FACEBOOK

Tóth Márton az étkezésről a Reggeli Startban

Tóth Márton az étkezésről a Reggeli Startban
hozzászólás, 2015.02.04.

Több szó esett a sötét téli időszakban fontos egészséges táplálkozásról, mint a vízilabdáról, de ez érthető, ha a vendég az amatőr szakácsként is hírnevet szerzett Tóth Márton. DigiSport, Reggeli Start.

A Szolnok játékosa Csisztu Zsuzsával beszélgetett szerdán reggel. Elmondta. hogy mindig is tudatosan érkezett, de amikor nem került be a Barcelonában, 2013-ban világbajnokságot nyert  magyar válogatottba, váltáskényszert érzett, mindenképpen előre szeretett volna lépni egy dologban, ez pedig a táplálkozás. Dietetikus segítségét is igénybe vette, elkezdett tudatosabban étkezni.

Tisztában van azzal, hogy amit a téli időszakban megeszik, annak nem ugyanolyan a vitamin- és a rosttartalma, mint annak, amivel nyáron táplálkozik. Ezért nagy hangsúlyt kapnak az étkezésében a táplálékkiegészítők, amelyek növelik az izmait, erősítik az immunrendszerét. E téren egy ideje a BioTech USA támogatását élvezi.

Marci rendszeresen jár piacra, igyekszik mindig friss élelmiszert bevinni a szervezetébe. Egy alaptételt idézett, amikor megemlítette: az lenne szerencsés, ha minden 50 kilométeres körzetben megteremne és a zöldség vagy a gyümölcs nem utazná be a fél világot, mielőtt a háziasszony (háziúr...) asztalára kerül.

Csisztu Zsuzsa konkrét tanácsot is kért, hogy ilyenkor télen milyen friss termékkel lehet javítani az étrendet.

Marci elmondta, hogy a gyökeres zöldségek, a cékla, a sárga répa, a fehér répa mellett, nagyon szereti a sütőtököt, s természetesen az ilyenkor kapható banánnal, citrusfélékkel egészíti ki étrendjét, szerencsére a választék almából és körtéből korlátlan. A spárgára, amit nagyon szeret, még várni kell.

Sportolóként nagyon oda kell figyelnie a fehérje pótlására, e téren a könnyű húsokat részesíti előnyben, a csirkét, a pulykát, mert nem szeretné, ha nagyon sok energiát venne el a pihenésétől az, hogy megeméssze, amit megevett. Minden héten eszik kiadós marhasteak-et és halat is, talán a sertéshús az, amit leginkább háttérbe szorít, de néha tart olyan napot, amikor az "ízlelőbimbói kinyílhatnak".

Szerencsére szeret sok időt eltölteni a konyhában, ugyanazokból a nyersanyagokból is változatos étrendet tud kialakítani, így nem válik unalmassá az étkezés.

Tapasztalatai szerint ami egészséges, az nem biztos, hogy mindig kulináris élvezetet nyújt, be is vallotta, néha egy kanál vajjal is besegít a sporttáplálkozás szabályai szerint előírásszerű kókuszzsírnak, amivel sütni kell. Ilyenkor edzés után ott marad még tíz percet, pluszmunkát végez, ezzel teszi jóvá a "kihágást". Hosszú a szezon, sőt, még egy hét is, a sportoló hétköznapjai monotonok, kell a változatosság, az életnek azt az örömforrását, amit a gasztronómia nyújt, egy sportolónak sem szabad teljesen elvetnie - ezt vallja.

Általában egyébként még a párolást is kerüli, inkább sütni szeret, de sokszor eszik nyers zöldséget, például brokkolit.

Friss hír, hogy Marci nyitni szeretne a Távol-Kelet felé. Ott ugyanis "korszerűen" étkeznek, sok nyers ételt esznek, ami nagyon egészséges. Van ugyan egy kétnapos "gyorstalpaló tanfolyami" végzettsége szusikészítésből, de ez a szakterület szerinte túl nagy munkával jár, szusit egyszerűbb neki is rendelni, viszont az indiai és a thai konyha terén szeretné elmélyíteni a tudását.

Momentán azonban nagyobb céljai vannak a vízben, ugyanis egyelőre még a vízilabda az első...

A teljes, csaknem 12 perces beszélgetés: