FACEBOOK

Szépen alakul az Universiade-csapat

Szépen alakul az Universiade-csapat
hozzászólás, 2015.06.05.

Olyannyira, hogy némileg azért meglepő módon legyőzte a Benedek Tibor által irányított válogatottakat péntek este, a margitszigeti edzőmeccsen.

Vincze Balázs a tőle megszokott vehemenciával irányította fiait, az egész uszoda - talán még a Palatinus sok strandolója is - hallotta, mit kapott a fejére, aki hibázott. El kell ismerni ugyanakkor, hogy dicsért is az edző, s azok a szavak majdnem ugyanolyan hangosan hangzottak el, s nyilván nagyon jól estek az érintetteknek.

Az egyetemistáknál még hiányzik a hátpanaszokkal kezelt Kovács Gábor, s nem jött már le a meccsre a center Vogel Simon, akinek vízumproblémája támadt, így semmiképpen nem utazhatna az Universiadéra.

A másik oldal is hiányos volt, Manhercz Krisztián tüszős mandulagyulladásból lábadozik - már amennyiben az lábadozásnak tekinthető, hogy az egész napját Szegeden töltötte, hogy kipipálja érettségijének angol - emelt szintű - fejezetét. Manó ezzel együtt eljött az esti meccsre, de a lelátón ült, Horkai György mellett.

Benedek Tibor így erre a meccsre leigazolta az ellenféltől Jansik Szilárdot, az pedig már korábban ismert volt, hogy erre a kétkapura visszatér a "nagyok közé" a 17 éves Nagy Ádám.

Harminchat másodperc volt hátra, 4:3-ra vezetett az Universiade-csapat és támadhatott. Vincze Balázs időt kért és elmondta a taktkát. Azzal kezdte, hogy nagy lehetőség előtt áll a csapat, legyőzheti a magyar válogatottat. Hogy ez bekövetkezzen, ehhez..., és mondta, hogy mit vár. Lehetőleg végig kell játszani a támadóidőt, s az utolsó másodpercekben jöhet egy centerpassz vagy el kell engedni egy lövést. Ha lehet, bele a blokkba, hogy újra kezdődjön a támadás lehetősége. A fiúk nekiindultak és a támadás vége gól lett, ezzel alakult 3:5-re a végeredmény.

Amikor befejeződött az edzőmeccs, Vincze Balázs szokásos módon azonnal leültette fiait a medencepartra és értékelte a látottakat (dicsért!!!). E közben a vízfelület másik oldalán a Benedek-fiúk még úszták a laza oda-vissza-hosszakat, hogy a megterhelt izmok rendben legyenek. Már jó sok idő eltelt, amikor a szövetségi kapitánynak eszébe jutott, hogy ott úszik a többi játékosa között Jansik Szilárd, akinek pedig talán inkább a másik oldalon, a megbeszélésen lenne a helye. Át is kiabált Vincze Balázsnak, hogy "Bocs, Szilárd itt ragadt..."

Mire jött a válasz a túloldalról: "Szeretne ő ott ragadni..."


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:


Vincze Balázs a vlv-nek

- Szervusz, Balázs! Gratulálok! Győztetek ezen az edzőmeccsen a magyar válogatott ellen. Nagyon komoly volt, még talán a szerdainál is komolyabb. Hogy értékeled?


- Valóban nagyon komoly volt. Én úgy érzem, hogy az is nagyon komoly volt. A különbség, amit talán tudtunk erre a mai napra hozni, az az, hogy ugyan már egy hete együtt készültünk a szerda esti kétkapu előtt, de gyakorlatilag nem készültünk taktikailag semmiből. Minimális dolgokat vettünk át, amik egyáltalán nem rögzültek és ezeket ebben az elmúlt másfél napban még tudtuk gyakorolni. Tegnap este - ugye csütörtök este - és ma délelőtt. Ez sokat segített, hogy itt elsősorban a védekezésünkben jobbat tudjunk nyújtani. Ez nyilván nem csak tőlünk függ, az ellenféltől is, biztos mindenki fáradt volt már. De nagyon örülök, hogy egy napnyi, azaz két edzésnyi elmélet ezen a mérkőzésen látható volt.

- Három gólt kaptatok. Gondolom, hogy nem is számítottál erre.

