FACEBOOK

U20 - kezdődik a nagy menetelés

U20 - kezdődik a nagy menetelés
hozzászólás, 2015.07.24.

Az Universiade-győztesek kipihenték magukat, mostantól teljes létszámmal gyakorol a szeptemberi kazahsztáni világbajnokságra készülő magyar U20-as válogatott keret.

HORKAI GYÖRGY szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Tizenhatan vagyunk most csatlakozott hozzánk a két Universiade-győztes, Sedlmayer Tamás és Zalánki Gergő. A héten háromnapos közös edzőtáborunk volt a horvát válogatottal. Délelőttönként és délutánonként is játszottunk velük. Nagyon jó volt, azt hiszem, hogy mind a két fél elégedett lehet.

Hétfőn elmegyünk Pescarába, Olaszországba, ahol az olasz válogatottal lesz hétfőtől csütörtökig sok közös edzés ugyanígy. Onnan hazajövünk, én csütörtök este három játékossal elmegyek Szombathelyre, ahol az U17-es válogatott lesz a házigazdája a jövő hétvégi Savaria Kupának, amely nagyon jó tornának ígérkezik. A következő hétfőn folytatjuk tovább a munkát. Azon a héten kedden elmegyünk Belgrádba, három napig készülünk a szerb válogatottal. Ezután egy hetet itthon töltünk, az augusztus huszonegyedikei héten pedig Szegeden veszünk részt a hagyományos Tiszavirág Kupán Ausztrália, Szerbia és Montenegró társaságában. Ez az utolsó torna a vb előtt, utána még az ausztrál válogatott itt marad négy nap közös edzőtáborozásra. Itt már csak finomhangolás lesz, szeptember 1-jén utazunk a világbajnokságra.

- Mikor lesz csapathirdetés?

- Most azt mondom, legkésőbb valószínűleg a belgrádi torna után. Itt igazából két poszttal kapcsolatban leszek nehéz helyzetben. A három jó kapusból egynek ugye ki kell maradnia, ez nagyon nehéz döntés lesz. Még egy helyre négyen-öten pályáznak a csapatból, itt sem lesz könnyű határozni. Az új szabályok hatására egy kicsit át kell alakítani a csapatot. Jelenleg egy olyan centerünk van, Vogel Simon személyében, aki kimondottan center. Azt hiszem, most fontosabb, hogy a társa olyan legyen, aki be tud menni középre, de "vissza is tud úszni", sokoldalú játékra képes. Az a tapasztalat ugyanis, hogy mozgásból sokkal több kiállítást adnak, mint centerből. Tehát nagyon oda kell figyelni a betörésekre meg az elzárásokra a különböző támadásos variációkban, hogy kapjunk kiállításokat. 

- Meg is előztél, mert éppen azt akartam kérdezni, hogy a kísérleti szabályok mennyire változtatják meg radikálisan a játékot. Ugye itt egyszerre csak öt mezőnyjátékos van, kisebb a pálya, kisebb a labda. Az eddigi tapasztalataid alapján ez kedvez nekünk?

- Azt szoktam mondani, hogy aki jól vízilabdázik, az mindenféle szabály esetén jól vízilabdázik. Tehát nehezen tudok elképzelni olyan szabályt, hogy holnap, nem tudom, valamelyik afrikai ország nyer egy világversenyt. Bármilyen szabályt lehet hozni, akkor is ugyanazok az országok lesznek a legjobbak. Ugyanakkor tény, hogy ez a mostani módosítás gyakorlatilag teljesen megváltoztatta a játékot. Nagyon gyors, pörgős lett, komoly fizikum kell hozzá. Ez már egy más játék. Azzal, hogy öt mezőnyjátékos van a vízben, nagyobb a hely. Sokkal nehezebbek a taktikai variációk, szinte nincs is már, vagy nagyon minimálisra csökkent a számuk. Emberfór, emberhátrány - ez gyakorlatilag megoldatatlan, legfeljebb imádkozni lehet, hogy valaki ne találja el a kaput, de ha odafigyelnek a csapatok és a ki van játszva, akkor - a februári belgrádi torna tapasztalata is az volt -, 80-85 százalékban mennek be az emberelőnyök. Igazából taktikailag teljesen beszűkül a játék.

