügyi központtal rendelkezik. Itt által sorba a fiúk, előbb az adminisztrációért, majd azért, hogy vérüket adhassák a nemzetért - és most szó szerint.

Már az előtérben is szigorú tekintetek figyeltek mindent és mindenkit, el nem tudja képzelni az ember, miként lehet itt kicselezni bármiféle vizsgálatot. (Még fényképezni sem szabad.)

A tortúra meglepő eredménnyel járt - a csapat jóval hamarabb végzett a tervezetnél, s főleg annál, mint ha mindenkinek vizeletmintát kellett volna leadnia. Minket a szerbek váltottak, a nőknél pedig korábban a spanyolokat tesztelték - állítólag sorsolás dobta ki ezeket a csapatokat.

Mindenesetre megkérdeztük az egészről csapatorvosunkat, dr. Gábor Antalt.

DR. GÁBOR ANTAL csapatorvos a vlv-nek:

- Teljesen szokatlan módon az egész csapatot doppingvizsgálatra vitték el. Két órával az értesítés előtt két csapatot sorsoltak ki a vizsgálatra, a szerbeket és minket, a a többieket békén hagyták. Hogy miért minket, azt nem tudom.

- Te, mint orvos tudod, hogy mit vizsgálnak konkrétan? Mire irányul a levett minta vizsgálata?

- Én azt hiszem, hogy a levett minta vérdopping-vizsgálata egy eredményt rögzít. Méghozzá olyan eredményt, ami a biológiai útlevélnek megfelel. Ezt félreteszik, és alkalmasint a különböző hormonszinteket összehasonlítják majd, ennek változásából következtethetnek arra a későbbiekben, hogy valaki a világverseny alatt doppingolt-e vagy sem.

- Akkor ezek a most levett minták egy bázisba kerülnek, és ez lesz az alapja a későbbi vizsgálatoknak, összehasonlításoknak. Mit jelent most ez az irány? Igyekeznek új módszereket felfedezni, vagy megakadályozni olyan doppingolási módokat, amiket eddig nem vizsgáltak?

- Mindent igyekeznek kitalálni. Az az igazság, hogy a már évek óta félretett akár vizelet-, akár vérminták egyszer –„beérnek”. Tudniillik bizonyos dolgokat nem tudunk kimutatni most a szervezetből, de ahogy a vizsgálatok finomulnak, úgy eljön az ideje annak, hogy akár 10-15 évvel ezelőtti mintákból utólag deríthessék ki, hogy valaki akkor doppingolt.

- Csak akkor nem vettek le ilyen célra vérmintát…

- Lehet, hogy nem, de vizeletminták már el vannak téve hosszú ideje.

- Hogy fogadták, hogy viselték a fiúk? Milyen procedúra ez?

- Meg kell mondjam, sokkal gyorsabb, mintha vizeletmintát vettek volna. Egy ilyen vérvétel öt-hat percig tart, míg néhány millilitert levesznek. Nem kell várni arra, hogy tudjon pisilni az ember.

- Elképzelhető még ilyen a világbajnokságon, vagy ezzel most letudták?

- Soha nem lehet tudni, hogy kinek a fejéből milyen szikra pattan ki, de remélem minket most már békében hagynak.

- Azt szokták mondani, hogy a vízilabdában nincs értelme a doppingnak, mert különböző tulajdonságokat, készségeket kell ötvöznie egy vízilabdázónak, és ha az egyiket "megerősítik", akkor eltompul a másik. Van egy ilyen általános vélekedés, hogy a vízilabdázó már csak ezért sem doppingol.

- Valóban semmi értelme nincs. Azoknak az eseteknek, amik nagyon minimális számúak nem csak nálunk, hanem világszerte, amikor egy-egy játékos doppingvétséget követ el,  nagyon-nagy százaléka nem azért van, mert tudatosan doppingol, hanem valamilyen véletlen folytán, példa volt erre itt nálunk is néhány éve.

- Hogy áll a csapatunk, minden rendben van?

- Igen, mindenki egészséges és jól van, megyünk előre.

(Lejegyezte: Kerbi)


Késő délután végre vízbe csobbanhattak a fiúk, ez volt az első alkalom erre, mióta Kazanyba érkeztek. Az edzés egyszerre volt komoly és laza, voltak konkrét taktikai elemek, amiket gyakoroltak a fiúk, de bő tere volt az "egyéni kezdeményezőkészségnek" is.

Az edzést - rajtunk kívül - három magyar szerkesztőség képviselői is megtisztelték jelenlétükkel. Jó ideje járjuk a világot a csapattal de ilyesmire, hogy egy kéthetes verseny ezen szakaszában (még a kezdés előtt) ilyen érdeklődés kísért volna edzést - nem emlékszünk. Általában az utolsó négy-öt napra szokott megérkezni a magyar sajtóstáb.


