FACEBOOK

Vincze Balázs: Fejlődtünk, de ezt most kell tettekkel bizonyítani

Vincze Balázs: Fejlődtünk, de ezt most kell tettekkel bizonyítani
hozzászólás, 2015.07.10.

Universiade-válogatottunk a legjobb négy közé jutásért játszik szombaton Japánnal a kvangdzsui Universiadén. Vincze Balázs szövetségi kapitányt a csoportkör utáni összegzésre kértük.

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- A csoportszakasz elég változatos volt, mert nem minden úgy alakult, ahogy terveztük, vagy inkább azt mondom, ahogy gondoltuk. Elsősorban az olasz csapat szereplése volt meglepő, akár az, amit az előző időszakban játszottak, akár az, amit pénteken, a hollandok ellen. Nem láttuk a meccset, csak az eredményt – az elég magabiztos győzelmet mutat, holott eddig inkább a vergődés volt jellemző az olaszokra. A többi csapat nagyjából azt hozta, amit az első két-három nap után várni lehetett tőlük. Ezek közé tartozunk mi is, pénteken magabiztos győzelmet arattunk Korea ellen. A sors úgy hozta, hogy egymásután két ázsiai csapattal játszunk, hiszen a negyedöntőben Japán következik. Ez sokkal nehezebb lesz, és sokkal nagyobb tétje van, mint a pénteki mérkőzésnek Korea ellen.

- Hogy értékeled a csapat fejlődését, és az eddigi szereplést?

- Szerintem annak megfelelő, amit terveztem. Azzal, hogy csoportelsők lettünk, sikerült kivívni, hogy elvileg a másik csoport leggyengébb csapatával játsszunk – akik az első négybe bekerültek –, ez ugye Japán. Japánról nyilván tudja mindenki, hogy teljesen más stílusban vízilabdázik, mint a többiek és ez lehet az, ami meglepő. Nagyjából 175 cm magas játékosok, 72-78 kilósok, rengeteget mozognak.

A játékvezetői stílus nagyon fontos pontja lesz a szombati mérkőzésnek, az, hogy mennyire fogják megenni azt a fajta színészkedést, amit akár támadásban, akár védekezésben ez a csapat majd elő fog adni. Mi megpróbálunk mindent megtenni, de ez nem hiszem, hogy elég – nekünk jól kell játszanunk, és nagyon koncentrált játékkal kontrollálnunk kell az első pillanattól kezdve a mérkőzést. Erre volt felvezetés a Korea elleni meccs, aminek az első két negyedével igazából nem voltam elégedett, az utolsó másfél negyed játéka már azt hozta, ami holnap elődöntőt érhet.

- Gondolom, hogy a holnapi meccsre még nem dobsz be mindent azok közül, amiket a korábbi nyilatkozatokból is tudunk, hogy éles helyzetekre "spájzolsz".

- Annyit kell bedobni, ami a győzelemhez elég, nem? De ha baj van, akkor nyilván minden követ meg kell mozgatnunk. Van azért a tarsolyban, de én bízom benne – különösen a pénteki tapasztalatok alapján -, hogy normál játékkal, odafigyelve, koncentrálva simán tudjuk majd hozni a mérkőzést.

- Látod-e a sorozat terhelés hatását összecsiszolódásban?

- A szombati (igaz, nem mérvadó) mérkőzés második felében – akár a hollandok, akár a franciák elleni meccset nézem – már kezdett úgy alakulni minden, ahogy kell. A brazil meccs, függetlenül a gyenge ellenféltől, nagyon jó meccs volt, ott pont azt kaptam a fiúktól, amit kértem tőlük, és amit elterveztem arra a mérkőzésre. A pénteki találkozónak inkább csak az utolsó másfél negyede volt olyan, amilyet szerettem volna – leginkább azért, mert nyakunkon a japán meccs, és egy hasonló stílusú, de gyengébb kivitelezésű csapattal kerültünk szembe, amellyel jó rávezető meccset lehetett játszani. Kínai és japán játékvezetőnk volt, akik nyilvánvalóan ezt az ázsiai stílust a "szívükön viselik". Ízelítőt kaptunk mindenből, amire szombaton számítanunk kell. A különbség annyi, hogy a koreai csapatnál a japán jóval erősebb válogatott.
Visszatérve a kérdésre: fejlődtünk, ott tartunk, ahol tartanunk kell, de ezek csak szavak, és Japán ellen a tetteknek kell ezt abban az egy órában, egy óra tíz percben bizonyítaniuk.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

A Magyarország-Japán negyeddöntő szombaton, magyar idő szerint reggel 10 órakor kezdődik.