FACEBOOK

Molnár Tamás lett a bírók főnöke

Molnár Tamás lett a  bírók főnöke
hozzászólás, 2015.02.05.

Teljes személycsere történt a szövetségen belül a játékvezetőkkel foglalkozó területen, s a bírói munkáért felelős első számú vezető Molnár Tamás lett. Papesz továbbra is aktív bíró marad, szegedi klubvezetőként is folytatja munkáját, s változatlan célja a nemzetközi sportdiplomáciai karrier, a LEN és a FINA vezető testületeibe való bekerülés. vlv-interjú:

A háromszoros olimpiai bajnok JB-elnöki megbízásáról szóló hírt a szövetség honlapja tette közzé csütörtök este. Császár György, a Játékvezetői Bizottság eddigi elnöke a bírók képzését irányítja.

Molnár Tamás tavaly vonult vissza a játéktól, de már jóval korábban, öt évvel ezelőtt elkezdte a bíráskodást. Szépen haladt előre a ranglétrán, s manapság már igen komoly rangadókat vezet a legmagasabb osztályban. (Legutóbb például a Szolnok-Eger meccsen fújt.)

Nehéz munka vár rá, mert általános vélekedés szerint a bíráskodás színvonala hosszú ideje nem méltó a magyar póló szintjéhez. Kisebb-nagyobb botrányok borzolják újra és újra a kedélyeket, s a játékosok, edzők elsősorban a sportág iránti alázatot hiányolják a játékvezetők többségének tevékenységéből. Azt mondják, ők profiként dolgoznak napról napra, mindent alárendelnek ennek a sportágnak, s a "sípmester" egész más háttérrel, szemlélettel, percek alatt teheti tönkre hosszú idő alatt végzett munkájukat.

MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- Papesz, gratulálok! Az első megjegyzésem az, hogy kihívod magad ellen a sorsot. Te pontosan tudod, hogy ez mennyire ingoványos terület. Jöhet a folyamatos idegeskedés, most már nem csak a saját feladataid kapcsán, hanem mások tevékenysége miatt is.

- Nem vagyok „stresszelős” típus, és azt gondolom, hogy a játékvezető nagyon fontos, elengedhetetlen része a vízilabda-mérkőzésnek. Jelenleg e téren olyanok a körülmények - amilyenek. A személyem abban segíthet, hogy talán mindenki megnyugszik, elfogadja, hogy megkezdődik a változás. Ugyanakkor bármit is teszek most, nem gondolom, hogy rövid időn belül gyökeres fordulatot lehet elérni, gondolok itt a bajnokság hátralevő részére. A játékvezetők nyilván ugyanazok és ez is meghatározza a lehetőségeket.

- Azt mondtad, hogy a „körülmények olyanok - amilyenek”. Nagyon sok a panasz a bíráskodásra, hogy kezdesz hozzá a munkához, hogyan tudsz változtatni az eddigieken?

- A Liga igénye is volt, hogy legyen egy OB1-es bírói keret és ezen belül is kategorizálva lesznek a játékvezetők. A liga, az ellenőrök és a játékvezetők is felállítottak egy rangsort. Ebből a háromból csinált a Játékvezetői Bizottság egyet. Ez a lista pedig felkerül a szövetség honlapjára, mindenki elérheti majd.

Kategorizálva lesznek a mérkőzések is a feladat nehézségének megfelelően, s meghatározzuk, hogy a különböző nehézségi fokú mérkőzéseket kik vezethetik. Nyilván így is lesz elégedetlenség, de ez az első, amit egyik pillanatról a másikra tudunk tenni. Azután ki kell alakítani a játékvezetők megfelelő értékelési rendszerét. Ez teszi majd lehetővé, hogy az adott kategóriából hónapról-hónapra, hétről-hétre ki lehet majd kerülni, sőt, akár magából a játékvezetői keretből is, ha valaki nem úgy vezet. A játékvezető-küldéssel is próbálunk sokat tenni azért, hogy kevesebb legyen a panasz.

- Téged a Liga javasolt erre a poszra?

- Úgy tudom, hogy tényleg felmerült már korábban a nevem, de amikor döntési helyzet alakult ki, konkrétan Dénes (Kemény Dénes, a szövetség elnöke - a szerk.) "dobta be". A jelölésemet sikerült elfogadatni a Ligával, méghozzá  olyan feltételekkel, amelyek nekem is megfelelőek.

- Mik voltak ezek a feltételek?

- Az egyik az, hogy én is vezessek játékot, a másik pedig a szegedi pozícióm. A klubvezetői munkát formális tisztség nélkül is el tudnám végezni, szerintem sokkal korrektebb, ha nevén nevezzük a dolgot, mint ha elvileg nem lenne semmi közöm a szegedi dolgokhoz, de közben mindenki tudná, hogy van.

- Ez így teljesen rendben van, de mi lesz, ha a Szeged meccsei nagyobb jelentőséget kapnak, akár egy kupaindulást érő helyért játszanak. Nem tartasz attól, hogy most ugyan ezt így mindenki elfogadja, de ez a téma adott pillanatban  újra "előkerülhet"?

- Biztos, hogy időről-időre elő fog jönni, abban bízom, hogy a tevékenységemmel mindenféle kétséget el tudok oszlatni. Egyetlen kérés volt, amit el is fogadtam, hogy mint vezető, ne üljek le a Szeged kispadjára.

­- Mi a helyzet a nemzetközi sportdiplomácia terveiddel?

- Nincs ellentmondás. Azt láthatják a döntéshozók, hogy a medencén kívüli tapasztalataimat ezzel is bővítem. Szerintem ez pozitívum lehet majd, amikor jövőre döntenek a LEN, majd egy évvel később a FINA bizottsági helyeiről.

- Szóval nem vagy ideges? Hogy érzed magad?

- Nem, abszolút nem idegeskedem, lelkes vagyok. Nyilván ez egy rendszeres, állandó feladatot jelent, de megbirkózunk majd vele. És nem véletlenül választottam közvetlen munkatársaimnak, JB-tagnak Székely Balázst, Marosvári Attilát és Molnár Pétert. Megismertem őket - elsősorban a nemzetközi játékvezetői kurzusokon -, és a személyükben olyan embereket, olyan "vízilabdafanokat" tisztelek, akik tényleg szeretnének tenni ezért a sportágért, a vízilabda fejlődéséért.

- Az új testület a mai nappal kezdte meg munkáját?

- Igen.

- Papesz, köszönöm szépen, kíváncsian várjuk a fejleményeket és sok sikert kívánok az új feladatodhoz!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Kerbi)