FACEBOOK

Így képezd a centeredet!

Így képezd a centeredet!
hozzászólás, 2015.03.30.

Hétfőn megtartotta nagy érdeklődéssel kísért szakmai előadását Benedek Tibor a centerképzésről.

Csaknem száz érdeklődő vett részt a "vetített képes" előadáson, amelyet Horkai György utánpótlás szövetségi kapitány vezetett fel.

Mint elmondta, ő rengeteg utánpótlásmeccset lát és örömmel fedezte fel, hogy a korábbi szakanyagok elemei visszaköszönnek (a fiatal játékosok például elkezdték "körbeúszni" a centereket).

Benedek Tibor bevezetőjében megköszönte a szakemberek érdeklődését. Emlékeztetett, hogy a korábbi videóanyagok hasznosulását igyekeznek felmérni, e célból Gergely István egy kérdőívet állított össze. A válaszadók jelentős része szívesen látna további gyakorlatokat. Na most, ezekből bőven jutott az új oktatócsomagba.


vlv-képek


A téma a center munkája. A felvételekben nem csak az utánpótlás válogatott tagjai működtek közre, hanem a poszt négy magyar olimpiai bajnoka, Steinmetz Ádám, Molnár Tamás, Märcz Tamás és Varga Zsolt is. Olyan dolgokat is megmutattak, amiket ők sem tanultak, hanem egész pályafutásuk során kísérleteztek ki. Emiatt fogalmazott úgy Benedek Tibor, hogy kincs ez az anyag...

Szép sorban mutatott részleteket az összesen mintegy egyórás bemutatófilmből a szövetségi kapitány, s közben kommentálta is a látottakat.

A center beállása.
A pozíció visszaszerzése.
Akciózás.
Visszazárás.
A center kapufás mozgása.
Gyakorlatok.

Ez volt a tematika, és a videókon nem csak az adott konkrét mozgást láthattuk, hanem ezt követően meccsjelenetben is ugyanazt a "figurát", nemcsak magyaroktól, hanem például Pijetlovicstól, Dobudtól is.

Benedek Tibor szóbeli megjegyzései, kiegészítő információi nemkülönben érdekesek voltak; világos érvekkel magyarázta el az adott megoldás értelmét, hatékonyságát, az oktatásban való jelentőségét.

A szakanyagot bejelentkezés után letölthetik majd a szakemberek a szövetség oldaláról.


vlv-képek


BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Horkai György nagyon elégedetten nyilatkozott, te is úgy látod, hogy érzékelhető már a hétköznapokban az eddigi szakanyagok hatása?


- Abszolút. Csak egy példát mondok: azok a 95-ös korosztályhoz tartozók, akik részt vettek az elmúlt időszakban a felnőtt válogatott munkájában, például Manhercz Krisztián, Lőrincz Bálint, se akár Bedő Krisztián is, védekezésben hatalmasat fejlődtek, nagyon látszanak azok a mozgások, amiket az utánpótlás válogatott pont ezzel a ’95-ös korosztállyal kezdett el.

- Mekkora munka volt ennek a mostani oktatófilmnek az elkészítése időben, energiában, elfoglaltságban? Az látszik, hogy rengeteg embert megmozgattatok, nagyon látványos lett ez így.

- Ha a teljes videóanyagot nézzük, több, mint 100 órányi munkáról van szó. Pusztán azok a vágások, amelyek meccsjelenetekkel illusztrálják az adott mozgást, ötven mérkőzés szétvágásából készültek. Valószínű, hogy ezeket ígyis-úgyis megcsináltam volna, tehát akkor is, ha nincs szükség rájuk ebben az oktatási anyagban, de összességében több mint száz órányi munkáról van szó.

- Akik részt vettek benne, azok hogy viselkedtek? Élvezték, vagy kicsit nyűg volt a számukra, mit láttál rajtuk?

- Mivel mindannyian, Tamás (Molnár Tamás - a szerk.) kivételével edzők, szerintem úgy fogták fel, hogy ez nekik is jó dolog. Egyrészt ők is tudják majd használni az anyagot, de ami nagyon nagy dolog, valóban azokat a "titkokat" adták át, amiket a pályafutásuk során, saját tapasztalataik alapján kísérleteztek ki. Ez szerintem nagyon őszinte anyag és itt kincsekről van szó. A legtöbbjük elmondta, hogy ezekre a megoldásokra nem tanították meg őket, hanem úgy jöttek rá az adott megoldásra a karrierjük során. Márpedig ezek nagy karrierek, óriási munka fekszik abban, hogy ők kikísérletezték, megtanulták ezeket a módszereket, amiket most tálcán kínálnak. Nagyon érdekes, Bari (Bárány Attila egri klubvezető, egykori válogatott center - a szerk.) szó szerint elmondta az előadás után, de én is így vagyok vele: látva ezt az aprólékosan kidolgozott anyagot a centerek mozgásáról, akcióiról, rájön az ember, hogy Úristen, mennyi mindent lehetett volna jobban csinálni, hogyha ezt előbb látjuk, előbb megmutatja valaki. Bari center volt, sokat számít, hogy tőle ilyen visszejelzés érkezett.

- Sokan jöttek el, mire számítasz most? Hogy fog ez hasznosulni? Mennyire tudtok utánamenni, hogy tényleg elemzik-e, átültetik-e a látottakat a fiatalok képzésébe?

- Amikor a tavalyi anyagot elkészítettük, elmondtuk, hogy szeretnénk a szakemberek véleményét meghallgatni. Gergely Pista pár héttel ezelőtt készített egy kérdőívet, aminek kitöltésére kértük a szakembereket, és ez egyfajta visszajelzése volt annak, hogy a tavalyi anyagot használták-e, ha használták, akkor mi a véleményük róla, ha van hozzászólásuk, azt tegyék meg. Kaptunk visszajelzéseket, és azon kívül, hogy látjuk a vízben is, a meccseken, amit Hores is mondott, szerintem azok, akik most itt ültek, valóban érdeklődtek ez iránt, és nem csak kötelességből jöttek el, hiszen rengetegen sok-sok órát utaztak, hogy itt legyenek. Vették a fáradtságot harmincöten arra, hogy kitöltsék ezt a kérdőívet, nyolcvanöten jelentkeztek, hogy eljönnek az előadásra. Ezek szerintem mind pozitívumok, jó dolog, hogy értékelik a klubedzők azt, hogy mi Horessel együtt dolgozunk valamin, ami az ő munkájukat is segíti. Ezeket a videókat odaadjuk az összes edzőnek, tanulhatnak belőle, megmutathatják saját játékosaiknak, ez szerintem nagyon előremutató dolog.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)


vlv-képek