- Hát nyilván nem. Ez a vízilabda halála, egy ilyen végeredmény szerintem. :-) De ami fontos volt, és lényeges volt az ezen a mérkőzésen, a védekezésünk, amivel az elmúlt két edzésben foglalkoztunk. Ahogy az előbb mondtam, ez látható volt kapusok terén, blokkok terén, mozgások terén és ez örömmel tölt el mert, mint a szivacs, remélem mindig mindig tudjuk ezt a szintet tartani védekezésben, a támadásainkban meg fölfejlődni. Ugye Vogel Simon nem tarthat tovább velünk, mert nem kapta meg az igazolását Amerikából. Tehát gyakorlatilag egy kimondott centerrel tudunk majd utazni. És a játékunknak a felét meg egy ilyen kamikaze játékra kell átváltoztatnunk, ahol folyamatos mozgás van centerben. Ezt ma játszottuk, egész jól kaptuk is az ítéleteket, viszont nem tudtunk élni az emberelőnyök kihasználásával.

- Végül azt mondd meg, hogy mikor hirdetsz tizenhármas csapatot?

- Azt mondtam a fiúknak, hogy pihenjenek, ne izguljanak. Jövő hét pénteken a szlovák kétkapuk után, úgy tervezem, hogy a szombati 11 órás mérkőzésre már azt a tizenhárom játékost nevezem.

- Tehát onnan fogjuk megtudni?

- Igen. Kilencvenkilenc százalékban ők lesznek az utazó csapat.

- Köszönöm szépen, gratulálok!

- Én is köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)



Benedek Tibor a vlv-nek


- Jó estét, Tibor! Hát akárhogy is van, ezt az edzőmeccset elvesztettétek, és gondolom nagyon sok tanulsága is volt. Hogy összegzed?

- Nagyon hasznos és jó kétkapu volt. Pontosan azokkal az izgalmakkal, ami egy olyan mérkőzésen adódik, ahol senki nem tud gólt lőni. És ki kell találni hirtelen valamit, hogy akkor mit is kell csinálni ahhoz, hogy ebből gólt lőjünk. Hát ez nekem nem sikerült, úgyhogy majd továbbgondoljuk, hogy akkor mi a teendő.

- Hát nem te voltál a vízben!

- Nem, de az kevés, amikor az edző azt mondja, hogy "lőjetek majd gólt!". Nagyon sokat lőttünk, nem eleget. Még többet kellene kapura lőnünk. Amiket kapura lőttünk, azokat kivédték a kapusaik. Valószínűleg azért ez a heti fáradság már benne volt a lövőkben. De semmiféle rossz érzésem nincs így utólag. Akkor, ott volt a meccs közben. :-) De most már nincs. Mert ezen tényleg dolgozni kell. Amikor minden megy, akkor mindenkinek nagyon könnyű. Amikor nem megy, akkor kell igazából okosnak lenni, edzőnek és játékosnak egyaránt.

- Most ezzel lezárult egy szakasz, hétfőtől egy új korszak nyílik. Izgalommal várod a többieket, akik nem voltak még? Gondolom, azért hiányoznak.

- Persze, hiányoznak. De most az volt a fontos, hogy az a három-négy játékos, aki bent lesz a keretben, lépjen egyet azok felé, akik jönnek a jövő héten. Sajnos Manhercz Krisztián kiesett egész hétre, plusz a múlt héten fájt a válla, tehát ő gyakorlatilag tíz napja nem csinál semmit. De a többieknek, én úgy érzem, hogy sikerült az előrelépés. Úgyhogy nagyon hasznosnak értékelem ezt a három hetet.

A jövő hétnek a nehézsége megvan. Nem lesz egy könnyű hét, hiszen hétfőn van két edzésünk, az még rendben. Kedd reggel van egy edzésünk, rendben. De aztán utána, hogy kint (Rómában - a szerk.) hogy tudjuk megoldani azt, hogy van aki játszik, van aki edz, van aki az első héttől készül, van aki most kezdi el. Ott a logisztikája nehéz lesz a hétnek. Főleg azért, mert nem biztos, hogy teljes pályánk lesz majd a délelőtti edzéseken. Ugye, csak délután kétkapuzunk az olaszokkal, úgyhogy ez még egy nehéz kérdés a jövő hétre, hogy tudjunk edzeni is, tudjunk játszani is, ne játsszunk túl sokat. Van egy tornánk is a hétvégén, ami nagyjából nem érdekel még, csak annyira, hogy tudjunk együtt játszani három meccset. De nehéz hét lesz mindenkinek.

- Köszönöm szépen, Tibor! És a hétvégére jó pihenést!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


Lőrincz Bálint a vlv-nek

- Szervusz, Lütyő! Gratulálok, megvertétek itt, ezen az edzőmeccsen a magyar válogatottat, mert akárhogy vesszük, ez azért a magyar válogatott. Láttam, hogy ambicionáljátok is nagyon a dolgot, nem hagytátok csak úgy folyni a meccset. Milyen volt? Mesélj, légy szíves, hogy értékeled?

