FACEBOOK

Dabrowski-nyilatkozat a Dabrowski-nyilatkozatról

Dabrowski-nyilatkozat a Dabrowski-nyilatkozatról
hozzászólás, 2014.12.20.

Ahogy az várható volt, nagyon sokan nem tudták értelmezni Dabrowski Norbert egri vezetőedző péntek esti nyilatkozatát, amelyben éles hangon bírálta a..., mit is?

Konkrétan nem beszélt a játékvezetőkről, így hát formailag meg sem büntetheti őt a szövetség, de szavaiból kiderült, hogy valami nagyon nincs rendben a "mérkőzések hátterének biztosítása" körül - és akkor mi is kellően körültekintően fogalmaztunk.

DABROWSKI NORBERT a vlv-nek:

- Amikor a szövetségben uralkodó állapotokról beszéltem, természetesen nem általában bíráltam a működést, nem az elnök és nem a pénztáros munkatárs tevékenységét kritizáltam. Ami miatt kifakadtam, ahhoz nekik nincs közvetlen közük. A szövetség egyik "alegysége" működik hibásan. Persze, hozzáteszem, hogy ha a játékvezetői kar, a bíróküldés, az ellenőri rendszer, az értékelés hibásan működik, akkor ez árnyékot vethet az egész vízilabda szövetségre, amely fantasztikus Eb-t rendez, nap mint nap a sportág fenntartásáért küzd és nagyon komoly munkát végez minden téren. A jelenlegi helyzet viszont a vízilabdára nézve káros. Valós problémáról van szó, változásnak kell történnie. Ha ehhez az én "homályos fogalmazásom" kell, akkor: ám legyen.

Itt magáról a vízilabdáról van szó, arról, hogy ez így ne működhessen tovább, mert még maguk a játékvezetők is szenvednek ettől a helyzettől. Tegnap sem magával a játékvezetéssel volt bajom, mert akkor azt mondtam volna, hogy a bíráskodás elfogadhatatlan volt. Itt a hiba az, hogy ennek a rendszernek vannak felelős működtetői, akik nem viselik azt a felelősséget, mint amit én viselek, amikor a nyilatkozatomban említett példáról van szó a kislányomról és a 300 lóerős Mustangról...

- A tegnapi nyilatkozatodat látva, olvasva, sokan nem értették, hogy miről beszélsz. Mi volt a pénteki meccsen tapasztalt konkrét probléma, ami miatt ennyire kifakadtál?

- Az volt a probléma, hogy az egyik játékvezető, Dodog sporttárs a bajnokink előtt vezetett egy másik, női meccset. Az ilyen bíróküldés hibás, hiszen két rangadót egymás után ugyanaz a bíró nem vezethet. Ilyen és hasonló problémákkal szembesülnek a klubok fordulóról fordulóra. A játékvezetők működését szabályozó rendszer irányítása felelősséggel jár.

- Ha a meccsen nincs probléma, minden rendben van, akkor is ennyire kifakadtál volna?

- Most sem a meccsel volt probléma,hanem a rendszerrel. A fókusz nem a játékvezetés minőségén van. A szezon elején két és fél órás értekezleten próbáltuk tisztázni, hogy ha labda nélkül kiállítás van öt méteren belül, oda lehet-e dobni rögtön az érintett játékosnak vagy nem. Erről meddő vita alakult ki, pedig feketén-fehéren nemzetközi szabály, hogy nem lehet odaadni, ez a szabály egyértelmű. Erre sok hónappal később, pénteken úgy kezdődött a meccsünk, hogy Seman kapott egy labda nélküli kiállítást, rögtön odaadták neki a labdát, rálőtte, Mitrovics kivédte, de ha gól, akkor megadták volna. Ezért például nem a játékvezető tehető felelőssé. Ha döntési lehetőséget adnak valakinek, s ebből mindig probléma van, akkor felvetődhet, hogy ki is a hibás, ráadásul nem is lehet számon kérni.

- Te meccs közben ezen rágtad magad? Mert a végén úgy jött ki belőled, mintha egy vulkánt láttunk volna...

- Nem, ezen én már öt-hat hónapja rágom magam. Most telt be a pohár. Rengeteg olyan dolog történt, amire talán az a jó szó, hogy "rendetlenség" és ezt most már nem tűrtem tovább.

- Milyen visszhangja volt az esti nyilatkozatodnak, milyen reakciókat kaptál?

- Nyilvánvaló, hogy egyrészt volt egy értetlenség, hogy "Ez most mi?", de aki benne van, pontosan tudja, hogy miről beszélek. Mindenki várja a változást, aminek most be kell következnie és ennek érdekében mindent meg is teszek. Ha ez a nyilatkozat kellett hozzá, akkor ez kellett.

- Számítasz büntetésre a nyilatkozat miatt?

- Nem. Mert nem hangzott el semmi a nyilatkozatban az adott meccs játékvezetéséről, a szabály pedig ezt tiltja büntetés terhe mellett. Lehet, hogy ideges voltam, de büntetni való dolgot nem mondtam.