FACEBOOK

Komjádi (kísérleti) Kupa

Komjádi (kísérleti) Kupa
hozzászólás, 2014.10.21.

A szövetség hétfői elnökségi ülésén véglegessé várt, hogy a november-decemberi hagyományos országos utánpótlás-torna, a Komjádi Kupa meccseit az új, egyelőre kísérleti FINA-szabályok szerint játsszák le. Ülésezett az Utánpótlás Bizottság és a Szakmai Testület, valamint a Liga is.

Az elnökség elfogadta a lány és a fiú utánpótlás-válogatottak nyári szerepléséről készített beszámolót, amelyeket Petrovics Mátyás és Horkai György terjesztett elő.

A vezető testület ülését megelőzően együtt tanácskozott a szövetség Utánpótlás Bizottsága és Szakmai Testülete. A Szivós István és Faragó Tamás vezette két testület tagjainak többek között abban kellett állást foglalniuk, hogy az országos gyermek- és serdülő bajnokságban folytatódjon-e az a korábban megkezdett kísérlet, amely szerint előírás, hogy a csapatok egy meccs során két negyedig nem alkalmazhatnak zónavédekezést.

Horkai György az eddigi tapasztalatokat kedvezőnek értékelte és javasolta a folytatást. Mint mondta, a szabálymódosítás segítette a fiatalokat hozzászoktatni az egy az egyben való játékhoz, némi változás e téren még magasabb szinten is észlelhető az utóbbi időben.

A kérdésben nagy vita bontakozott ki a csapatoknál dolgozó szakemberek között. Többen ellenvéleményt fogalmaztak meg, vagy részbeni módosítást javasoltak, de a két testület együttes ülése végül szavazással a folytatás mellett döntött.

Érdekes volt a FINA-kísérleti szabályairól folytatott vita, amelynek apropóját az adta, hogy a szövetség elnöke véleményt kért a szakemberektől: helyeslik-e, ha e szabályoknak megfelelő rendszerben bonyolítják le az idei Komjádi Kupát.

A szakemberek egy kivétellel értettek egyet a változtatásokkal. A kisebb labdát és pályát helyeselték, de a létszám csökkentésével (egy időben csak 5 mezőnyjátékos a vízben, a 13 helyett csak 11 tagú csapatokból) nem értettek egyet, ezt szinte egyöntetűen ellenezték. Gyorsan kiderült, hogy a társaság a "22-es csapdája" problémájával áll szemben, ugyanis a FINA a következő két év utánpótlás világversenyein deklaráltan kísérleti jelleggel alkalmazza az új szabályokat. Tehát ha magyar részről., "házon belül" kiveszik a létszámcsökkentés senki által sem kívánt pontját, akkor a kísérleti időszak végeztével éppen azt a lehetőségét veszítjük el, hogy szakmailag megalapozottan tudjunk érvelni e változtatás ellen. Ilyenformán - a tagok jobb meggyőződése ellenére - a teljes FINA-módosítás alkalmazása mellett döntött a testület. Így az elnökség ennek alapján készíti elő a Komjádi Kupa idei lebonyolítását, s egyben írásos összefoglalót kért a hétfőn lezajlott szakmai vita tartalmi elemeiről.


vlv-képek


Kíváncsiak voltunk arra, hogy a nemrég kirobbant "bírókérdés" magasabb szinten is napirendre kerül-e, ahogy azt Bárány Attila, az egriek ügyvezető elnöke a vlv-nek adott interjújában kilátásba helyezte.

Tóth Sándor, a Liga elnöke a vlv-nek elmondta, hogy a testületnek az elnökségi ülést megelőző tanácskozásán szóba került a játékvezetés "állapota", a bíróküldés, a "sporik" képzésének, továbbképzésének helyzete. Emellett az elnökségi ülésen azt is kiemelten szóba hozták, hogy a szabályok hazai alkalmazása nem minden esetben követi a nemzetközi gyakorlatot. Nemzetközi téren ugyanis sokszor elég látványosan térnek el a lefektetett előírásoktól, míg itthon betű szerint alkalmazzák a szabályokat, ami nem segíti csapataink külföldi eredményes szereplését. Ezért a Liga a nemzetközi szinthez való igazodást kérte, amiben az elnökség támogatólag foglalt állást. Kérdésünkre, hogy milyen jellegű problémákról van szó, Tóth Sándor példaként az öt méteren belüli, labda nélküli kiállításokat és a szabaddobások elvégzésének megítélését nevezte meg.

Az elnökség a bírókkal kapcsolatos problémák felvetését "vette", a helyzetet megvizsgálja és várhatóan a következő ülésén tér vissza a játékvezetéssel kapcsolatos problémák rendezésére.


vlv-képek