FACEBOOK

Az argentin Echenique-t honosítják a spanyolok

Az argentin Echenique-t honosítják a spanyolok
hozzászólás, 2014.12.08.

A világ egyik legtehetségesebb balkezes játékosa, Gonzalo Echenique ügyében javában zajlik a spanyol állampolgárság megszerzésének hivatalos procedúrája és a CNA Barceloneta argentin születésű játékosát tárt karokkal várják a spanyol válogatottnál.

A 24 éves vízilabdázó tervezett "átigazolásáról" a waterpoloworld.com számolt be egy spanyol pólós honlapra, a waterpolista.com-ra hivatkozva.

Echenique tagja volt a májusban Bajnokok Ligáját nyert Barcelonetának, s nemrégiben hat gólt lőtt az Európai Szuperkupáért rendezett mérkőzésen a Szpartak Volgográdnak.

Az argentin játékos a Sabadellben kezdte spanyolországi pályafutását, s az edzője akkor akkor Gabriel (Gaby) Hernandez volt, aki idén február óta a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. Nyilván elsősorban ő szorgalmazza a honosítást, ami - a mostani hírek szerint - a játékosnak sincs ellenére. Azt egyelőre nem tudni, hogy Echenique mikor játszhat először spanyol színekben.

A hírről megkérdeztük a spanyol válogatott centerét, Szirányi Balázst, aki klubjában is együtt játszik az argentin balkezessel.

SZIRÁNYI BALÁZS (CNA Barceloneta) a vlv-nek:

- Egy régóta zajló folyamatról van szó, emlékszem, már az idei nyári felkészülés kezdetekor felvetődött, hogy Echenique velünk eddzen, hátha sikerül elintézni a honosítását, akkor azonban ez nem jött össze. Nyilván azért is kérték fel, mert erősödni fog vele a spanyol válogatott. Már a Sabadellben, aztán nálunk, a Barcelonetában is bizonyította, hogy nemzetközi szinten is nagyon értékes játékos, aki ráadásul fiatal is, szerintem nagy karrier áll előtte.


A jelenlegi legismertebb két spanyol balkezes Xavier Garcia (Primorje Rijeka) és Blai Mallarach (Olympiakosz), de érdekes, hogy az e heti Világliga-mérkőzésre csak utóbbi kapott meghívást a szövetségi kapitánytól.

A spanyolok a szerbekkel, az oroszokkal és a németekkel kerültek egy csoportba az idei Világliga európai csoportselejtezőinek sorsolásakor. Innen is csak a csoportelső juthat a Szuperdöntőbe, amire Szirányiék gyakorlatilag rögtön, az első mérkőzésen elveszítették esélyüket. Ugyanis idegenben 9:1-re kikaptak a szerbektől, s elég valószínűtlennek tűnik, hogy a visszavágón ennél nagyobb arányú győzelemmel billentenék maguk felé az egymás elleni mérleget.

Az új spanyol nemzeti csapat a budapesti Európa-bajnokságon 7. lett, s elveszítette esélyét a jövő nyári Kazanyi világbajnokságon való részvételre. Érdekes módon azért mondhatnak búcsút a vb-szereplésnek, mert a nyár végi almati Világkupa-torna helyosztó mérkőzésén Montenegró egyetlen góllal kikapott a házigazda kazahoktól...

Mindezek alapján úgy tűnik, Echenique leghamarabb a 2016-os belgrádi Európa-bajnokságon tehet valamit érdemben új válogatottjáért.

NÉHÁNY ECHENIQUE-GÓL A VLV-N