FACEBOOK

Tesztelték az új szabályokat

Tesztelték az új szabályokat
hozzászólás, 2014.10.01.

Szerdán este premiernek adott helyszínt a margitszigeti Széchy uszoda: a KSI két csapata kamerák előtt játszott tesztmérkőzést az új szabályokkal. A vágott videórészleteket letölthetik majd a klubok, hogy tanulmányozzák a tapasztalatokat. Erre azért is szükség lesz, mert a Komjádi Kupát már az új szabályokkal játsszák.

Mint ismeretes, az új szabályok szerint a pálya kisebb, 25 méter hosszú, tehát öt méterrel rövidebb a megszokottnál. Az eddigi hat mezőnyjátékos helyett egyszerre csak öt mezőnyjátékos lehet vízben egy csapatnál, s a labda mérete is kisebb az eddiginél.

A tesztmeccset órával, rendes bírókkal játszották, ott volt a parton többek között Szívós István utánpótlásigazgató, Babarczi Roli bácsi, valamint Horkai György utánpótlás szövetségi kapitány, akit meg is kérdeztünk a tapasztalatairól.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Érdekes volt, kicsi még furcsa... Gyors a játék, sok a lefordulás, hamar helyzetbe kerülnek a csapatok, nagyon észnél kell lenni. Olyan apróságok is változtatnak a megszokott játékmeneten, hogy ha nem pont jó időpontban érkezik a kapuskidobás, akkor oda a lehetőség, mert kicsi a pálya, gyorsan elmúlik a legkedvezőbb pillanat. Nagyon sok gól esett, ha jól emlékszem, 21:18 lett a végeredmény. Az emberfór gyakorlatilag gól és különösen sokat számít a center semlegesítése. Ha nem előtte állnak, tehát be lehet passzolni a labdát, az kiállítás, és ugye, szinte biztos gól. Általában véve nagyon gyorsan helyzet alakul ki, pergő a játék. Jól mutatja ezt az, hogy mondjuk középkezdésből öt másodperc alatt felér egy csapat az ellenfél kapujához, tehát megnő a támadásra fordítható idő is, ami azzal is jár, hogy a szoros védekezés lehetőségei korlátozódnak.

Fontos tapasztalat, hogy viszonylag gyorsan "csökken a csapatok létszáma". Volt olyan játékos, aki már a harmadik negyed elején kipontozódott. A másik dolog, hogy a kisebb labdával nagyon nagyokat lőnek már ezen a szinten is, a kapusoknak oda kell figyelniük, lehet, hogy még a sérülésveszély is benne van.

A meccsből kivágott videókat letölthetik majd a klubok, hogy megnézhessék, valamilyen támponthoz kapjanak.


A szövetség éppen szerdán jelentette be, hogy az MVLSZ elnöksége a szakmai testület és az utánpótlás bizottság javaslatára módosítja a 2014. évi Komjádi Kupa versenykiírását, így a kupasorozat mérkőzéseit az új szabályok figyelembe vételével bonyolítják le, ezzel a módosítással segítve a junior válogatott sikeres felkészülését. A junior világversenyeken ugyanis már jövő évtől az új szabályok lesznek érvényben, míg a felnőtt Világligán egyelőre csak a pálya méretét csökkentik, a játékosok száma nem változik és a labda is a régi marad.