VLV-VIDEÓK:


Egy nappal a vb-start előtt is nehéz egy kapus dolga


Varga Dániel a vlv-nek


- Szervusz, Dani! Egy napja vagytok Kazanyban. Igazából furcsa a helyzet, mert még nem voltatok a verseny helyszínén, de azért a hangulatból már lehet valamit érezni, a szállodát megismertétek. Hogy vagytok?

- Szia! Köszönjük, jól vagyunk! Nem csak, hogy a versenymedencében nem voltunk, de most sikerült egyáltalán medencébe csobbannunk. De ez rendben van, azt hiszem, hogy valamennyire tervezett is volt az, hogy egy vagy két nappal később érkezünk, amiért ilyen lehetőségek lesznek. A lényeg az, hogy készülünk a holnapi meccsre, most csak ezzel kell foglalkoznunk. Utána is lesz program, nem is kevés, kicsit rendhagyóbb, mint általában a világversenyeken szokott lenni, de most már Kazahsztánról kell beszélni.

- Na, beszéljünk Kazahsztánról! Milyenek, ismeritek-e a mostani Kazahsztánt?

- A mostanit nem ismerjük, a Világkupán játszottunk velük legutóbb. Akkor egy elég hektikus meccset játszottunk, de azt gondolom, hogy ahogy akkor történt, most is úgy lesz: alapvetően azon múlik a mérkőzés kimenetele, meg egyáltalán a játék képe, hogy mi mit mutatunk. Nekünk dominálni kell ezen a meccsen, és aránylag jó játékkal nyerni.

- Egy kazah meccs a magyar válogatott számára azért Barcelona óta lényeges – ott volt egy kis probléma az első negyedben. Most esetleg lelkileg készültök olyasmire, hogy menet közben fordítani kell?

- Én ekkora történelmi jelentőséget nem tulajdonítanék annak a mérkőzésnek, bár a szép példányszámban elkelt vlv-s könyv felnagyította a jelentőségét annak a meccsnek.:-) Mindenesetre, természetesen fontos ez a meccs is, de leginkább azért, mert ez az első mérkőzésünk a vb-n – az mindig különleges kicsit, először játszunk a versenymedencében, nézőkkel, és azzal a körítéssel, ami ezzel jár. Ezt át kell élnie mindenkinek. Van itt olyan, akinek ez az első világbajnoksága, olyan is van, akinek a hetedik, de mégis figyelni kell magunkra, mert be kell gyűjteni minden érzést, minden olyan információt, amelyek a következő két hétben szükségesek lehetnek.

- Van már benned meccsláz a holnapi nappal kapcsolatban?

- Egy kicsi van azért, igen, gondolok a meccsre.

- Köszönöm szépen, jó pihenést!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Nagy Viktor a vlv-nek


- Szervusz, Viktor! Holnap végre elkezdődik a vb, gondolom, hogy te is izgatottan várod. Az utolsó egy-két napról beszélj, légy szíves, meg a várakozásaidról! Holnap mire számítasz?

- Jó fárasztó volt az utazás, meg amíg idekeveredtünk az első uszodánkba. Az első edzésen túl vagyunk, most már azért fáradtan, de jól érzem magam. Tényleg várom a holnapi meccset, kíváncsi vagyok a meccsuszodára. Biztos, hogy nehéz mérkőzés lesz, mert az első mindig nehéz, és a kazahok azért nem rosszak. A csoportunkban a legerősebbek, és az emlékeimben is úgy maradt meg, hogy az első két negyedben oda kell figyelni rájuk. De bízom benne, hogy koncentráltak és okosak leszünk, és az elején odatesszük magunkat, hogy érezzék azt: nem adunk nekik esélyt. Röviden ennyi.

- Annyit mondj még, hogy milyenek a körülmények, milyen a szálloda, milyen a kaja?

- Jó a szálloda, nagy ágyunk van – kicsit puha, de legalább nagy, és el lehet férni –, és az étel is jó, úgyhogy nem panaszkodhatunk. Abszolút minden rendben van, és csak az előttünk álló meccsekre kell készülni, nem zavar minket semmi más.

- Akkor, ha addig nem beszélünk, sok sikert kívánok holnapra!

- Köszi szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


vlv-fotók a napról.


A torna nyitó napjának programja (időpontok magyar idő szerint):

Július 27., hétfő

08.30 Horvátország-Kanada
09.50 Brazília-Kína
11.10 Görögország-Olaszország
12.30 Dél-Afrika-Argentína

16.30 Magyarország-Kazahsztán - M4, vlv (szöveges élő)
17.50 USA-Oroszország
19.10 Szerbia-Montenegró
20.30 Japán-Ausztrália


A VLV VB-ALOLDALA

TUDÓSÍTÁS A MEGÉRKEZÉSRŐL