FACEBOOK

Nem jó hír: harmatkönnyű vb-csoportban vagyunk

Nem jó hír: harmatkönnyű vb-csoportban vagyunk
hozzászólás, 2015.02.12.

A FINA csütörtökön elkészítette a nyári kazanyi vb csoportbeosztását. A fenti fotóval nem előre akarunk inni a medve bőrére, csak emlékeztetünk, hogy mi vagyunk a címvédők...

A Kazanyi világbajnokság csoportbeosztása:

Jó (egykori) kollégához híven legmagasabb rangú FINA-sportdiplomatánk, Gyárfás Tamás tájékoztatta sms-ben a sorsolás eredményéről az arra legilletékesebbeket, így már fél órával a hivatalos ceremónia megkezdését követően megismerhettük a csoportbeosztást, noha előbb a női torna sorsolását végezték el.

A csoport: Horvátország, Kína, Brazília, Kanada
B csoport: USA, Olaszország, Görögország, Oroszország
C csoport: MAGYARORSZÁG, Kazahsztán, Argentína, Dél-Afrika
D csoport: Szerbia, Ausztrália, Montenegró, Japán
(Amennyiben csoportelsők vagyunk, a nyolcaddöntőben a D csoport 4. helyezettjével kerülünk szembe, ez vélhetően Japán lesz.)


Benedek Tibor enyhén szólva nem örült a hírnek...

BENEDEK TIBOR szövetségi kapitány a vlv-nek a vb-csoportbeosztásról:

- Nem túl könnyű ez...?

- De, az... De hát ez van. Azt is elfogadtuk, amikor a legnehezebb csoportba kerültünk az Eb-n, ezt is el kell fogadnunk. Nem örülök, mert így az első komoly meccsünk mindenképpen kieséses lesz, nincs próbálgatás. Ha csoportelsők leszünk, akkor az egyik csoportnegyedikkel kerülünk össze, s csak utána jönnek a nehéz mérkőzések - de már óriási téttel, azonnal ki is eshetünk. Ennek a csoportbeosztásnak a tükrében még a felkészülés tartalmi részét is át kell majd kicsit gondolni. Egy pár dolog nyilván változik, az első hetünk másmilyen így, mint hogyha nehéz meccseket játszanánk - nem lebecsülve természetesen senkit.

- Valamilyen előnye azért van ennek?

- Szerintem nincs. Talán annyi, hogy mivel a csoportból nem is lehet kiesni, a negyeddöntőbe jutásért csoportnegyedikkel játszhatunk majd. Szóval több a hátránya, mint az előnye.

- Akkor mondhatjuk azt, hogy összességében vegyesek az érzéseid?

- Inkább rosszak...


A magyar válogatott csapatkapitányát először egészségi állapotáról kérdeztük, hiszen ismert, hogy a szerdai BL-meccset követően napirendre került  tűdőgyulladásszerű tüneteinek kivizsgálása. Varga Dani elmondta, hogy nincs nagy gond, egy hetekkel ezelőtti, lázzal járó betegségből nem tudott rendesen kigyógyulni, "tolta maga előtt", így most kap hagyományos gyógyszeres kezelést. Szépen gyógyul és a jövő hét elején remélhetőleg már elkezdheti az edzéseket.

Ezt követően Dani tőlünk tudta meg, hogy kik a kazanyi csoportellenfeleink, s első reakciója ez volt: "Melyik sportról van szó?"

VARGA DÁNIEL csapatkapitány a vlv-nek:

- Mondhatom, hogy soha ennyire nem volt még fontos, hogy csoportelsőként jussunk tovább, mert ha ez nem sikerül, akkor valami nagyon nagy baj van a csapattal... :-)

A viccet félretéve: egyértelmű, hogy elsőként kell továbbjutni és akkor várhatóan könnyebb ellenfelünk van a nyolc közé jutásért is. Aztán hogy ez milyen hatással lesz a csapatra, az már más kérdés.

