FACEBOOK

Megkezdődött a felkészülés az Universiadéra

Megkezdődött a felkészülés az Universiadéra
hozzászólás, 2015.05.27.

Vincze Balázs egyelőre csonka, de annál lelkesebb kerettel indult neki a dél-koreai Kvangdzsuba vezető útnak.

Az Universiade-keret:

Barabás Botond, Bendes Viktor, Bisztritsányi Dávid - kapusok,

Chilkó Márton, Csapó Miklós, Fazekas Tibor, Halek Márton, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gábor, Lőrincz Bálint, Sántavy Máté, Sedlmayer Tamás, Szentesi Ádám, Tóth Bendegúz, Vogel Simon, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.


A július 3-14-i Universiade csoportkörében a magyar csapat ellenfelei: Ausztrália, Franciaország, Hollandia.


A fiúk a Bikás parknál találkoztak, kondiedzéssel indult a nagy menetelés, majd a Kondorosi úti uszoda nyitott medencéjében zajlott le az első vizes edzés. A társaság még hiányos (Vincze Balázs elmondja, miért) és kicsit szedett-vedett, hiszen a válogatottaknak járó egyen-felszerelés még nincs meg, mindenki saját klubjának ruhadarabjait viselte.

Labdát egyelőre csak a kapusok láttak - ők egymásnak dobáltak. A többiek csak úsztak, úsztak és úsztak.

Az edzésen - kis túlzással - két fél OSC volt jelen, az egyik a vízben, kerettagok formájában, míg a partról nézte a többieket a Kondorosi úti uszodától elszakadni képtelen, "kereten kívüli" Decker Ádám, Juhász Zsolt és Bundschuh Erik.

A "laza" első nap után kicsit majd belehúznak a fiúk, s a jövő héten már a válogatott minikeretével is lesznek edzőmeccsek.

A többi információ a videóbeszélgetésekben.

VLV-VIDEÓK:


Vincze Balázs a vlv-nek


- Szervusz Balázs! A mai nappal elindul az Universiade-keret/csapat nagy menetelése. Arra kérlek, hogy krónika kedvéért mondd el, kik a meghívottak, kikből áll a keret.

-
Köszöntelek én is, és köszönöm, hogy ezen az első edzésen megjelentél és tájékoztatod a vízilabdaszerető közönséget arról, hogy tényleg elindultunk a felkészüléssel. A kapusok terén: Bisztritsányi Dávid, Barabás Botond, és Bendes Viktor kezdte meg a felkészülést. A mai napon Szentesi Ádám, Sántavy Máté, Csapó Miklós, Fazekas Tibor, Illés Sándor, Halek Márton, Chilkó Márton, Kovács Gábor, és Vogel Simon vesz részt az edzésen. A többiek vagy betegség miatt, mint Jansik Szilárd, vagy a BL final-sixen való részvétel miatt, mint Lőrincz Bálint és Zalánki Gergő, vagy a felnőtt bő keretben való részvétel miatt, mint Sedlmayer Tamás vagy pedig amerikai tartózkodás miatt mint Tóth Bendegúz hiányzoznak erről a mai edzésről.

- Kik a stábod tagjai?

- A szűkebb stábtagok: Becsey Peti, aki mint másodedző, és mint „menedzser”, ha lehet ezt így mondani segíti a csapat életét, valamint az én munkámat. Emellett a szűk stábhoz tartozik Kocsis Koppány aki két éve is az Universiade válogatott orvosa volt, ebben az évben az OSC orvosa volt, és ugyanúgy az Universiade-válogatottal tart a 2015-ös évben is, valamint a két évvel ezelőttihez képest előrelépésünk, hogy Eszlári Gergő személyében a felkészülési időszakban, valamint a verseny alatt saját gyúróval rendelkezünk. Őt onnan ismerhetik a vízilabdások, hogy az Egernek az elmúlt szezonig a masszőre volt. Emellett egy héttel ezelőtt pont itt, ahol tartózkodunk, volt egy záró ebéd az OSC csapatának, ahol itt volt két kollégám, akik az OSC edzésein a segítségemre voltak, Bóta Krisztián, aki a kapusokkal és a lábtempós edzésekkel segítette az OSC játékosait és a munkámat, valamint Kocsis Attila, ő pedig a szárazföldi edzéseken segédkezett. Őket megkérdeztem, hogy lennének-e  a segítségemre a felkészülés során, és nagy örömmel fogadták el, ebben a gyakorlatilag két-három hetes időszakban segítenek, ameddig, június 20-a környékéig itthon tartózkodunk. Úgy gondolom, hogy velük aztán tényleg minden lehetőségünk adott, hogy a felkészülési munkát a legjobb keretek között és a legjobb módon megtöltsük tartalommal.

