FACEBOOK

Dr. Merkely Béla: "Szivósnál a legkisebb a hirtelen szívhalál kockázata"

Dr. Merkely Béla:
hozzászólás, 2015.01.04.

A 2014-es esztendő drámai, katartikus története volt Szivós Márton kezdődő szívinfarktusa, amely a medencében, bajnoki meccs közben érte őt. Az egész társadalmat megrázta a sportoló esete, és most szerencsére heppiend lett a vége: Marci felgyógyult, ott lehetett az év versenyén, a budapesti Eb-n. Dr. Merkely Béla kardiológus professzor a Sportvilág szombati adásában beszélt a történtekről.

A Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának szombati portréinterjújában a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár beszélt életpályájáról, a sporttal való kapcsolatáról. Ennek során kérdezte meg a riporter, mennyire volt nehéz döntés kimondani, hogy Szivós Márton válogatott szinten folytathatja vízilabdázói pályafutását.

DR. MERKELY BÉLA a Sportvilágnak:

- Szakmailag ez egy teljesen világos, "egyenes vonalú döntés" volt. Azonban a dolog jelentőségét az adja meg, hogy ez egy unikális, abszolút egyedi eset volt, a szakirodalomban alig közölnek olyan esetet, ahol ennyire gyorsan, kvázi az infarktus kialakulásának idejében történt volna meg a beavatkozás, ezért a szívizomvesztés minimális volt. Mindenki időben tette a dolgát, az ellátás azonnal megkezdődött, így a beteget a beavatkozás után majdnem "érintetlen" állapotba tudtuk hozni. Természetesen enzimekkel, nagyon speciális képalkotó módszerekkel kimutatható volt az infarktusért felelős pakk, azaz a felrakódás a koszorúéren, kimutatható volt a trombus, azaz a vérrög, amely majdnem teljesen elzárta az adott eret és az ellátást követően egy nagyon pici, mintegy 4 százaléknyi károsodás történt a szívizom a területén.

Szivós Marcit végig "követtünk" a gyógyítás során, majd ezt követően képalkotókkal folyamatosan néztük, hogy milyen a koszorúér státusa, hogy a beültetett, felszívódó háló hogyan néz ki, hogy milyen a koszorúérben az áramlás, hogy milyen a szív funkciója, s ezeket természetesen négy hónappal az eset után, az Eb-t követően ellenőriztük és még ismételten ellenőrizni fogjuk. Azt kell mondani, hogy egy nagyon szorosan követett, rendkívüli jó módon jól vezetett sportolóról van szó és az ő esetében a hirtelen szívhalál rizikója nagy valószínűséggel kevesebb, mint egy olyan sportolónál, akinél ilyen alapos vizsgálatok nem történtek, hiszen sosem volt beteg.


Hárai, Szivós és Vámos Marci ünepli az Eb-döntőbe jutást


Az emlékezetes eset április 4-én, a Vasas-Szeged bajnoki meccs negyedik negyedében történt. 9:9-es állásnál Szivós gólt dobott, majd visszaúszás közben mellkasi fájdalmat érzett, ki is ment a partra. Először úgy tűnt, a bordái közé beszorult levegő okoz problémát, meccs után viszont a játékos már alig tudott beszállni a kocsijába. Felhívta játékostársát, Tóth Mártont, aki határozottan vette kézbe a dolgok irányítását, s ezzel - talán cseppet sem túlzás - megmentette Szivós Márton életét.

Marci végül Merkely professzor "bázisán", a SOTE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján kötött ki, ahol az orvosok kezdődő infarktust diagnosztizáltak, azonnali sikeres szívkatéteres műtétet hajtottak végre a 32 éves vízilabdázón, majd intenzív osztályon helyezték el. (A műtő előtti folyosón várakozott Marci klubedzője, Vincze Balázs és a válogatott szövetségi kapitánya, Benedek Tibor és sok barát, vízilabdázó ismerős, természetesen a rokonok mellett.)

