FACEBOOK

Jövő kedden döntenek az OB1 új versenyrendszeréről

Jövő kedden döntenek az OB1 új versenyrendszeréről
hozzászólás, 2015.06.04.

A jövő évi januári Eb és az olimpia miatt ősszel teljesen átalakul az első osztályú bajnokság versenyrendszere. A Liga elnöke a Reggeli Startban ismertette a részleteket.

Tóth Sándor - aki egyben a szövetség alelnöke is - elmondta, hogy a TAO-rendszer jóvoltából a sportág sokat fejlődött, de az a jellemző, hogy mindenhol azzal fogadják az ambiciózis pólós szakembereket, hogy a támogatáshoz "produkáljanak" első osztályú csapatot.

Az új rendszerre való áttérést indokolja az is, hogy rendkívüli versenyév következik, a bajnokságot a januári Eb miatt mindenképpen szüneteltetni kell és ha a válogatott nem tudja kivívni az olimpiai szereplés jogát a soron következő világversenyeken, akkor áprilisban is áll majd az OB1, hiszen kvalifikációs tornán kell indulni.

A bajnoki mérkőzések számát azért is mérsékelni kell, mert a válogatott játékosok nem zsigerelthetők tovább. A mostani 32-höz képest 25 körülire csökken a klubok mérkőzéseinek száma.

A várható módosítás szerint a mezőny létszámát a mostani 14-ről 16-ra emelnék fel. A csapatokat két, nagyjából egyforma erősségű csoportra osztanák a legutóbbi bajnokságban elért helyezések szerint. (A mostani létszám alapján így két hét tagú csoport alakulna ki, ezért bővítik a mezőnyt két csapattal, hogy ne legyen minden fordulóban szabadnapos klub.) A csapatok képviselői azt javasolják, hogy az új rendszerben egy kieső legyen, s hogy ez a versenyrendszer legalább két szezonra szóljon.

A Liga javaslata szerint a bajnokság első szakasza után a két csoport első négy helyezettje folytatná a felsőházban (a többiek a kiesés elkerüléséért küzdenének), az addig - egymással - szerzett pontjaikat magukkal vinnék és a másik csoport tagjaival (oda-vissza) vívott körmérkőzések végén alakul ki a helyosztók párosítása. Az első a másodikkal az egyik fél harrmadik győzelméig tartó csatát vív a bajnoki címért, a többi helyezés megszerzédéhez két győzelem elegendő lesz.

Ami a jelenlegi mezőny "végét" illeti, a tervezett változás azt jelenti, hogy a Pécs nem esik ki az első osztályból. A Miskolc feljutott, a KSI-Tatabánya osztályozó pedig okafogyottá válik, mert a létszámnövelés miatt mindkét klub helye biztosított az új rendszerű OB1-ben. (Az érintettek közül eddig a Pécs, a KSI és a Miskolc nyilatkozott, hogy vállalja az OB1-es szereplést, a Tatabánya még nem.)

A Liga javaslatáról a szövetség elnöksége jövő kedden dönt.

A teljes beszélgetés: