FACEBOOK

Bárány Attila: ,,Ne a bírókról szóljon a vízilabda,,

Bárány Attila: ,,Ne a bírókról szóljon a vízilabda,,
hozzászólás, 2014.10.15.

A bajnokság eddigi legmeglepőbb eredménye, hogy a bajnok ZF-Eger a hétvégén döntetlent játszott az újonc UVSE otthonában. A meccs sok szempontból emlékezetes és valószínűleg nem marad következmények nélkül.

A leginkább kézzelfogható következmény, hogy az egriek a következő bajnoki fordulóban, a Szolnok elleni jövő keddi meccsükön Biros és Hárai mellett a most  négyperces büntetéssel kiállított Erdélyit is kénytelenek lesznek nélkülözni.

Messzebb ható következményekkel járhat, hogy az egriek elnöke várhatóan előbb a Ligán belül, majd a szövetség szintjén kezdeményezni fogja a játékvezetés terén kialakult helyzet áttekintését, a bíróképzés és egyáltalán a játékvezetői szakterület reformját.

A szombati meccsről tudni kell, hogy az egriek közül három játékost végleg kiállítottak, egyiküket csere nélkül, négyperces büntetéssel. Ugyanakkor 7:7-es állásnál, a befejezés előtt két másodperccel büntetőt lőhettek a vendégek, de az ötméterest az UVSE kapusa kivédte.

A fővárosi meccsen történtekről néhány nappal később, kedden jelent meg visszatekintő értékelés az egriek honlapján a klub sajtófőnökének tollából. Ez az írás éles hangon teszi szóvá a bíráskodás "anomáliáit", azt állítva, hogy a játékvezetők egyszerűen alkalmatlanok voltak feladatuk ellátására.

A cikkből idézünk:

"Ha az a Bárány Attila, aki klubelnökként hozott egy olyan döntést, ami szerint tilos az edzőknek, a játékosoknak a bírókkal foglalkozni, hevesen tiltakozik a zsűri asztalnál, s a játékvezetőknél is, akkor el lehet képzelni, hogy mit fújtak. Nem menti fel a játékosokat, mert szerinte is meg kell verni egy UVSE-t, de mint elmondta, minden lehetséges hivatalos fórumon tiltakozni fog az ilyen színvonalú bíráskodás ellen."

BÁRÁNY ATTILA ügyvezető elnök a vlv-nek:

- Magával a meccsel nem szeretnék részletesen foglalkozni. A pontvesztésünk elsődleges oka az volt, hogy nem játszottunk tudásunknak megfelelően. A másodlagos ok: az UVSE jól, agresszíven játszott és élt a számára kínálkozó lehetőséggel, le a kalappal előttük. Ezzel együtt nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a játékvezetés nem volt méltó az OB1-es bajnokság színvonalához.

Határozott véleményem, hogy edzőnek, játékosnak nem szabad foglalkoznia a játékvezetéssel - nem is foglalkoztak, nagyon fegyelmezettek voltak ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor nekem, mint klubvezetőnek, kötelességem ezt a problémát szóvá tenni, nem is az aktuális mérkőzés miatt, hanem azért mert ennek sokkal messzebb ható következményei vannak.

Nincs helye általánosításnak és nem a játékvezetők ellen szeretnék fellépni, hiszen nagyon sok jó bíró dolgozik hétről hétre a meccseken. A játékvezetők többsége él-hal a sportágért, a magyar vízilabdáért szeretne tenni. Ugyanakkor látni kell, hogy egyre színvonalasabb a magyar bajnokság, a csapatok között mind kisebb lesz a különbség. A meccsek szorosak és ez kedvező, viszont rendkívül fontos, hogy a játékvezetők munkája is kiegyensúlyozottabb legyen, bíró és bíró teljesítménye között ne lehessen nagyon nagy differencia.

Még egyszer mondom, a 7:7, a pontvesztés következményeit viselnünk kell, viseljük is, játékosok, edzők biztos, hogy rosszul aludtak az elmúlt napokban, hiszen lelkileg is fel kellett dolgozniuk a történteket. Elsősorban mindenkinek saját magával kell foglalkoznia, a rossz játékvezetés nem mentség arra, hogy mi nem játszunk jól. Ugyanakkor a gyenge bírói tevékenységre sem lehet mentség, hogy az egyik csapat játékosai nem tudásuknak megfelelően vízilabdáznak. Nem normális, hogy teljesen nyilvánvalóan rossz játékvezetésnek semmilyen következménye nincs.

Amit mi, klubok tehetünk, az az, hogy kiállunk azért: a játékvezetők teljesítménye megfelelő legyen. Fontos és nehéz szakmáról van szó, de az egész valahol ott kezdődik, hogy igenis tekintse nagy dolognak, legyen büszke az, aki odaállhat egy első osztályú mérkőzést vezetni. Érkezzen felkészülten, ismerje jól a szabályokat, s tisztelje ő is a főszereplőket, a játékosokat. Legyen érezhető a megnyilvánulásain, meccs közbeni munkáján az a sportág iránti alázat, amit egyébként a játékosoktól és az edzőktől is elvár mindenki.

Le kell ülni, hogy megbeszéljük ezt a kérdést, már csak azért is, nehogy később, amikor még élesebbé válik a bajnokság, esetleg botrányba fulladjon egy mérkőzés. A bíróknak is tudniuk kell, hogy mikor hibáztak, fejlődniük kell, hiszen az erős bajnokság tőlük is ezt igényli, ráadásul a játék is folyamatosan változik. Át kellene beszélni a bírók képzésének, továbbképzésének gyakorlatát. Átfogó kérdésről van szó, amit először talán a klubok szintjén, a Ligában kellene megvitatni és aztán nyilván a szövetség vezető testülete elé terjesztenénk a javaslatainkat.

El kell érni, hogy az a szakember, aki kiáll a partra meccset vezetni, ne csak a szabályok alapján élvezzen védettséget, hanem a meccs összes szereplője elismerje, elfogadja őt, mint valódi tekintélyt. Mert mindannyiunk érdeke annak megelőzése, hogy a bírókról szóljon a vízilabda...