Egy kéthetes időszakról beszélünk, amellyel kapcsolatban a formaidőzítés nagyon fontos, azt pedig több minden befolyásolhatja, s nem feltétlenül tartozik ezek közé, hogy könnyű mérkőzéseink vannak a torna első szakaszában.

Egyébként hátránya és előnye is van a könnyebb csoportnak, mert mire oda jutunk, hogy a kieséses fázisban ki-ki meccset kell játszanunk egy nagyon erős csapat ellen, nagyon ébernek kell lennünk ahhoz, hogy négy negyeden keresztül olyan játékot tudjunk nyújtani, amivel kivívjuk a továbbjutást. Annyi előnye biztos van a könnyebb csoportnak, hogy egy héttel többet tudunk a fontos meccsek előtt edzeni, gyakorolni.

Az a tapasztalatoim, hogy egy világverseny végső győztesének nagyon ritkán jö össze az, hogy végig csúcsformában játsszon, a helyzet most az, hogy nálunk ez nem is fog kiderülni, hiszen az első héten nem tudunk olyan hőfokú meccseket játszani, hogy kiderüljön: hol tartunk a nagy csapatokhoz képest. Sokkal inkább mérvadók lesznek a nyár folyamán lejátszott edzzőmeccsek, illetve azok a tornák, amelyeken részt veszünk.


MADARAS NORBERT a vlv-nek:

- Könnyűnek könnyű, könnyebbet nem is nagyon tudtunk volna összeállítani. Ettől a pillanattól kezdve nyilván kicsit másként kell a vb-re készülni, s egyértelműen a torna második hetére kell fókuszálni. Ez egyébként eddig is így volt, de egy nehezebb csoportban (például ott, ahol a szerbek, a montenegróiak, az ausztrálok vannak) ezt nem könnyű megtenni. Mindig azt mondtam, hogy nekünk a második hét a lényeg, ezek után meg különösen...

A hátrány az lehet, hogy könnyű meccsekből "érkezünk meg" nagyon nehezekhez, nincs a csoportban egy komoly feladat sem. Számomra ez érdekes lesz, mióta játszom, ilyen még nem fordult elő, mindig volt egy-két jó csapat a csoportbeli ellenfelek között. Nagy jelentőséget egyébként nem tulajdonítok ennek a dolognak, de egy picit más helyzet lesz, mint amit eddig megszoktunk. Különösebben nem bánom egyébként, játszunk elég sok kemény meccset év közben is.


VARGA DÉNES a vlv-nek:

- Szerintem meg fogjuk tudni nyerni a csoportot. Bővebbet nem is tudok most erről mondani, nálam nincs itt az ideje, azzal vagyok elfoglalva, hogy Volvo Kupa jön, ez felemészti minden energiámat.


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Ez a beosztás egyfajta szempontból jó, de hátránya is van: a csoportban nincsen igazán ellenfele a csapatnak, az első nehéz mérkőzésünk - ahogy Tibi is mondta - már a kieséses szakaszban lesz. Nem könnyű így felpörögni, miközben a legnagyobb ellenfeleink már a csoportkörben rangadót játszanak. Nagyon remélem, hogy ez a "probléma" valamilyen formában engem is érinteni fog, ennek érdekében mindent megteszek a vb-ig hátralévő időben...


Mérkőzéseink a csoportkörben (időpontok helyi idő szerint, itthon két órával kevesebb van):

Július 27., hétfő

18.50 Magyarország-Kazahsztán

Július 29., szerda

13.30 Dél-Afrika-Magyarország

Július 31., péntek

10.50 Magyarország-Argentína

Csoportgyőzelem esetén augusztus 2-án, vasárnap 17.30-kor játszunk a D csoport negyedik helyezettjével (valószínűleg Japánnal).

Ha nyerünk, akkor az A csoport második helyezettje-B csoport harmadik helyezettje párosítás következik - már az elődöntőe jutásért. Ott pedig szinte bizonyosan a D csoport győztesével kerülünk szembe - Szerbiával vagy Montenegróval.


A lányok nehéz vb-csoportba kerültek, az ellenfelek: Oroszország, Kína, Franciaország.