- Elég nagy a teher lehet rajtatok, hiszen egyrészt a magyar vízilabda hagyománya kötelez, másrészt címvédők vagytok, a legutóbbi Universiadét Magyarország megnyerte a vezetéseddel. Hogy látod az esélyeket, nagyon korai még felmérni, gondolom, alakul a csapat. Mégis, azért mire lehet számítani? Ismered-e az ellenfeleket például?

- Teherként inkább azt mondanám, hogy minden egyes magyar férfi, női, felnőtt, utánpótláscsapattól egy nemzetközi versenyen, ahol elindul, elvárható az érmes helyezés, a négy közé jutás. Felelősséggel ki is tudom jelenteni, hogy nekünk ugyanezt az eredményt kellene elérnünk, látok rá reális esélyt, függetlenül attól, hogy az ellenfelekről sok információm még nincsen. Egyet tudok: a tizenhét embert az alapján jelöltem ki, hogy bennük látom azt, hogy tudunk jutni a négy közé. Nyilván érmes helyezést szeretnénk elérni, ismét a dobogóra állni, sőt annak minél magasabb fokára. Az menet közben derül majd ki, és leginkább már ott a világversenyen, hogy a többi csapat milyen összeállításban jelentkezik, és hogy ez az összeállítás a részükről mire elegendő. Mi szeretnénk, és ezért is kértem föl az említett két OSC-s kollégámat arra, hogy legalább addig amíg itthon vagyunk, használjuk ki maximálisan azt a lehetőséget, amit ad nekünk az, hogy itthon, Budapesten tudunk felkészülni. Ebbe beletartozik az is, hogy a felnőtt válogatottal tudunk majd kétkapuzni. Az előzetes megbeszéléseink alapján június 19-ei két kapu volt betervezve, ez ki lett bővítve már a jövő hétre két két kapura, 3-án és 5-én, valamint Horkai Gyurival is beszéltem, és az utánpótlás válogatottal is tudunk majd edzőmérkőzést játszani, az azt követő héten. Jönnek a szlovákok, velük fogunk kétkapukat játszani, valamint hivatalos mérkőzést, úgyhogy meg lesz töltve szépen, edzéssel, játékkal, úszással, lábtempóval ez a három és fél hetes felkészülési időszak. Utána, amire két évvel ezelőtt nem volt lehetőségünk, egy nemzetközi tornán veszünk részt, ahol tudomásom szerint már lesznek olyan csapatok, akik onnan - ahogy mi is - már az Universiadéra utaznak tovább.

Azt mindenképpen mondhatom, hogy az ausztrál, a holland és a francia válogatottal fogunk az első fázisban, a csoportkörben találkozni, ellenük mindenképpen csak a győzelem elfogadható és  csoportelsőként, ha minden igaz, három szünnap vár majd ránk. Utána számításaim szerint az olasz-brazil csoportból a brazilokkal fogunk összekerülni, és ellenük játszunk majd a négy közé kerülését.

- Mikor jelölöd ki a tizenhárom utazót?

- A tervem az, hogy a június 13-án itt, hivatalos tévéközvetítéssel lejátszandó szlovákok elleni mérkőzésen már az a tizenhárom játékos szerepeljen, akikkel aztán a következő hetet és egyáltalán az Universiadét elképzelem.

- Köszönöm szépen a tájékoztatást, és jó felkészülést!

- Én is köszönöm, hogy eljöttél!

(Lejegyezte: Kerbi)



Barabás Botond és Bisztritsányi Dávid a vlv-nek


- Szervusztok kapusok!

- Barabás Botond: Helló!

- Bisztritsányi Dávid: Helló!