Az MTI hajnalban, a szegedi klub közleménye alapján hozta nyilvánosságra a hírt, a vlv pedig a műtétet követő délelőtt exkluzív interjút közölt Merkely Bélával. A professzor itt fogalmazta meg először "alapos gyanúját", hogy Marci valószínűleg nem csak folytathatja vízilabdázó pályafutását hanem a történtek nem fognak semmilyen nyomot hagyni a szervezetében. Itt jegyezzük meg nagy tisztelettel és elismeréssel, hogy Merkely professzor Szivós Márton óriási sajtóérdeklődést kiváltó esetét az első pillanattól kezdve mind a mai napig igyekezett, igyekszik felhasználni arra, hogy felhívja "az egyszerű állampolgárok" millióinak figyelmét arra: ne legyintsenek a kezdődő jelekre, tünetekre, forduljanak azonnal orvoshoz, ha szívműködési problémákra lehet gyanakodni.

A közvélemény, különösen a pólós társadalom felbolydult, Marci ezerszám kapta az üzeneteket, Benedek Tibor külön nyilatkozatot tett, hogy visszavárja őt a csapat, a szeretet mindenhonnan érkező megható jelei mutatták a vízilabdázó melletti kiállást, szolidaritást.


"Kellemes húsvétot és jobbulást, Marci bácsi" - ezt a rajzot kapta Szivós Márton az Őrzők alapítvány gyermekeitől

Szivós Marci öt nappal a műtétet követően, hihetetlen sajtóérdeklődés mellett hagyta el a kórházat. Rövid teljes pihenő után speciális rehabilitáció kezdődött, amelynek során ügyelni kellett arra, hogy a lábadozó beteg pulzusa ne haladjon meg egy bizonyos szintet. Benedek Tibor nem csak edzéstervvel segítette a felépülést, előfordult, hogy maga is együtt úszott saját játékosával a medencében.

Ahogy haladt az idő, úgy vált egyre valószínűbbé, hogy Marci valóban visszatérhet, folytathatja a pólót, s ha a kapitány beválogatja, a budapesti Eb-n szereplő magyar válogatottnak is tagja lehet.

Május 27-én sajtótájékoztatón jelentette be Merkely Béla, Benedek Tibor és Szivós Márton, hogy a rehabilitáció teljes sikerrel járt, Marci meggyógyult, készen áll arra, hogy válogatott szinten pólózzon tovább.

Június 27-én Benedek Tibor kihirdette Eb-csapatát, amelyben Szivós Márton is helyet kapott.

Marci az Eb valamennyi mérkőzésén játszott, négy gólt lőtt, az olaszok elleni elődöntőben és a szerbek elleni fináléban is betalált az ellenfél kapujába. (Előtte a Világliga Szuperdöntő-tornáján is valamennyi meccsen szerepelt, összesen hét gólt lőtt.)

Szegedről közben Egerbe szerződött, ahol Dabrowski Norbert irányításával új nagy csapat formálódik.


A SZIVÓS-TÖRTÉNET A VLV-N:

SZIVÓS MÁRTON KEZDŐDŐ SZÍVINFARKTUSSAL AZ INTENZÍVEN

A VLV MŰTÉT UTÁNI EXKLUZÍV INTERJÚJA MERKELY PROFESSZORAL

BENEDEK TIBOR: "MARCIT VISSZAVÁRJUK A CSAPATBA!"

BENEDEK TIBOR SZIVÓS VISSZATÉRÉSI ESÉLYEIRŐL

SZIVÓS MÁRTON ELHAGYTA A KÓRHÁZAT

SZIVÓS-SZEZON A MÉDIÁBAN

HOGY ZAJLIK A REHABILITÁCIÓ? - VLV-INTERJÚ

AZ ELSŐ KONTROLLVIZSGÁLAT

ZÖLD ÚT - SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ


A SZIVÓS-TÖRTÉNET MOZGÓKÉPEKBEN:


Szivós rosszulléte a meccsen


Benedek Tibor a Ma Reggelben


Szivós Márton elhagyja a kórházat - vágatlan vlv-videó


Szivós Márton a Ma reggelben


Szivós első edzése a szívműtét óta


Szivós vizsgálatai


Szivós utolsó vizsgálata


Szivós Márton folytathatja - dr. Mekely Béla


Szivós Márton folytathatja - Benedek Tibor


Szivós Márton folytathatja - Szivós Márton


Szivós Márton nyilatkozata



6:6 - Szivós ejtésgólja


 
Szivós gólja az Eb-döntőben



Szivós Márton (ZF-Eger) a vlv-nek