- Akkor itt viszont a bírók felelőssége is jelentősen megnő.

- Igen. Először is azzal, hogy tizenegy játékos van, ott kezdődik. Tehát kevesebb kettővel. Megmaradt viszont a három kiállításnál bekövetkező kipontozódás. Februári tapasztalat, hogy a harmadik negyedben a kilenc mezőnyjátékosból hétnek vagy nyolcnak már két kiállítása van. Tehát a játékvezetők nagyon nagy hatalmat kapnak és bár nem akarom őket bírálni, nem szokott nagy probléma lenni velük a világversenyeken, részrehajlást nem nagyon láttam, de a lehetőség ott van a kezükben, nagyon könnyen ki tudják pontozni akár a legjobbakat is.

- Most a szabályoktól függetlenül, milyen a csapat, és mennyire lökte meg a felkészülést, hogy visszajött a nagy válogatottól Nagy Ádám és Manhercz Krisztián, illetve az Universiade-csapattól Sedlmayer Tamás és Zalánki Gergő?

- Ez a korosztályos válogatott tavaly az Európa-bajnokságon már részt vett, másodikok lettünk. Mi voltunk az egyetlen csapat, amely egy góllal kapott ki a szerbektől, ez a döntőben történt, egyébként nyolc-tíz góllal vertek mindenkit. Jó a csapatunk. A kétkapuk mutatják, hogy Nagy Ádám visszatérése komoly erősítés. A kapusaink is jók, sok remek lövőnk van, Kolozsi Marcell, Zalánki, Pohl Zoli hátul, Sedlmayer Tamás, Nagy Ádám, Kovács Gergő, Manóról nem is beszélve. Nagyon sok fog múlni a védekezésen, a fegyelmezettségen. A csapatban azért van egy-két "időzített bomba", nagyon kell figyelni, de bízom benne, hogy jól fogunk teljesíteni.

- Egyre közelebb vagyunk a vb-hez, szintén azt tartod, amit szoktatok mondani, hogy a legjobb négy a cél?

- Persze, azt szoktuk mondani, hogy a cél mindig ez: bekerülni a legjobb négybe. Az nagyon nagy vízválasztó. És tulajdonképpen semmivel nem nehezebb a négyben szerepelni, akár a döntőbe jutni, mint az öttől-nyolcig helyezésért, az ötödi-hatodik helyért játszani. Tehát a közül a nyolc-tíz csapat közül, amely erős, bárki bekerülhet a legjobb négybe és bárki kikerülhet onnan. Mi bízunk abban, hogy bent leszünk.

Itt szeretném megköszönni a felkészüléshez nyújtott segítséget, örömmel mondom, eljutottunk oda, hogy már a 97-esekkel is tornán játszhatunk, nekik csak jövőre lesz világversenyük, tehát nagy segítség, hogy már egy évvel korábban komoly erőpróbán, az immár külföldön is híres Savaria Kupát vehetünk részt. Nagyon jó csapatokkal (olasz, szerb, horvát) játszhatunk, időben felmérhetjük, hogy hol állunk, min kell javítani.

- Köszönöm szépen, jó felkészülést!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


Felső sor, balról jobbra: Vogel Soma, Kalanovics Balázs, Kiss Bálint, Pohl Zoltán, Horváth Zsombor, Kardos Gergely, György Dávid, Tóth Máté.
Alsó sor:
Zalánki Gergő, Sedlmayer Tamás, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Vogel Simon, Hornyák Olivér, Kolozsi Marcell (hiányzik a képről Nagy Ádám)

Címkék:
Horkai György U20