FACEBOOK

Benedek Tibor a nyár kulisszatitkairól

Benedek Tibor a nyár kulisszatitkairól
hozzászólás, 2014.09.23.

A szeptember 13-i budaörsi vízilabda expó egyik legérdekesebb programpontja volt Benedek Tibor "vetített képes" előadása, amelyben a szövetségi kapitány a válogatott nyári szereplését, elsősorban a budapesti Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményt értékelte.

Emlékezetes, hogy az Eb-n az első csoportmeccset a spanyolokkal játszottuk. Viszonylag sima győzelem lett, de Benedek Tibor már korábban többször jelezte, sorsdöntőnek tartja ezt a mérkőzést, s mivel a spanyolokkal korábban (az ő kapitánysága alatt) még nem találkoztunk, nem voltak közvetlen ismereteink az ellenfélről.

A mostani előadásból kiderült, hogy Benedek Tibort az az "objektív matematikai lehetőség" aggasztotta, hogy első meccsünk esetleges elvesztése után a sorsunk befolyásolása akár ki is kerülhetett volna a kezünkből, csoporttársaink úgy alakíthatták volna a helyzetet, hogy a legjobb hatba se jut be a magyar válogatott. Azért, hogy ne csak "gonoszságot" feltételezzünk ellenfeleinkről, megosztjuk azt a meglepő információt, hogy a spanyolok feltérképezésére végül nem másoktól kaptunk videóanyagot, mint maguktól a végső győztes (csoporttárs!) szerbektől!

Több különösen érdekes kulisszatitkot is megtudhattunk az előadásból. Például azt, hogy Budapesten professzionálisan volt megszervezve egy-egy meccsnap videóanyagának vágása. A magyar csapat minden csoportmeccsét este 8.30-as kezdettel játszotta (egyébként nem a csapatvezetés, hanem a Magyar Televízió kérésére...). Fél 11-nél, 11-nél előbb sose ért vissza szállodájába a csapat, s nyilvánvaló, hogy akkor már nem lehetett elkezdeni a meccsvágást. Szerencsére a jó szervezésnek köszönhetően minden este kész videóanyag várta a csapatot, s ahogy haladt előre a verseny, egyre nagyobb mennyiségű filmanyag állt rendelkezésre az ellenfelekről és persze magunkról, méghozzá a megadott tematika szerint vágva és csoportosítva a képi információkat.

Figyelemre méltó volt, ahogy Benedek Tibor az ellenfelek jellegzetességeit mutatta be egy-egy jelenettel. Olyan meccsszituációkat választott, amelyek sorsdöntő pillanatok voltak. Utolsó perces támadásokat, emberelőnyöket, amelyek tétje a kiesés vagy a további versenyben maradás volt. Ilyenkor lehull minden álarc, napnál világosabban megmutatkozik, hogy az egyes csapatok milyen játékelemet részesítenek előnyben, mi az, amit a legbiztosabban tudnak, amiben a legjobban bíznak. Az egyik a falba bejátszást erőlteti, a másik kívülről oldja meg - ezek az információk nagyon fontos támpontot jelentenek az ellenfelekre való felkészülésben.

Benedek Tibor szerényen azt mondta, maga sem tudja, hogy kell felkészülni a legkiélezettebb pillanatokra, ugyanakkor előadásából kiderül, hogy a magyar csapatot a hihetetlen mentális erő juttatta el Budapesten is a dőntőbe. A konkrét példa, amit elmondott, az volt, hogy az olaszok elleni elődöntőben rendkívül kritikus helyzetbe került a magyar csapat. Az utolsó negyedben, 6:5-ös vezetésünknél fórt kaptunk, amit Tóth Marci centerből szinte azonnal értékesített. Igen ám, de közben Benedek Tibor időt kért, így a gólt érvénytelenítették. Az előny végül kimaradt, fordulás után viszont az olaszok (előnyből) rögtön egyenlítettek. Az előadásban Benedek Tibor erről a szituációról a következőt mondta:

"Ez olyan lélektani fölényhez juttattta az olasz csapatot, hogy ha nem vagyunk fejben nagyon erős és felkészült csapat, akkor ezt nagyon nehéz lett volna megoldani."

És hát ugye a számok, a rengeteg statisztika. A számok törvényszerűségei megmutatják a jó játék fundamentumait, mint ahogy a kudarc okait is. Döbbenetes statisztikai adatokat láthatunk az előadás végén arról, hogy miben javult ugrásszerűen a szerb válogatott korábbi önmagához képest az Eb-döntőre, s arról is, hogy a magyar csapat miben maradt el jelentősen saját "megszokott" teljesítményéhez viszonyítva.

Az előadás szinte teljes, csak némi rövidítéssel elkészített videója:

Címkék:
Benedek Tibor EB expó