FACEBOOK

Kísérleti új FINA-szabályok - immár hivatalos!

Kísérleti új FINA-szabályok - immár hivatalos!
hozzászólás, 2014.10.08.

A vlv értesülése szerint kedden a FINA valamennyi tagországa, tagszövetsége emailüzenetet kapott a nemzetközi szövetség vezető testületétől a sajtóban már ismertetett új szabályok tesztelés céljából történő bevezetéséről. Óra indul, a változások az alábbiakban jelzett módon hivatalosan életbe lépnek.

A levélben - amelyet Cornel Marculescu, a FINA igazgatója írt alá - felsorolják a változásokat.

Ezek a következők:

1. A férfi és női Világliga 2015-ös és 2016-os versenyein a játéktér mérete - kísérleti célból - az eddigi 30x20 méter helyett 25x20 méteres lesz. (Más szabálymódosítás nincs.)

2. A férfi és női junior és ifjúsági világbajnokságon 2015-ben és 2016-ban

- a játéktér hosszúsága 25 méter;
- a csapatok létszáma 13-ról 11-re csökken, úgy, hogy a játék során egyszerre csak hatan tartózkodhatnak a vízben (egyikük a kapus), vagyis a jelenlegihez képest eggyel kevesebb lehet az egy csapatból egy időben vízben lévők száma;
- mind a női, mind a férfi mérkőzéseken a női meccseken használatos (vagyis a kisebb méretű) labdával játszanak

Érdekesség, hogy a levélből kiderül, a FINA Büro tagjai email-szavazás útján döntöttek a TWPC (a szervezet vízilabda bizottsága) javaslatáról.

Újra megkérdeztük Benedek Tibort, aki a BVSC Szőnyi úti uszodaavatója alkalmából megrendezett kedd esti gálameccsen szembesült először a kisebb pályának a játékra gyakorolt hatásával. Mint elmondta, nagyon tetszett neki, amit látott, gyorsabb, pergőbb lett a játék, azt azonban határozottan ellenzi, hogy a játékosok számát csökkentsék.

A vlv kedden este készült videóösszefoglalója a 25 méteres játéktéren lejátszott gálameccsről: