FACEBOOK

Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot

Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot
hozzászólás, 2015.03.11.

Guadalajara visszalépett, így "előre jön" a mi 2021-es rendezésünk. Ilyen nagyszabású rendezvény még nem volt Magyarországon. Külön törvényt hoznak az előkészületekről. Benedek Tibor és Varga Dániel tőlünk tudta meg a hírt.

Budapest, 2015. március 11., szerda (MTI) (Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor)- Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök, miután aláírta Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést.

Az eseménynek - amelyen az úszás mellett műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás és vízilabda szerepel a programban - eredetileg Guadalajara adott volna otthont, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett.

"A mai kormányülésen, melyen Marculescu is részt vett, úgy döntöttünk, aláírjuk a megállapodást, ami pár perce meg is történt" - mondta a kormányfő. "Ekkora nemzetközi eseményt Magyarország még nem rendezett, ezért összefogásra lesz szükség, mert ez egy hatalmas vállalás. A siker nincs megírva a csillagokban. Kockázatot vállaltunk, de a feladat teljesíthető. Büszkék vagyunk rá, hogy minket választott a FINA" - tette hozzá.

Orbán Viktor úgy vélte, ha "mindenki elvégzi a munkáját, ha mindenki betartja a határidőket, akkor sikeres lesz a rendezés", és nagy hasznot hoz majd az országnak, gazdaságilag is. A kormányfő kiemelte: Magyarország tavaly 3,5 százalékos gazdasági növekedést ért el, így van alapja a rendezésnek.

"Most világbajnok rendezőkre lesz szükség. Ha nem növünk fel világbajnok úszóink szintjére, nem tudjuk megcsinálni" - folytatta a miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy egyeztetett az ellenzékkel is, amely nagy örömére "nem zárkózott el" az együttműködéstől. A kormányfő szerint erre már csak azért is szükség van, mert a jelenleg érvényben lévő törvények alapján a rövid határidő miatt Magyarország nem tudná megrendezni a 2017-es eseményt, így törvényt kell alkotni az esemény lebonyolításával összefüggésben.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egész magyar úszósport fejlesztés alatt áll, a világbajnokságon kívül is sok milliárd forintot költ a kormány uszodák építésére. A fejlesztések között példaként említette a Margitsziget teljes rehabilitációját, melynek keretében az ottani uszodakomplexumot is rendbe hozzák, míg a vb egyik helyszínéül szolgáló Dagálynál kiépítik az árvízvédelmi rendszert.

Marculescu azt mondta, hogy a 2017-ben Budapestre tervezett junior úszó-vb 2019-ben lesz a magyar fővárosban.

A FINA ügyvezető igazgatója beszélt arról is, hogy az előző felnőtt világbajnokságokat két-háromszoros megtérüléssel rendezték meg, a számok, a részletes kimutatások a 2005-ös vb-től kezdődően rendelkezésre állnak.

Az idei vizes világbajnokságnak az oroszországi Kazany, a 2019-esnek a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. A 2021-es vb-re - amelynek rendezési jogát korábban elnyerte Budapest - új pályázatot írnak ki.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a FINA alelnöke a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának elmondta: eredetileg egy 5000 ember befogadására alkalmas uszodát építettek volna 2017-re, és négy évvel később azt bővítették volna 18 ezresre. Most annyiban változnak a tervek, hogy a nagyobb kapacitású létesítményt bontják majd vissza. Hozzátette: Budapest és Magyarország számos nagy sporteseményt megrendezett már az elmúlt években, és valamennyivel kapcsolatban pozitívak voltak a nemzetközi visszajelzések, így biztosra veszi, hogy ezúttal is kifogástalan lesz a rendezés.

Gyárfás Tamás az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként szívén viseli a budapesti játékok ügyét, amelynek komoly lökést adhat a vizes vb sikeres lebonyolítása - mondta. A budapesti vb-re 2017 júliusában, nem sokkal a 2024-es olimpia helyszínéről döntő limai szavazás előtt kerül sor.

"Szinte közvetlenül a szavazás előtt Budapestre figyel majd a sportvilág, és megannyi potentát érkezik a magyar fővárosba. Lobbizás szempontjából tehát jobbkor nem is rendezhetnénk egy ekkora eseményt, melyen ráadásul a várhatóan szép számú magyar érem révén sportszakmailag is bizonyíthatunk" - tette hozzá Gyárfás, aki rámutatott: a vizes vb ügyében kiválóan együttműködött a kormány, a főváros és a szervezőbizottság, ami ugyancsak biztató a lehetséges olimpiai pályázattal kapcsolatos egyeztetések előtt.

Julio C. Maglione, a FINA elnöke közleményében jelezte: nagyon boldogok, hogy Budapest ad otthont a 2017-es vb-nek, és biztosak benne, hogy a helyi szervezők nagyszerű versenyt fognak rendezni.

"Magyarország a sport országa és szenvedélyesen kötődik a vizes sportokhoz. A két év múlva esedékes felnőtt és masters vb erősíteni fogja ezt a hagyományt" - fogalmazott Maglione.


BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Nagy dolog, óriási siker és egyben felelősség. Valamennyiünknek össze kell kapni magunkat, hogy minden el is készüljön addigra. Csapat valószinűleg lesz, s külön érdekes, hogy az olimpiát követő első világbajnokságról van szó.

Az eddigi helyzethez képest ez a hír abból a szempontból jelent óriási változást, hogy 2021-es vb-rendezés esetében a ma még egészen fiatal pólósok ábrándozhattak arról, hogy addigra talán bekerülnek a válogatottba, így viszont a most aktív játékosok, válogatottak kell, hogy átértékeljék terveiket, pályafutásuk hátralévő részét.

Úgy gondolom - és ez első hallásra talán kicsit meglepőnek tűnhet -, ez a döntés az olimpiai részvételünk szempontjából adhat nagyon sokat. Én magam egyelőre Rióig nézek előre és általában nem szeretem, ha az idősebb játékosoknak az a fő motivációja, hogy csak játsszak jól valahogy az olimpiáig, aztán a többi már nem érdekes. Ez most kitolódik egy évvel, ami szerintem azt jelenti, hogy ezek a rutinos vízilabdázók még jobb teljesítményt fognak nyújtani az olimpián, hiszen a budapesti vb egy újabb, nagyon erős motivációt jelent majd a számukra.

VARGA DÁNIEL csapatkapitány a vlv-nek:

- Hűha!!! Ez nem semmi. Elismerés és nagy lehetőség Budapestnek! És hogy ez a rendezés ennyire közelivé vált, az szerintem más dimenzióba helyez sok mindent.

2021 sincs nagyon messze, de azért arra azt gondolta az ember, hogy "egyszer majd valamikor eljön". De 2017 itt van, egészen közel. Nagyon izgatott lettem ettől a hírtől, attól függetlenül, hogy a magyar vízilabdát egyelőre nem látom 2017-ben, az idei évet látom, perspektivikusan az olimpiáig tervezek előre, de az biztos, hogy 2017 nagyon közel van.

Ha majd lehet már jegyet vásárolni a budapesti vb-re, egészen biztos, hogy veszek, csak még azt nem tudom, hogy magamnak vagy az ismerőseimnek...