FACEBOOK

Edzésriport

Edzésriport
hozzászólás, 2015.06.04.

Szép napos délelőtt a Margitszigeten. Úsznak a fiúk. (Már persze a tornatermi erőnléti foglalkozás után.)

Benedek Tibor kezében stopper, minden szakasz után bemondja az időt. Monoton az egész, tíz percig bírja nézni az ember (pedig ilyen felkészülési szakaszban van, hogy egy órán át tart), s máris megérti, miért választották ezek a srácok a vízilabdát, miért nem maradtak az úszás mellett. De kell az is. Sőt. Mindig egyre jobbnak kell lenni. Milyen már, amikor a "csomagok" sokadik teljesítése után jön az új ukáz, majd az edző hozzáteszi: javulj 7 másodpercet. És méri az időt.

Aztán úszás közbeni járulékos feladatokat is teljesíteni kell. Kiemelkedni a vízből, feltett kézzel, vagy egyszerűn sprintelni a táv feléig - amikor már sok-sok száz méter van a karokban.

Szinte hallani a megkönnyebbült sóhajt, amikor felhangzik Benedek Tibor sztentori hangja: "Négy hossz laza! Négy hossz laza!"

És az igazi truváj ezután jön. A játékosok kisebb csoportra osztva, a szövetségi kapitány konkrét feladatot ad, s azt kell szép sorban teljesítenie mindenkinek. A védőnek megakadályozni, hogy öt méteren belülre törjön a csatár. Nincs haverság, aki szemből jön, bizonyítani akar. Csalni nem lehet, Tibor sokszor megállítja a játékot és szól, "Ugye tudod, hogy ez most kiállítás lett volna,". Vagyis az adott megoldás nem volt jó. A csatárnak meg be kell törni valahogy, akárhogy. Neki azt kell érzékeltetnie, hogy megállíthatatlan. Az akció végén jön a passz és a lövés, persze a lehető legjobb minőségben. Mert ez is számít, hogy ne számítana!

Körbepasszok egyre gyorsabban, egyre pontosabban, meghatározott idő után meghatározott időn belül el kell lőni a labdát, ha nem sikerül, a védők kapják a pontot. A center megjátszása (Tibor megengedő közlése: "Lehet a lövések között csavar is"), védekezés közösen emberhátrányban - változatos a gyakorlások tematikája és csak úgy röpül az idő.

Amikor kijönnek a vízből, akkor veszik észre, mennyire fáradtak. Vagy néha még akkor sem.


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:


Kovács Gergő a vlv-nek


- Szervusz, Gergő! A vége felé közeledik a hét, holnap fogtok búcsúzni, ha jól emlékszem.

- Igen.

- Egy kis összegzésre kérnélek. Hogy érezted itt magad? Tanultál-e? Fejlődtél-e? Milyen volt?

- Nagyon jól éreztem magam. Nyári szünetnek kicsit azért húzós volt, ez a három hét, de sok új dolgot tanultam, szerintem. Most főleg, ezen a héten elkezdtünk új dolgokat gyakorolni, ami a jövőben sokat számít majd.

- Nagyon kemények voltak az edzések? Mondjuk, úgy az év közbeni időszakhoz képest?

- Igen. Az év végi időszakhoz képest azért ez már húzósabb, vagy nem is húzósabb, inkább jó alapozásnak számított már, szerintem. Most elkezdtük újra a héten, ugye, jöttek új emberek, és elölről kezdtük az egészet. :-)

- Mi volt neked a legnehezebb? A sok úszás?

- Nem, szerintem a délutáni kétkapuk, amik durvábbak, mert ugye van délelőtt egy úszóedzésünk egy kondival, az négy órát vesz igénybe. És délután még egy kétkapu, azért az fárasztó tud lenni.

- És mi az amire most így hirtelen visszaemlékszel, ami először beugrik, hogy új dolog, hogy megtanultad, hogy jó?

- Tegnap elkezdtük gyakorolni az ötméteres szabaddobás elleni védekezést.  Ez az, ami újdonság volt.

- Neked sokat adott?

- Még el kellett sajátítani, nem mondom, hogy mindig sikerült, de a jövőben sokat fog számítani.

- Mi lesz veled a nyáron? Mit csinálsz?

- Egy hét pihenő és még akkor marad tizenegy hét edzőtábor. Még van bőven :-)

- És mi lesz a junior világbajnokságon?

- A négy közé jutás minimumcél lenne, és utána reméljük dobogó, minél szebb érem.

- Sok sikert kívánok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)



Kardos Gergely a vlv-nek


- Szia, Gergő!

- Szia!

- Tőled is azt kérdezem, hogy most, amikor a vége felé közeledik az edzőtáborozás, mik a tapasztalataid? Hogy érezted magad? Mit tanultál?

- Nagyon jól éreztem magam, nagyon sokat fejlődtünk, úgy gondolom. Főleg, amit Gergely Pisti mondott, több dologban, helyezkedésben, mentalitásban fejlődtem vagy fejlődni fogok a jövőben ezek alapján. Nagyon jól voltak az edzések, nagyon fárasztóak, de ez az út.

- Neked milyen lesz a nyarad?

- Fárasztó mindenképpen. Most remélhetőleg lesz egy kis szünet, utána pedig a junior válogatottal fogunk felkészülni a világbajnokságra, ami szeptemberben lesz. Jó hosszú felkészülés elé nézünk.

- Te is azt a "kötelező optimizmust" képviseled, hogy a négy közé kell kerülni vagy esetleg van ennél konkrétabb célod is?

- Hát a négy közé mindenképpen be szeretnénk kerülni. Ez alap, úgy gondolom, egy magyar csapatnál, és meg szeretném nyerni a világbajnokságot. Én úgy megyek oda, hogy el szeretném hozni az aranyérmet!

- Hát akkor találkozunk Ferihegyen, amikor hozod haza!


- Rendben :)

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)