FACEBOOK

Rotációs pihenőkúra az Egernél - két idegenlégióst hazaküldtek négy napra

Rotációs pihenőkúra az Egernél - két idegenlégióst hazaküldtek négy napra
hozzászólás, 2015.02.25.

A bajnok hullámvölgyben van, a kragujeváci BL-vereség után a bajnokságban otthon kapott ki az OSC-től. Dabrowski Norbert a klub honlapján elemezte a helyzetet, s szavaiból kiderül, hogy két idegenlégióst pihenőre hazaküldtek, a Vasas elleni pénteki tévés meccsen pedig Szivós nem szerepel majd, hogy könnyebben regenerálódjon. Kis Szabó Ervin írását ismertetjük.

Bosszantó volt, ahogy a Radnickitól kikaptunk Kragujevácban, de azzal vigasztaltuk magunkat, hogy a mögöttünk lévők is vereséget szenvedtek, így maradtunk továbbjutó helyen. Aztán az meg már egyenesen fájó volt, ahogy 3-0-ás vezetés után fejet kellett hajtanunk az OSC ellenében az elmúlt szombati bajnokin. Még akkor is, ha tulajdonképpen ez az eredmény is szinte csak arról döntött, hogy majd a rájátszásban kinél lesz a pályaelőny. No, de a presztízs… A volt játszótársak… S egyáltalán a mutatott játék hazai közönség előtt… Nem ehhez vagyunk szokva! A vereség érzését majdhogynem csak elbeszélésekből ismerjük. Bízva abban, hogy nem is kell a továbbiakban ezzel az érzéssel ismerkednünk, Dabrowski Norberttel beszélgettünk.

Mi történt?

- Két fájó vereséget szenvedtünk egymás után ez tény és való. Elmondtam a fiúknak az OSC-meccs után, hogy nem motivált bennünket az alapszakasz végkimenetele. Az, hogy a második, vagy a harmadik helyen végzünk. Ez hiányzott, hogy 3-0 után véglegesen lezárjuk a mérkőzést. Azonban ez egy csapda. Bár a tudatunkban ott van, hogy a pályaelőny nem minden, de maximalistának kell lenni, mert a vége csak akkor lehet olyan, amit elterveztünk közösen.

Azt nyilatkoztad a mérkőzés után, hogy már Kragujevácban is érezni lehetett, hogy nem vagyunk jó passzban. Tudjuk ennek az okát?

- Ha racionálisan végiggondoljuk, akkor egyfajta visszaesés sajnos várható volt. Tegyük most félre a két vereség okozta fájdalmakat, sérelmeket, s értékeljünk higgadtan. Gondoljuk végig, min mentünk keresztül az ősszel. Két-három játékos folyamatosan hiányzott, betegség és sérülés miatt. Ráadásul akkor, amikor a csapatépítés legfontosabb időszakát éltük. Közben futószalagon játszottuk a mérkőzéseket: bajnokik, kupa- és válogatott csaták. A kieső közös, együtt eltöltött felkészülést csak úgy tudtuk pótolni, hogy decemberben, karácsony környékén nemhogy elmentünk pihenni, hanem még ráraktunk egy lapáttal. Ennek az eredménye, hogy most továbbjutó helyen állunk a Bajnokok Ligájában, de isszuk a levét is. Egyébként meg azt mondom, hogy ha ezt a két meccset hozzuk, akkor százszázalékosan zárhatjuk ezt a periódust. Azt azonban el kell fogadnunk, hogy a játékosok is emberek, s elfáradtak egy kicsit, elsősorban fejben. Ezért nem volt meg a kellő motiváció az OSC ellen, ami azt eredményezte, hogy mélyen a tudásunk alatt játszottunk. Ide tartozik az is, hogy nem könnyű a légiósaink helyzete sem. Először szerepelnek otthonuktól távol – Mitrovics kivételével -, amit szintén meg kell tanulni feldolgozni, beilleszkedni egy idegen környezetbe, megismerni a helyi szokásokat. Ráadásul rengeteget utaznak, hiszen valamennyien válogatottak – Vapenszki kivételével-, s a nemzeti csapataiknál is maximálisan él bennük a megfelelni vágyás érzése. Nagyjából így tudnám összefoglalni az okokat, amiket kezelni kell, ráadásul nagyon gyorsan, mert nyakunkon az újabb BL-mérkőzés.

Mit kell másképpen csinálni az elkövetkezőkben?

- Ha röviden akarok válaszolni, akkor semmit. A srácok is és én is maximalisták vagyunk. Ezért is tudunk jól együtt dolgozni. Most majd kiderül az elkövetkezendő tíz napban, hogy mennyire egységes csapat vagyunk. Utálom ezt a szót, de nincs jobb: rotálnom kell. Négy nap szabadságot adtam Milos Csuknak és Braniszlav Mitrovicsnak. Hazaküldtem őket, pihenniük kell. A Szentes ellen Csoma Kristóf véd, s a rosszban az a jó, hogy a lehetőséget neki is meg kell adni, amivel eddig is mindig élt. Fel kell most vállalnom, hogy megint nem fogunk komplett kerettel készülni, mert a Szentes után Szivós Marci kap négy nap szabadságot, így ő meg a Vasas ellen nem játszik majd. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármin is változtatnék. Következetesen megyünk a kijelölt utunkon tovább. Március 4-re, a Kragujevác elleni hazai BL-meccsre kell újra összeállni.

Összeállunk?

- Azt kell mondjam, hogy ha ezt a programot végigcsináljuk, akkor a szezon végére újra topformában leszünk. Persze ez majd úgyis csak akkor derül ki, ha utána leszünk. Ezért nehéz szakma ez. Mert ha bejön az edző elképzelése, akkor jó edző, ha nem akkor meg…

Jelentett valamiféle nehézséget, hogy változás történt a stábban? Hiszen most már köztudott, hogy hivatalosan március 1-től Eszlári Gergő helyett Zsákay Tibor lesz a csapat gyúrója.

- A nyáron lezárult egy tíz éves korszak a klubban. Akkor Gergő jelezte, hogy ő tovább szeretne menni, másképpen képzeli a jövőjét. Amíg meg nem találtuk az utódját, addig tisztességgel helyt állt, de ez már nem az az együttműködés volt, amit korábban megszoktunk. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy Gergőnek kevesebb volt az ideje.   Mindenesetre örömmel tölt el bennünket, hogy Zsákay Tibi személyében sikerült olyan megoldást találni, aki maximálisan beleillik a szakmai stáb gondolkodásába, munkájába. Így ő is egy nagyon fontos láncszem lesz a céljaink elérésében.

Kis Szabó Ervin/egrivizilabda.hu