- Nagyon-nagyon jó mérkőzés volt. Nagyon jó lehetőség nekünk szerintem abból a szempontból, hogy az Universiade csapatba bekerüljünk, s hogy meg tudjuk mutatni, hogy mit tudunk, amikor a szövetségi kapitány, Benedek Tibor látja a teljesítményünket. Bizakodóak vagyunk, hogy felfigyel egy-két jó teljesítményre. Hiszen gondolom, minden játékosnak az a célja, hogy bekerüljön a felnőtt válogatottba.

- Na, nem volt erről a meccsről tévéközvetítés, meg olyan igazi tudósítás, élő közvetítés se. Mondd el légy szíves, hogy volt a meccs!

- Hát a mérkőzés nagyon fárasztó volt, őszintén megmondom. Hiszen látszott mind a két csapaton, hogy dolgozik rendesen, kondiedzések, úszóedzések vannak. Ez eredményezte azt, hogy kevésgólos mérkőzés lett. Hát ha jól tudom, 4:3-ra, sőt, 5:3-ra nyertünk. Látszik is, hogy kevésgólos, nagyon úszós, brusztos mérkőzés volt, de mindenképpen a végéig presztízscsata volt az egész mérkőzés. Nagyon szerettünk volna győzni, hiszen mindig azért játszunk, hogy nyerjünk. Nagyon örülök, hogy bár még tartalékos felnőtt válogatottak, és tudjuk, hogy ők is sokat dolgoznak, de sikerült ezt a mérkőzést megnyernünk.

- Végül mondj egy mondatot arról, hogy milyen lesz az Universiade csapat.

- Az Universiade-csapat jó lesz, nagyon jó lesz, nagyon várjuk a versenyt. És mindenképpen azért megyünk, hogy megnyerjük, és megvédjük a címünket.

- Sok sikert kívánok! Köszönöm!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)



Gór-Nagy Miklós a vlv-nek

- Szervusz, Miklós! Itt, ezt a meccset elvesztettétek. Gondolom, akkor se nagy öröm, ha csak egy kétkapu volt, egy edzőmeccs. Nehéz volt? Nagyon elfáradt itt mindenki a végére, úgy láttam. 

- Igen, jól láttad. Látszik, hogy azért az évek alatt te is szedsz magadra egy kis tudást. :)

- Köszönöm szépen, Miklós. Aranyos vagy. De most már a meccsről azért mondjál valamit. :) Hogy kaptatok ki?

- Hát valóban elfáradtunk. Én úgy éreztem bent, hogy mindent megteszünk, jól védekezünk, elöl megcsináljuk a helyzetet, keresztbe úszunk, elzárunk, beadjuk centerbe, megkapjuk a fórt. A teljesítményünkben kritikus pont volt a lövés, nagyon sok támadásunk maradt lövés nélkül, Illetve rossz lövések is voltak. Úgy látszik, a végére fogyott el a szufla. 

- Mennyire játszott szerepet ebben, hogy gyengék voltak a lövések, az, hogy egész héten úsztatok, sok volt az edzés?

- Talán lehet összefüggés a kettő között. 

- Hétfőtől jönnek a többiek is, egy új korszak kezdődik. Mire számítasz a jövő héten, illetve a nyáron?

- De jó kérdések. Hát, a jövő héten ugye elkezdődik a felkészülés első hete, ez a nulladik hét, fogalmazhatunk így. Egyből feszített lesz a tempó, hiszen kedden utazunk Rómába, részt veszünk egy nemzetközi tornán. Tehát elég hamar elkezdődik a taktikai, illetve a meccsritmus, aminek az az egyenes következménye, hogy kevesebb lesz az úszás. Ennek igazából örül az ember. De a viccet félretéve, eléggé hamar itt van a nyakunkon a Világliga, úgyhogy nincsen sok idő arra, hogy összerakosgassuk magunkat, de hát nem is kell, szerintem. Hiszen azért jó ideje együtt játszunk jó néhányan a válogatottban, úgyhogy várom már. 

- Te milyen nyárra számítasz? Sok siker lesz? Sok érem?

- Igazából a Világligán olyan nagyon a győzelem nem számít, csak az olimpiai kvalifikáció, mondjuk összefügg a kettő. 

- Igen.

- Nyilván, azért mondtam. Illetve a világbajnokságra is győzni megyünk. 

- Akkor ezt megbeszéltük.

- Meg.

- Hétfőn találkozunk, jó pihenést neked is a hétvégére! Köszönöm!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)

Várható: vlv-fotók a kétkapuról.