- Megkezdődött az Universiade-válogatott felkészülése. Jártatok már Dél-Koreában?

- B.B.: Még nem.

- B.D.: Még nem.

- Na, hát itt a remek alkalom, mind a ketten címvédők vagytok, jó esélyetek van, bár van egy harmadik kapus, kapusjelölt, Bendes Viktor. Most kezdődik a felkészülés, mire számítotok? Milyen lesz? Milyen esélyt láttok a magyar csapatnak megvédeni a címet?

- B.D.: Elég összetett a kérdés. Megpróbálok minél tömörebben fogalmazni. Először is, hárman vagyunk kapusok, tehát matematikai alapon hatvan százalék esélyünk van arra, hogy menjünk, igazából ezt így is kell felfogni. Mindent meg kell tenni az edzéseken azért, hogy a Balázsnak illetve a csapatnak a bizalmát elnyerjük. Mindenkit nagyon motivál már maga az a tény, hogy Dél-Koreában lesz az Universiade. Illetve azért voltunk mi már a két évvel ezelőtti Universiadén és más Universiadékon is, és nagyon-nagyon jó rendezvény, nagyon jó sportesemény, úgyhogy mindenféleképpen meg szeretném ragadni az alkalmat, magára a részvételre is, és azt gondolom, hogy egy magyar vízilabdázó, egy magyar vízilabda válogatott nem készülhet, nem mehet másként, csak úgy, hogy az aranyéremért megy.

- B.B.: Én egy kicsit rövidebbre fognám, de akkor én is az elejéről kezdem. Ugyanúgy, ahogy a Bisztro is mondta, senki nem lehet elbizakodott, én is edzettem az elmúlt hetekben, mert úgy éreztem, muszáj, hogy edzésben maradjak, és tudjak bizonyítani Balázsnak. Mindenki szeretne kijutni Dél-Koreába. Pont ezt beszéltük Bisztróval, hogy elég fiatal a keret, de ez abszolút nem hátrány, sőt, amennyire a rutin előny, annyira az is tud előny lenni, hogy valaki fiatal és motivált és hajtós.

- Tavalyelőtt mintha kicsit több időtök lett volna felkészülni, ez a mostani viszont egy kicsit rohamtempó, viszont lesznek edzések a válogatottal is. Ez mennyire motivál titeket? Esetleg ez egy lehetőség, hogy más számára is felhívjátok a figyelmet magatokra?

- B.D.: Persze, motiváció, de azt gondolom, hogy most nem szabad ezt a kettőt összekeverni. Az egy külön keret, ez is egy külön keret, nem hiszem, hogy azon fog múlni, hogy mondjuk az Európa-bajnokságra a felkészülésre behívjanak minket, hanem inkább azon, hogy majd ősszel a bajnokságban, meg az Euroligában milyen teljesítményt nyújtunk. Az, hogy milyen hosszú a felkészülés, talán még valamivel hosszabb is, mint volt két éve, viszont most megyünk Isztambulba egy hétre, előre lefixált kétkapunk van a szlovák felnőtt válogatottal, a magyar felnőtt válogatottal. Talán még a juniorválogatottal is játszunk, úgyhogy egy nagyon komplex kis pörgős felkészülés lesz.

- B.B.: Valóban, a felkészülésről nekem is az jutott eszembe, hogy tavaly, talán pont a felkészülés felénél a fél csapat le lett cserélve, és lett egy új csapat. Szerintem sokkal jobb, hogy már egy hónappal előtte ugyanazokkal a játékosokkal készülünk nagyjából, akikkel később lehet majd utazni. Én is úgy gondolom, hogy mindamellett, hogy fogunk a felnőtt válogatottal is edzeni, nekünk erre kell koncentrálni, hiszen ide lettünk behívva, itt kell megmutatnunk, hogy mire vagyunk képesek.

- Sok sikert kívánok nektek a felkészülés során, és magára az Universiadéra is!

- B.D.: Köszönjük szépen!

- B.B.: Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)



Vogel Simon a vlv-nek


- Szervusz Simon, köszöntelek a vlv kamerája előtt. Az Universiadé-keret edzésén vagyunk, de úgy általában is érdekel, hogy mi van veled? Hogy vagy? Hol játszol? Mit csinálsz? Mik a terveid?

