FACEBOOK

"Új idők új Dalái"

hozzászólás, 2015.05.15.

Ezzel a mondattal vezette fel a Dala Tamással és Dala Dömével folytatott beszélgetést a pénteki Reggeli Startban Szombathy Pál.

Dala Döme 15 éves, az UVSE játékosa, a napokban kapta meg a legtehetségesebb utánpótlás-játékosok számára alapított elismerést, a Szalay Iván-díjat. Döme a kapásszélen játszik, de második centerbe is gyakran beúszik, s szép számmal dobálja a gólokat. A riportból kiderül, hogy gyakran kikéri édesapja tanácsát egy-egy konkrét kérdésben.

Az egykori sokszoros válogatott, BEK-győztes játékos, Dala Tamás természetesen kijár a meccseire, de megfogadta, hogy nem fog azokon kiabálni, nem reklamál a játékvezetőknél, inkább a mérkőzés után, nyugodt légkörben tisztázza, hogy mi történt egy-egy adott szituációban. Sőt! A meccsek alatt a játékostársak szüleitől is félrehúzódik (amiért egyébként, mint mondta, többen nagyképűnek tartják), s ennek egyszerű magyarázata van: túl sok kérdést kap játék közben a "szülőkollégáktól", így nem tudja rendesen nézni a fia meccsét.

Dala Tamás tehetségesnek, szorgalmasnak tartja Dömét, s elmondta, hogy nem ismeri fel benne egykori önmagát, akihez képest Döme "egy nyugodt bölény".

A srác nem örökölte édesapja fontos tulajdonságát, nem balkezes, de majd az idő dönti el, hogy emiatt bánkódni kell-e vagy örülni. Mindenesetre az egyelőre nem túlságosan bőbeszédű Döme az UVSE-ben jó helyen van, sok múlik majd azon, hogy a jövőben milyen edzők irányítják majd a fejlődését. Dala Tamás szerint fiatal játékosként talán inkább gyengébb csapatban kellene sokat játszania - többek között világsztárok ellen - mint egy nagy csapatban a padot koptatni, meccenként három-öt percet játszva.

Döme célja egyértelműen az olimpia, korosztályának nagy erőpróbája a 2019-es budapesti junior világbajnokság. Ha ott sikerrel szerepel, megnyílhat előtte a világ.

A teljes beszélgetés: