FACEBOOK

Reggeli Start - Kemény Dénes a szabályváltozásokról

Reggeli Start - Kemény Dénes a szabályváltozásokról
hozzászólás, 2014.09.25.

Újabb részletekről tájékozódhattunk a szabályok tervezett módosításával kapcsolatban a szövetség elnökétől. Egyelőre tesztről van szó, ami főleg a juniorokat érinti. Végleges döntés 2016-17-ben várható. Ugyanakkor a novemberben induló (Rióra kvalifikáló!) Világkupában 25 méteres lesz a pálya - más szabály egyelőre nem módosul.

Sok szó esett már arról: a sportág jövője múlhat azon, hogy a nézők értik-e, hogy mi történik egy vízilabda-meccsen, hogy mit miért ítélnek a bírók. A DigiSport Reggeli Start című műsorában, Szombathy Pál kérdéseire válaszoló Kemény Dénes MVLSZ-elnök emlékeztetett az elmúlt időszak magyar kezdeményezéseire, kísérleteire. "Hogy mi dobtuk bele a kavicsot a lavórba, az biztos" - fogalmazott.

Elmondta, hogy a FINA kérésére tavaly voltak nálunk tesztmeccsek kisebb pályán, kisebb létszámmal, kisebb labdával, a FINA képviselői is eljöttek, de igazából tétmeccseken lehet felmérni minden módosítás hatását.

A fiatalok számára rendezett Komjádi Kupán is kísérleti szabályokat alkalmaztunk és bár akkor nem a most tervezett módon igyekezték elérni ugyanazt a célt, Kemény Dénes jónak tartja, hogy a sok beszéd után végre eljutottunk oda, hogy versenykörülmények között, tétmeccseken derüljön ki, alkalmasak-e a tervezett változtatások a játék látványosabbá és érthetőbbé tételére, ami a felemelkedés alapja lehet.

A kisebb pálya, kevesebb játékos és kisebb labda - a következő években az utánpótlás világbajnokságokon lesz kipróbálva, nem bevezetve. Ilyen volt már 95-ben, amikor a magyar junior válogatott világbajnok lett, akkor is kísérlet szabályok szerint játszottak, de aztán azokból nem lett semmi.

A tapasztalatok alapján vagy 2016-ban vagy 2017-ben vezeti majd be a FINA ezeket a változásokat, ha azok "bejönnek". Tehát egyelőre tesztelésről van szó, de végre kipróbálhatóak az elképzelések, amikről eddig mindenki csak beszélt.

Kemény Dénes egyébként egyetért a kisebb labda ötletével. Mint mondta, egy-két sportágat kivéve a sporteszköz ugyanolyan méretű a két nem versenyein. Személyes véleményének hangot adva a tesztet jónak nevezte. A kisebb létszámnak szerinte lehet olyan következménye, hogy a játékosok jobban fognak vigyázni arra, hogy ne pontozódjanak ki, vagyis elképzelhető, hogy a jelenlegi szabályokkal is tisztább, érthetőbb lesz a játék ás könnyebb dolguk lesz a bíróknak. Az első évet követően a tapasztalatok alapján még majd lehet finomítani, például a kiállítás hosszán vagy a támadóidő mérésének szabályain.

Mint mondta, ha nem válnak be az újítások, az is hasznos, mert kiderül, hogy abban az irányban nem mehetünk tovább. Szerinte már az idei, nyáron befejeződött Világkupa-tornán meg lehetett volna próbálni a kísérletezést, hiszen ennek a versenynek most nem volt különösebb tétje, az esélyesek már mind kvalifikálták magukat a jövő évi kazanyi vb-re.

Az elnök egyértelművé tette, hogy a most novemberben induló Világliga-sorozatban egyelőre csak annyit változnak a szabályok, hogy a pálya közepéből "kivesznek" öt méter, a többi tervezett módosítást egyelőre nem alkalmazzák. Ő is megjegyezte, " furcsaságnak", "megkérdőjelezhető döntésnek" tartja a tesztelésnek ezt a fázisát, hiszen a most kezdődő Világliga-versenynek jövő nyáron lesz egy győztese, aki kvalifikációt nyer a riói olimpiára, márpedig Rióban a hagyományos szabályok szerint játszanak majd. Bár...

- Persze én a FINA-vezetőkből bármit kinézek - és ezt most nem pejoratívan mondom -, mert azért november 29-én lesz egy kongresszus - mondta a szövetség elnöke, utalva arra, hogy ezen a tanácskozáson az a döntés is megszülethet, hogy az új szabályokat már a legközelebbi olimpián alkalmazzák.

Kemény Dénes elmondta: le fog ülni Faragó Tamással, a szövetség szakmai bizottságának elnökével, hogy tisztázzák, az idei Komjádi Kupát milyen szabályokkal játsszák a fiatalok, ez újabb 30-40 tétmeccsnyi tapasztalatot hozhat.

Végezetül az MVLSZ elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy mind a nőknél mind a férfiaknál a világ legjobb bajnoksága lesz a hamarosan kezdődő magyar pontvadászat. Továbbá csalódna, ha nem jutna be mindhárom férfi csapatunk a BL hatos döntőjébe.

A teljes beszélgetés: