FACEBOOK

Aaron Feltham (FINA sportolói bizottság) a póló képviseletéről

Aaron Feltham (FINA sportolói bizottság) a póló képviseletéről
hozzászólás, 2015.01.08.

A számunkra oly szép emlékezetű barcelonai világbajnokság óta egy, a magyar uszodákban is jól csengő név gazdája képviseli a sportolókat a FINA döntéshozatalában. Aaron Felthammal a waterpoloworld.com készített interjút, Tim Hartog írását ismertetjük.

Talán nem közismert, hogy a FINA működése lehetővé teszi a sportolók beleszólását az aktuális szabályok alakításába, a sportág fejlesztésébe. A vízilabda terén ez most még inkább megvalósul, mint eddig bármikor. A testületben a kanadai - korábban sok éven át Magyarországon tapasztalatot szerzett - Aaron Feltham képviseli a vízilabdát. A waterpoloworld.com arra kérte Felthamot, hogy mutassa be a bizottságot, s fejtse ki, mit tehet e testületben a sportág és a vízilabdázók képviseletében.

- Ön tagja a FINA sportolói bizottságának. Mi a szerepe és a célja ennek a testületnek?

- Először is szeretném megköszönni a Waterpoloworld szerkesztőségének a lehetőséget, hogy megoszthatom ezeket az információkat a mi szélesebb közösségünkkel, a vízilabda-családdal. Ez a bizottság azért jött létre, hogy maguk a sportolók is kifejthessék véleményüket a vízes sportok nemzetközi szervezetén belül. A tagok olimpiai ciklus szerinti jelöléssel vesznek részt a munkában, lehetőségük van jelen lenni, hangjukat hallatni, közvetlen módon képviselni a sportolói érdekeket Technikai Bizottság ülésein.

- Hogy tud a bizottság egyaránt megfelelni a nem profi és a profi sportolók érdekeinek?

- Nincs közvetlen kötődés a különböző klubokban játszó hivatásos sportolókhoz, viszont szoros a kapcsolat azokkal, akik a válogatottak tagjai, s ily módon vesznek részt rendszeresen a sportág nemzetközi versenyein, a FINA-eseményeken. Igazi "networköt" alkotunk, minden kontinensről vannak tagok, akik megfelelően képviselik a különböző területeket. Évente egyszer személyesen is találkozunk, megbeszéljük a minket foglalkoztató kérdéseket és ajánlásokat juttatunk el a FINA vezető testületéhez - megfontolás céljára.

Ezúton is szeretném jelezni, hogy kérdésekkel, javaslatokkal elérhető vagyok a következő emailcímen: aaron.athletescommission@gmail.com.

- Mikor alakult ez a bizottság?


- Az első FINA sportolói bizottság 1992 és 1996 között működött, ekkor tíz sportolók képviselte az öt különböző FINA-szakterületet.

- Mi az ön szerepe a testületben?

- Én képviselem a vízilabdát. E minőségemben részt vettem a mexikói Cancúnban megrendezett kongresszuson, a TWPC  isztambuli találkozóján és most a katari Dohában is ott voltam a legfontosabb fórumokon.

- A közeli jövőben milyen eredményeket érhet ez a bizottság?

- Több kezdeményezésen is dolgozunk, de ami most a legfontosabb: szeretném, ha a sportágunk közösségébe tartozók tudnák, hogy nyitott vagyok a kérdések megválaszolására, ajánlások, ötletek képviseletére, hogy a vízilabdasport fejlődhessen. Köszönöm még egyszer a waterpoloworld-nek, hogy folyamatosan foglalkozik sportágunkkal.


waterpoloworld.com/Tim Hartog


Fotó: www.calgarytorpedoes.com és Szántó György

Címkék:
Aaron Feltham