FACEBOOK

Szépen edződnek a fiatalok - riport a szigetről

Szépen edződnek a fiatalok - riport a szigetről
hozzászólás, 2015.05.20.

Szerdán is kétkapuztak a fiatal nagyválogatottak a náluk fiatalabb utánpótlás-válogatottakkal. Edzésriport, Benedek Tibor és Német Toni a vlv-nek.

A fülledt melegben kiadós bemelegítés és úszás után ismét bírókkal, órával játszott rendes meccset az U17-es válogatott Benedek Tibor "minikeretével". A néha parázs hangulatú kétkapu során az idősebb fiatalok összeszokottabb játékot mutattak, mint kedden, a fiatal fiatalok pedig valószínűleg kezdenek kicsit fáradni, ez nem csoda, hiszen az elmúlt napokban nagyon nagy terhelésnek voltak kitéve. (Érdekeség, hogy a "felnőtt fiatalok" kapuját másfél két negyeden át védő Vogel Soma egyetlen gólt se kapott!)

A meccs előtt Benedek Tibor maga köré gyűjtötte fiat és vagy negyedórán át magyarázta a mágnestábla segítségével a különböző taktikai variációkat. Mint később megtudtuk tőle: az egész mostani összetartás legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a "nagy kerethez" rendkívül közeli játékosok jól ismerjék azokat a sémákat, amiket a nagy csapat tagjai valószínűleg már álmukból felébredve is rutinszerűen végre tudnának hajtani. Ez azért fontos, hogy ha a válogatott-jelöltek valamikor bekerülnek a keretbe/csapatba, már rutinosan vegyenek részt a közös munkában, ne akkor kelljen tanulniuk az egyes variációkat.

Ilyen részleteket tudtunk meg az edzés után készült beszélgetésből, no meg azt is, hogy mivel tölti majd a hétvégi pihenőidőt Német Tonya. (Alszik!)

VLV-VIDEÓK:


Benedek Tibor a vlv-nek


- Szervusz, Tibor! Túl vagytok a második kétkapun, és fiatalokkal közös edzésen. Mik a tapasztalataid ezen a héten?

- Nagyjából meg vagyok elégedve. Tegnap az első kétkapun azért még látszott, hogy ez a csapat így elég régen játszott együtt. Sokan játszottak együtt már a ’95-ös válogatottban, de ez a helyzet mindenkinek új volt. Ma már egy picit jobban látszott, hogy mit szeretnénk játszani. Nagyon fárasztó ez a hét, de az a dolguk a srácoknak, hogy ezt bírják. Ismerkednek a válogatott légkörével, azért itt sok edzés van – bár azt mondom, ez az első két hét még csökkentett idővel van, például holnap és holnap után is egy edzés van délelőtt, azok erősebbek is lesznek. Ez egy ilyen rávezető mindenkinek.

- Meccs előtt mindig a taktikai táblánál magyarázol elég sokáig. Ilyenkor egyénekre is szabsz feladatot, vagy azt beszéled meg, hogy milyen variációkat játsszanak?

- Ők még ismerkednek azokkal a taktikai elemekkel, amiket itt a válogatottban játszunk, úgyhogy most az a legfontosabb, hogy ezeket megértsék, hogy ha bekerülnek a felnőtt csapatba – akár most, akár jövőre –, akkor tudják, hogy mit kell játszani, ne akkor kelljen ismerkedni vele. Azt gondolom, hogy ez szépen rögzül, a két hét alatt előre fog lépni mindenki – az is, aki ennek utána hasznát veszi, hiszen egyből marad a nyári kerettel, és szerintem az is hasznát veszi, aki elmegy innen két hét múlva. Van, aki átmegy az Universiade-válogatotthoz, van, aki az utánpótlás-válogatottban fog játszani.

- Gondolom, hogy fél szemmel azért tudtad nézni, értékelni a szemben lévő csapat játékát, a Horkai fiúkét. Hogy értékeled, milyenek ők?

- Rengeteget úsznak. Ez nagyon érdekes, mert korábban az én mostani játékosaimnál láttam ugyanezt, hogy mennyit úsznak, és most van egy "eggyel kisebb" korosztály is, amelynek tagjai már többet úsznak, mint ők. Valószínűleg, ahogy az erő növekszik, úgy lassulnak a játékosok, és ők még azért fizikálisan jóval gyengébbek, viszont rengeteget úsznak, és fáradhatatlanok. Ez nekik is egy jó tapasztalat, hogy most már vannak náluk is többet úszók.

- És csapatszerűen hogy működtek, hogy láttad? Mennyire erősek?

- Dolgoztak sokat, bár kivettük az egyik legerősebb emberüket a játék második részében, hiszen Nagy Ádám velünk volt – neki talán a legfárasztóbb, hiszen két negyedet itt játszik, két negyedet ott, sok pihenője nincsen. Jól játszanak, de ez igazából majd egy világversenyen derül ki. A felkészülést bármilyen jól csinálhatod, úgyis a világverseny az, ami megmutatja, hogy jól készültél, vagy kevésbé jól.

- Köszönöm szépen! További jó gyakorlásokat kívánok a héten!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)Német Toni a vlv-nek


- Szervusz Tonya! Érdeklődnek, hogy hogy telnek a napjaid. Hogy értékeled?

- Szia! Nekem volt másfél hét szabadságom, amit tényleg pihenéssel töltöttem, nehéz visszarázódni, fárasztó még, de sikerülni fog.

- Az elején nagyon meghajtott titeket Tibi?

- Nem is az, hogy meghajtott, mert mondta, hogy mindenki vigyázzon magára, inkább saját magunkat buzdítjuk, hogy itt vagyunk, jobban kell csinálni, mindenki teljesíteni akar, és inkább ebben fáradunk el.

- Ez egy nagyon furcsa helyzet, mert ez a közös edzés a nálatok fiatalabbakkal, ez gondolom neked egy kicsit nosztalgikus is. Milyenek ők, illetve milyenek velük edzeni?

- Akarnak, akarnak, ők is be akarják bizonyítani, leginkább Nagy Ádám, aki két negyedet nálunk játszik, rajta látszik, mi már alig tudunk mozogni ő meg még pörög, még úszik, úgyhogy rajta látni, hogy tényleg akar. Persze mi is akarunk!

- Mennyire tudtok egy ilyen edzéssorozat alatt bizonyítani Tibinek? Gondolom mindenkinek az a legfőbb célja, hogy Tibi figyelmét magára irányítsa.


- Igen. Próbálkozunk-próbálkozunk.

- És milyen sikerrel?

- Hát többé-kevésbé sikerrel. Nem tudom. Remélem azért minél többünknek sikerül.

- Ezeken a két kapukon mennyire éles a csata? Keménykedik az ellenfél, meg ti is?

- Azért kihasználják, hogy nem szabad nekünk keménykedni, mivel hogy fiatalabbak, meg a bírói segítséget kihasználják a kicsik, de azért ma már jobban játszottunk, mint tegnap. Ez látszik az eredményen is.

- Mi vár rátok a következő másfél hétben?

- Holnap egy kemény úszás, ha jól tudom, aztán szerintem pénteken is egy kemény úszás, majd péntek délutántól egy hosszú hétvégét csinálunk hétfő délelőttig.

- Mit csinálsz ilyenkor a hétvége alatt?

- Most szerintem aludni fogok.

- Pihensz.

- Igen.

- Tonya, holnapra-holnaputánra jó úszást kívánok, utána meg jó pihenést!

- Köszi!

(Lejegyezte: Kerbi)


Horkai György Eb-csapata Stutgartba utazik, ahol a hétvégén nemzetközi felkészülési tornán vesz részt Németország, Szlovákia, Montenegró és Szerbia társaságában.


Benedek Tibor meghívottjai:

Kardos Gergely, Lévai Márton, Vogel Soma (kapusok);
Fülöp Bence, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Német Toni, Sedlmayer Tamás (mezőnyjátékosok).


A szövetségi kapitány előre bejelentette, hogy Nagy Ádámmal is számol, ő az U17-esek oszlopos tagja és a kétkapuk során a meccsek felét az egyik, a másik felét a másik csapatban tölti. Kereten kívüli meghívottként centerezik Benedek Tibor csapatában Fejős Róbert.

Az U17-es Eb-csapat (zárójelben a születési évszám):

Bányai Márk (1999, Honvéd), Dévai Kristóf (1998, Vasas) - kapusok
Burián Gergő (1998, Vasas), Fekete Gergő (2000, Debrecen), Kardos Alexander (1998, KSI), Korbán Richárd (1998, Honvéd), Kósa Balázs (1999, KSI), Nagy Ádám (1998, UVSE), Sebestyén Balázs (1998, Tatabánya), Sugár Péter (1999, BVSC), Teleki András (1998, Szolnok), Vadovics Viktor (1998, UVSE), Zerinváry Lóránd (1998, KSI).vlv-képek