FACEBOOK

Mi újság? - Gyöngyösi András

Mi újság? - Gyöngyösi András
hozzászólás, 2014.09.25.

Nyár óta itthon, az utánpótlásban dolgozik Gyöngyösi András, aki a Spandau 04 Berlin kispadjáról tért haza nem sokkal a legutóbbi klubszezon vége előtt. Vajon mi van vele?

GYÖNGYÖSI ANDRÁS a vlv-nek:

- Vezetőedzőként dolgozom a szombathelyi AVUS-nál (Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület  - a szerk.) és olyat értünk el, amit magam sem gondoltam. Sok mindent megcsináltam, amit mások nem hittek volna, most olyan történt, amit én sem. Feljutottunk a felsőházba, ami a szombathelyi vízilabda-sport történetében még nem fordult elő - tulajdonképpen ificsapat nélkül.

- Milyen a szombathelyi vízilabdaképzés?

- Jól felépített rendszer van, iskolai sportosztályokkal, a gyerekek ennek keretében tanulnak meg úszni, aztán a gimnáziumban már hetente kétszer-háromszor reggel és este is van vízilabda-edzésük. A szakmai munkán lehet és kell javítani, hogy ez a rendszer majd folyamatosan termeljen jó játékosokat egy leendő OB1-es csapathoz.

- Mennyi idő kell ahhoz, hogy ez a munka néhány jó játékost "kitermeljen" és mikor lesz OB1-es csapata Szombathelynek?

- Ez kettős dolog. Egy OB1-es csapat általában "húzza" a helyi fiatalokat, de abban a csapatban nincsenek helyiek, csak olyanok játszanak, akik máshonnan jöttek, akkor az probléma, nem lendíti nagyon előre a helyi pólóéletet, valahogy a kettőt célszerű ötvözni. Úgy érzem, két -három év alatt el lehet érni, hogy legyenek hazai nevelések is, manapság amúgy sem a hosszú távú projektek idejét éljük, mindenütt minél hamarabb sikert kell elérni.

- Jól értem, hogy három év múlva OB1-es csapatot akarsz Szombathelyen?

- Nem is az a lényeg, hogy én mit akarok, a gyerekeknek lenne fontos, mert újabb lökést adna az utánpótlásnak. Egyébként én inkább azt a nagy ugrást tartom most fontosnak, hogy az OB2-ből az OB1/B-be tudjunk lépni. Az már komoly kihívás lenne az itteni fiataloknak, nem beszélve arról, hogy látjuk, egy Miskolc is 25 milliós költségvetéssel játszik az OB1B-ben, az már egy szakmailag elfogadható szint. Az OB2 jelenleg öregfiúk bajnokság, tehát onnan minél jobb lenne elkerülni.

- Hogy lehet meggyorsítani ezt a folyamatot?

- Most keresünk ifjúsági korú játékosokat, vagy olyanokat, akik ebből a korosztályból már kiöregedtek, de vannak még terveik. Ők nálunk játszhatnának és dolgoznának is, tehát profi körülmények közé kerülnének. A fizetésük persze nem "top kategóriás" lenne, de mindent megteremtenénk nekik, hogy csak a vízilabdával kelljen foglalkozniuk. Hosszabb távra nézve pedig az OB1-ben is tudnának játszani.

- Az ország egészéből kerestek ilyenek pólósokat, vagy csak Vas megyéből?

- Az egész országból. Rengeteg játékost termel ki most az új vízilabda-rendszer és sokan nem tudnak elhelyezkedni, biztos hogy vannak köztük olyanok, akik szívesen jönnének és segítenének minket abban, hogy a csapat már jövőre feljusson az OB1 B-be.

- Hány ilyen játékost szerződtetnétek?

- Négy-ötre gondoltunk, a fő posztokra, center, bekk, balkezes, lövők, nagyjából ezekre a posztokra.

- És mikortól tudnátok őket foglalkoztatni?

- Tegnaptól...

- Sok sikert, mi most közzétettük ezt a hírt...