- Köszöntök mindenkit! A Fradiban játszom, jövőre is ott fogom folytatni a pályafutásomat. Remélem, hogy be tudok illeszkedni, azért ez egy erősödő Fradi, mindenki látta a negyedik helyezést. Egyre jobban javulunk, elindulunk majd az Eurokupában is, ott egyelőre még nem tudom, hogy mik a célok. A nyári felkészülésből teljesen ki fogok maradni, mivel itt elkezdtem az Universiadéval a felkészülést, aztán ha ennek vége van, lesz egy rövidebb pihenőnk, három-négy nap, és utána megyünk az U20-al, amely a világbajnokságra készül. Szóval a nyaram eléggé betáblázódott. Amúgy minden rendben, szeptemberben valószínűleg elkezdek egy egyetemet, azt még nem tudom, hogy hol, mert több helyre is beadtam a jelentkezésemet, még nem tudom, hogy hová fognak felvenni, vagy ha több opció van, akkor majd eldöntöm.

- Hát az Universiadéig remélhetőleg kiderül.

- Igen, addig biztos kiderül. Ez egy új keret, szerintem komolyabb, mint egy utánpótlás-világversenyre készülni, mert mondhatjuk úgy is, hogy ez egy olimpia az egyetemistáknak. Nagyon remélem, hogy benne leszek az utazó keretben, mindent meg fogok ennek érdekében tenni, a keretben én vagyok a legfiatalabb, és ezért nekem ugye sokkal többet kell melóznom. Vannak itt, akik már úgymond címvédőként utaznak, ha benne lesznek az utazó keretben, én itt újnak számítok, tehát mindent meg akarok tenni annak érdekében, hogy bekerüljek a keretbe.

- Köszönöm szépen! Hát nagyon húzós nyarad lesz, sok sikert kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Illés Sándor a vlv-nek


- Szervusz Sanyi! Gratulálok neked először ahhoz, hogy nagyon jó bajnoki szezont játszottál a Honvédban, az egyik húzóembere voltál a csapatnak. Gondolom ez a meghívás is többek között annak szól, felfigyeltek rád. Milyen érzésekkel fogadtad a meghívót, és mire számítasz?

- Köszönöm szépen a gratulációt és üdvözlöm ilyen "elsőbálozóként" a vlv nézőit. Igen, azt hiszem most egy lépést sikerült tennem a Honvédban, előreléptem valamilyen szinten, és annak köszönhetem az Universiade-meghívást, illetve annak ugye, hogy a vízilabda mellett egyetemre is járok aktívan. Az első edzésünk úgy alakult, ahogy az előző Universiadé-győztesek mesélték Balázsról, kőkemény volt ez a délelőtti edzés, és még vár ránk egy délután is, de azt hiszem, a rövid felkészülési idő miatt erre szükségünk van most.

- Hogy látod a csapatba kerülési lehetőségeidet? És ha sikerül, mert gondolom, arra számítasz, akkor milyen Universiade lesz ez Dél-Koreában?

- Azt gondolom, hogy mind a nevek alapján, mind ahogy most az edzésen is, elszántság alapján, motiváltság alapján mindenki kiváló játékos, mindenki be szeretne kerülni a keretbe. Az, hogy én szeretnék bekerülni, természetes, rosszkéz oldalon számít rám Balázs, úgyhogy valószínűleg ott kell majd megküzdenem a balkezesekkel. Remélem, sikerülni fog. Az Universiade mindig egy kicsit kérdéses, attól függ ki milyen csapattal jön. Abban biztosak lehetünk, hogy nekünk erős csapatunk lesz, és azt hiszem, hogy az erősségünk úgy, hogy nem ismerjük a többieket, úgy is elég lesz a négybe jutásra.

- Ha éremmel jössz haza, akkor azt hova helyezed a pályafutásodban sportérték szerint?

- Jelenleg, ha érmet nyernék az Universiadén az a legnagyobb sikerem lenne. A Magyar Kupa-bronzérmek mellett egy ilyen nagy nemzetközi megmérettetésen érmet nyerni, az nagyon nagy dolog lenne, szerintem.

- Hát, kívánom, hogy sikerüljön!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



vlv-képek