FACEBOOK

Csak egészség legyen - Vad Lajos a Reggeli Startban

Csak egészség legyen - Vad Lajos a Reggeli Startban
hozzászólás, 2015.03.24.

Váratlanul szükségessé vált kórházi vizsgálatok miatt két bajnokit ki kellett hagynia Vad Lajosnak. A Honvéd vezetőedzője Szombathy Pál vendége volt a keddi Reggeli Startban.

A két meccsen Gergely István ült a kispadon, s előbb egy "nem kalkulált" vereség következett a KSI ellen, majd egy ugyanilyen váratlan (sima) győzelem a Népligetben, a Fradi uszodájában.

A stúdióbeszélgetésben a szakember előbb arról számolt be, hogy jól van, mindössze egy kis életmódváltozásra van szükségre, nagyobb visszafogottságra például az étkezés terén, de természetesen a meccsek izgalmát nem lehet kiküszöbölni.

Az "igazolt hiányzás" időszakában folyamatosan kapcsolatban volt Gergely Istvánnal, a napi ritmus, a felkészülés tekintetében és a meccseket illetően is.

A legrosszabbnak azt az érzést nevezte, amikor nélküle zajlottak a meccsek, ő nézte az online közvetítést és tehetetlennek érezte magát, ahogy kívülről szemlélte a mérkőzés alakulását. Úgy látja, hogy szépen haladt előre a csapat a távollétében is.

- A srácok megmutatták, hogy nem véletlenül állnak ott, ahol állnak. Folyamatosan a maximumot nyújtják, de nem gépek. Jó szellemű a társaság, s meg kell élniük bizonyos dolgokat, a KSI elleni vereséget ugyanúgy, mint a Fradi elleni győzelmet.

Vad Lajos elárulta, hogy még mindig vannak dolgok, amik nem tetszenek neki a csapatával kapcsolatban. Például lassúnak tartja a játékukat, szerinte mindjárt a mérkőzések elején egyértelműen jelezniük kellene az ellenfélnek, hogy ezen a napon csak a Honvéd nyerhet.

A bajnoki mezőnyt értékelve a szakember leszögezte: nehéz felvenni a versenyt az első négy klubbal, a Honvédnál sokkal kevesebb pénzzel gazdálkodnak. Ezért ők a szakmai munkára, az egyéni képzésre, a saját fiatalok beépítésére koncentrálnak. Példaként említette, hogy a következő időszakban szerződést kap majd egy újabb tehetséges fiatal, Kiss Bálint és nagyobb szerepet szánnak az ifjúsági világbajnok Csacsovszky Eriknek is. Nem szállnak tehát be abba a versenybe, ami az egyre több pénz beforgatásáról szól, inkább kevesebből gazdálkodnak, s hosszú távra terveznek. Nem igazolnak sztárokat, de a hozzájuk kerülő játékosok korábbi klubjukhoz képest új közegbe kerülnek, valósággal kivirágoznak. Ebben valószínűleg szerepe van az egyéni képzés kiemelt alkalmazásának. Sokat beszélgetnek a játékosokkal, s így ők nem a periférián érzik magukat, tudják, hogy a csapat fontos tagjaként számítanak rájuk.

Külön szóba került a "két öreg", Steinmetz Barnabás és Kiss Gergő szerepe. Előbbi gyakorló jogász, s utóbbi is már a civil életre készül, de mentalitásuk hihetetlenül erős hatással van a fiatalokra. Vad Lajos hangsúlyozta, hogy nem a korábbi eredmények tiszteletéről  van szó, azok elismerésre méltóak, de senkit sem érdekelnek, amikor egy aktuális meccsen, most kell jól teljesíteni a vízben. A vezetőedző ugyancsak elismerően szólt Gergely Istvánról, aki rengeteget dolgozik, nagyon sokat segít neki. Mint mondta, az ő személyes sikere is a Fradi elleni győzelem, sikerült feltüzelnie a csapatot.

A Honvéd már biztosította helyét a legjobb hat között, s a BVSC elleni meccsen akár a negyedik helyet is elérhetik. A vezetőedző bejelentette, hogy semmiképpen nem indulnak nemzetközi kupában (erre a bajnoki rájátszás végén kialakuló tabella első öt helyezettje jogosult - a szerk.), mert az a Honvéd számára túlságosan drága, de ennek ellenére szeretnének beleszólni a 4-6. helyekért folyó versenybe.

Csak egészség legyen meg sok gól - fejezte be a beszélgetést ezzel a kicsit kérdő hangsúllyal megfogalmazott mondattal Szombathy Pál, mire Vad Lajos csak a mondat első felét ismételte meg: "Egészség legyen, az a lényeg!"

A teljes beszélgetés videófelvétele: