FACEBOOK

Ambrus Tamás elment

Ambrus Tamás elment
hozzászólás, 2015.04.16.

Csütörtökön hajnalban meghalt Ambrus Tamás. Ötvenéves volt, a gyógyíthatatlan betegséget nem tudta legyőzni szervezete. A 61-szeres válogatott kapust, az FTC örökös bajnokát gyászoljuk. 

A halálhírt hivatalosan az FTC közleménye tudatta:

"Elhunyt Ambrus Tamás

A Ferencvárosi Torna Club örökös bajnok vízilabdázója hosszan tartó betegség után hunyt el.

A Ferencvárosi Torna Club vezetői, sportolói és minden dolgozója osztozik a gyászolók fájdalmában.

Ambrus Tamás 1964 június 27-én született Budapesten, a családi hagyományoknak megfelelően tizenegy évesen vízilabdázni kezdett. Tizenhat évesen debütált az élvonalban, édesapja Ambrus Miklós olimpiai bajnok után ő is kapusposzton szerepelt. Pályafutása első húsz évében a Ferencvárosban védett, összesen 306 mérkőzésen játszott csapatunkban. Az FTC-vel 1988-ban és 1990-ben bajnokságot nyert, 61-szer hívták be a válogatottba, a nemzeti csapattal részt vett az 1986-os madridi világbajnokságon, és az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon. 1990-ben külföldre szerződött, a RN Florentia játékosa volt, 1993-tól a BVSC-ben folytatta pályafutását, ahol két bajnoki címet nyert.

Aktív pályafutását követően 1998-ban és 1999-ben a BVSC másodedzőjeként bajnokságot nyert. 2000-től négy éven keresztül dolgozott edzőként Firenzében, majd hazatért és hat évig dolgozott a PVSK-nál vezetőedzőként. 2010-ben visszatért a nevelő együttesébe, ahol három évig volt az FTC vezetőedzője, majd haláláig a klub vízilabda szakosztályának vezetője volt.

Ambrus Tamásnak nagy szerepe volt abban, hogy Gerendás György visszatérjen a Fradiba, sajnos egy újabb sikerkorszaknak már nem lehetett a részese, hiszen 2014-ben agyi lymphomát diagnosztizáltak nála. Hosszan tartó betegséget követően április 16-án halt meg.

Emlékét örökké megőrizzük!"

Ambrus Tamást a Ferencváros vízilabda szakosztálya saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. 


Ambrus Tamás sokáig úgy küzdött a betegséggel, hogy arról hivatalosan nem voltak információk, csak uszodai hírcsatornák révén lehetett tudni arról, hogy baj van. Március elején vált mindenki által ismertté a betegség híre, akkor tettek közzé számlaszámot a család megsegítésére. (OTP 11731001-20159443; beírandó közlemény: Ambrus Tamás.)

A Pécs-Szolnok bajnoki meccs jótékony célú rendezvény volt, gyűjtést is rendeztek, még a játékvezetők is lemondtak honoráriumukról Ambrusék javára.

Megmozdult az olasz vízilabda-társadalom is. (Ambrus Tamás három évig védett Firenzében, majd hazatérése után, edzői pályafutásának elején visszahívták és négy évig az ottani utánpótlás teljes vertikumának irányítója volt.)

Március 29-én firenzei csapatok jótékonysági gálameccset szerveztek, az egyik áprilisi bajnoki meccs, a Sport Management-Savona első osztályú találkozó szintén Ambrus Tamásról szólt, a bevételt a magyar sportoló megsegítésére ajánlották fel.

Ambrus két egykori játékosa, a jelenleg Hollandiában játszó Szeles György és az olasz jótékonysági programok szervezésében fő részt vállaló Andrea Razzi az Ambrus Tamás melletti kiállás érdekében létrehozott egy
facebook-weboldalt, amelynek már csaknem 1500 lájkolója van.

Szeles György és Andrea Rizzo
kezdeményezéseihez csatlakozott a vlv is, szervező munkába kezdtünk, hogy vízilabda-ereklyék elárverezésével segítsük az Ambrus családot. A magyar férfi válogatott, a Ferencváros, valamint Alex Giorgetti személyes közbenjárásának köszönhetően a Pro Recco és az olasz válogatott küldött különböző, a játékosok által aláírt ereklyéket, pólót, fürdőnadrágot, sapkát, labdát.

Sajnos, mire a valóban különleges sportereklyék a birtokunkba kerültek, és az árverezéssel kapcsolatos technikai feladatok elvégzését befejezhettük volna, Tamást legyőzte a betegség. Amint tudunk, konzultálunk a közvetlen hozzátartozókkal, hogy az árverezést "Ambrus Tamás emlékére" megrendezzük-e, ezzel segítve a hosszú gyógykezelés költségei miatt egyébként nehéz anyagi helyzetben lévő családot. A fejleményekről hamarosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

A vlv szerkesztősége, olvasói nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Ambrus Tamás elhunyta alkalmából.