FACEBOOK

Teher alatt nő az OSC - interjú Vincze Balázzsal

Teher alatt nő az OSC - interjú Vincze Balázzsal
hozzászólás, 2014.09.29.

Meglepően higgadt, magabiztos játékot produkált az OSC Marseille-ben, ahol meg is nyerte a hétvégi BL-selejtezőtornát. A csapat vezetőedzőjét kértük tapasztalatainak összefoglalására.

Már Marseille-ben kiderült, hogy az OSC szakmai vezetése ezt a tornát tartotta a legfontosabb eszköznek arra, hogy a formálódó csapat arculatot kapjon, s egyúttal emberileg, a kapcsolatok szempontjából is összerázódjon. Ez utóbbi célt szolgálta az az egyáltalán nem magától értetődő tény, hogy a csapattal utazott a szemsérüléséből lábadozó Bátori Bence is, aki már mehet ugyan vízbe, de a vezetők pontosan tudták, hogy egyetlen meccsen sem fog játszani. Mégis jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy végig együtt legyen társaival, akikkel egy teljes bajnoki és nemzetközi kupaszezont játszik majd végig.

Jól mutatja továbbá a "hivatalos bemutatkozás" jelentőségét, hogy a meccseket a helyszínen, Marseille-ben tekintette meg az OSC fő szponzora Apáthy Endre.

A selejtezősorozat utolsó találkozója volt a Marseille-OSC meccs, amelynek kezdetére biztossá vált, hogy egygólos magyar győzelem is elég a tornagyőzelemhez a házigazdák ellen. Ez annak a kiegyensúlyozott, jó teljesítménynek volt köszönhető, amely az első meccsen játszott döntetlentől kezdve végig jellemezte az OSC-seket. Jól mutatja a többiek ingadozását, hogy a nagy rivális Volgográd az utolsó napon az első negyed után még vesztésre, s félidőben is csak döntetlenre állt a csoport utolsó helyén végzett grúzokkal szemben, pedig éppen ezen a meccsen kellett volna giga-gólkülönbségű győzelmet aratnia, hogy esélye legyen a csoportelsőségre. Ez természetesen nem is sikerült, de az OSC-nek ennek ellenére le kellett győznie a házigazdákat, akik abban a gyönyörű helyen (If várával szemben) lévő uszodában meg szokták kapni a "hazai pályát" - erről a Montpellier kapusa, Jászberényi Gábor tudna mesélni.

VINCZE BALÁZS vezetőedző a vlv-nek:

- A hazai csapat ellen játszottunk, ennek minden előnyével és hátrányával. Az előny az volt, hogy papíron nálunk gyengébbnek ítélhető csapat volt az ellenfél, a nehézséget az adta, hogy az ő otthonukban volt a találkozó. De azzal a szintű játékkal és koncentrációval, amivel elindítottuk a meccset és amit két negyeden át produkáltunk, tetemes előnyre szert téve, abszolút megalapoztuk, hogy a végeredmény számunkra kedvező legyen. Ugyanakkor ahhoz, hogy ez így alakuljon, nagyon komoly munkát kellett beletenniük a srácoknak, s a feladatot a második félidőre felerősödött játékvezetői "aktivitás" ellenére is meg tudták oldani.

- Az egész tornát hogy értékeled? Mennyire rázódott össze a csapat? Gondolom elégedett vagy.

- Abszolút elégedett vagyok, nagyon pozitívnak értékelem, hogy ilyen lehetőségünk volt, ilyen körülmények között játszhattunk Marseille-ben. És nem is csak az uszodára gondolok, hanem az ellenfelekre, arra, hogy milyen erős csapatokkal tudtunk játszani, ráadásul sűrű programmal. Huszonhat órán belül három elég komoly csapattal kerültünk szembe, erős megmérettetés volt ez és képesek voltunk jó teljesítményre. Továbbá gondolok arra is, hogy szeptember utolsó hetében napsütésben, jó időben, tengerparti környezetben lehettünk, ez az öt nap pszichikai és mentális injekcióval hatott az egész csapatra, s ez különösen fontos egy alakulófélben lévő társaságnál.

- Mennyit fejlődött a csapat?

- Azt gondolom, hogy fejlődött, és ezt nem csak a játékban kell mérni, hanem emberi kapcsolatokban is, ami persze előbb-utóbb a vízben is visszaköszön. Nyilván alapvető célunk, hogy a vízben látszódjon: ezek a játékosok mindent megtesznek egymásért, ami egyben azt is jelenti, hogy a győzelemért.

- Nyilván nem kérhetem, hogy egyenként értékeld az összes játékost, de volt-e valaki, aki kiemelkedett?

- Bisztritsányi teljesítménye az első mérkőzést követően óriásit javult, ezt - azt hiszem - én is, és már mások is kiemelték a meccsek utáni nyilatkozatokban az adott győzelmek vagy a védekezésünk feljavulása kapcsán. Igazából ahhoz képest, ahol összeszokottság tekintetében állunk, a taktikai repertoárt és annak a repertoárnak a végrehajtását tekintve, minden játékos napról napra a maximumát próbálta nyújtani, és ez sok esetben sikerült is.

- Az ellenfelek erejéből ítélve le tudsz-e vonni következtetést arról, hogy ti mennyire vagytok erősek?

- A selejtezőtorna előtt is mondtam, hogy a Volgográd lehet az a csapat, amelyik akár a játékosállomány szempontjából, akár az összeszokottságot tekintve a legerősebb ellenfél lehet ezen a tornán. Utánuk a Kragujevác és a Posillipo következett - így raktam sorrendbe őket, amikor megtudtam, hogy kik lesznek az ellenfelek Marseille-ben. Most úgy gondolom, hogy a másik négy továbbjutó közül  a Volgográdon kívül a többi csapatnak nem nagyon lesz esélye arra, hogy a következő körben a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikét elérje.

- És nektek?

- Nekünk mindenképpen. Hogy ez az esély mekkora, azt Fortuna dönti el, hiszen nem mindegy, hogy milyen csoportba kerülünk. Esélyünk van első helyet elcsípni, esélyünk van másodiknak lenni, és adott esetben kinézhet harmadik hely  is.

- A harmadik már csak az Eurokupában folytathatja...

- Igen, de ha most azt mondom, hogy bekerülhetünk egy olyan csoportba, ahol mondjuk a  Pro Recco szerepel és jöhet még egy Volgográd szintű csapat, abban benne lehet a harmadik hely.

- Milyen lesz a most következő hetetek? Ugye a hét végén egy újabb komoly erőpróba...

- Függetlenül a mentális feltöltődéstől, azt láttam, hogy a játékosok mindent kiadtak magukból. A hét első két napja elsősorban pihenéssel, regenerálódással telik, és szerda délelőttől kezdünk el készülni a hétvégére, ahol más célunk nem lehet, mint hogy kiharcoljuk a továbbjutást a debreceni Magyar Kupa-selejtezőn..

- Köszönöm a beszélgetést!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


A Marseille-i tornán történt:

AZ ELSŐ NAP ESEMÉNYEI

A MÁSODIK NAP ESEMÉNYEI

A HARMADIK NAP ESEMÉNYEI


A NEGYEDIK NAP ESEMÉNYEI

A torna végeredménye:

1. OSC 13 (61:29),
2. Volgográd 13 (68:46),
3. Radnicski Kragujevác 9,
4. Marseille 6,
5. Posillipo 3,

6. Tbiliszi 0 pont


Az első öt csapat továbbjutott.