FACEBOOK

Nagyváradról - a vezetőedzők szemével

Nagyváradról - a vezetőedzők szemével
hozzászólás, 2014.09.21.

A soron következő magyar bajnokság legerősebb csapatai közé tartozó, válogatottak egész sorát felvonultató Szolnok és OSC az elmúlt hétvégén mutatkozott be. A nagyváradi torna tapasztalatairól kérdeztük e két vezetőedzőt, Cseh Sándort és Vincze Balázst.


Nicolae Rujinchi emléktorna, Nagyvárad (Románia)

AZ ELSŐ NAP ESEMÉNYEI

A MÁSODIK NAP ESEMÉNYEI


A HARMADIK NAP ESEMÉNYEI


CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa Közgép) a vlv-nek:

- Mielőtt Nagyváradra utaztunk, arról beszélgettünk, hogy ne nagyon nézzük az eredményt, mert két nap közös készüléssel felesleges lenne "eredménykényszerben" játszani. Kicsit rossz időpontban volt nekünk ilyen szempontból a torna, hiszen Vámos Marci még nincsen, az "újak" is még csak pár napja edzettek, de kellettek önmagában ahhoz, hogy le tudjuk játszani a mérkőzéseket, viszont még az is félő volt, hogy valaki megsérül. A többi csapatnál egyszerűbb volt a helyzet, ők egy kicsit talán előrébb voltak a felkészülésben, főleg azok, akik a jövő héten már BL-selejtezőben játszanak.

- Az első meccs eredménye, az OSC magabiztos győzelme ellenetek, azért mégis váratlan volt kicsit...

- Nagyon nagy riadalom nem volt az első nap után, de azért mindenkin látszott, hogy nem esett jól az az eredmény. Nem is azért, mert az OSC-tól kaptunk ki - mert az OSC nagyon jó csapat -, hanem azért, mert egy aránylag jó első félidő után - kicsit a saját hibáinkból - szétesett a játékunk. Az volt a terv, hogy Norbi és a két Varga nem nagyon fognak még játszani ezen a hétvégén, és így is kezdtünk pénteken, az első negyedben nem is játszottak, de látszódott, hogy ez most itt nem megy. A második napra "át kellett variálni" a dolgokat, mindenki elkezdett a saját posztján játszani, de még ekkor is vigyáztunk arra, hogy azért az összes játékidejét tekintve szinte senki se menjen másfél-két negyed fölé.

Nem mondom, természetesen jobb így, hogy megnyertük a tornát, és jól játszottunk a második és harmadik mérkőzésen, de szakmai szempontból semmivel nem vagyunk előrébb, mint akár az OSC-meccs után. Rengeteg, ami még előttünk van. Sőt, azt mondom, hogy ilyen szempontból kicsit nehezebb is értékelni a tornát, hiszen ha most nem játszottunk volna jól, ezen a három meccsen, azt mondhattuk volna, hogy egyelőre ilyenek vagyunk, pár hét múlva szeretnénk jobbak lenni, két hónap múlva pedig nagyon jók. Így, hogy jól játszottunk a második, harmadik meccsen, még jobban ki kell elemezni, hogy miért játszottunk úgy, ahogy játszottunk az OSC ellen. Az OSC magyar csapat, jól ismer minket, tehát sok oldalról ki kell elemezni, hogy mit csináltak azon a meccsen, miért történt, hogy ott sokkal több hibába futottunk bele. Szóval ilyen szempontból nem biztos, hogy sokkal jobb tornagyőztesként hazamenni, de azért nyerni mégiscsak jobb, mint kikapni. Biztató a jövőre nézve, hogy az első meccs után a játékosok nem legyintettek egyet, hogy mindegy, még az elején vagyunk, hanem ahhoz képest, amilyen felkészülési fázisban vagyunk, reagáltak a történtekre és nyilván emiatt is volt más a következő találkozó.

- Összességében elégedett vagy ezzel a három nappal?

- Bárhogy alakult volna az eredmény, elégedett lennék, hiszen összesen kétszer négy percet kétkapuztunk közösen ez előtt a torna előtt. Akármilyen eredmény született volna ebből tudunk ezen a héten dolgozni. Tényleg látványosan, jól játszottunk a második két találkozón, de ott is voltak hibák, azokat is elemezni kell, igaz, mint mondtam, leginkább  az OSC elleni meccsen történteket kell vizsgálnunk. Az már most megfogalmazható tanulság, hogy az OSC-vel nagyon komolyan számolnunk kell, attól függetlenül, hogy a mi legyőzésünk után kikaptak a Nagyváradtól. Látszik, hogy nagyon-nagyon jó a játékosállomány, sok minden van bennük. Egy ilyen tornán természetesen az ellenfeleket is figyeli az ember, s azt kell mondja, az OSC-ről kiderült, hogy a nemzetközi mezőnyben, s a magyar bajnokságban is nagyon fel kell készülni ellenük. Szóval azt hiszem, róluk kevesebbet beszélnek ahhoz képest, hogy milyen a csapatuk.

- Hogyan tovább?

- A hétfő pihenőnap, kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken edzünk. A hétvégét valószínűleg pihenéssel töltjük. aztán készülünk a Magyar Kupa selejtezőjére.

- Köszönöm a beszélgetést és gratulálok a tornagyőzelemhez!

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


VINCZE BALÁZS (A-Híd OSC Újbuda) a vlv-nek:

- Fontos állomás volt számunkra ez a torna, hiszen a magyar csapatok közül először nekünk kell - ha lehet azt mondani - "pillanatnyi csúcsformát" mutatni, már a jövő heti BL-selejtezőn. Marseille-ben nyilván nem elsősorban a továbbjutás a cél, hanem a minél jobb helyezés, ami különböző előnyökkel járhat.

Egy újonnan alakuló csapatról van szó, ahol tizenkét új játékos szerepel. Azért is volt lényeges, hogy az első olyan torna előtt, aminek már van jelentősége, megmérettessük magunkat jó csapatok ellen, jó meccseket játszva, méghozzá több mérkőzést viszonylag rövid idő alatt.

Nagyváradon többféle arcát mutatta a csapat. Volt, hogy vesztett helyzetből felállt, de olyan is, hogy vesztett helyzetből nem állt fel. A záró napon, a második negyed közepén 7:3-ra vezetett ma Zvezda, innen egy 7:0-as szériát hoztunk, 10:7-re vettük át a vezetést. Nyilván az a cél, hogy ezt a "jobbik arcot" már a jövő hétre, meg aztán a későbbiekre is állandósítani tudjuk.

- A játék szempontjából hogy álltok, van-e már taktika? Hol tart a csapatépítés?

- Teljesen az elején tartunk. Bátori Bence sajnos egyelőre nem tud edzeni, Gór-Nagy Miki és Decker Ádám ugyan elkezdték a felkészülést a múlt héten, de csak három napot edzettek, azaz öt edzésen vettek részt, utána egy szabadnapot kaptak. Nem sietünk sehova. Teljesen az alapoktól kezdtük, mert onnan kell ezt elkezdeni, és én úgy gondolom, hogy jól haladunk. Nagyváradon voltak kellemes és kellemetlen meglepetések, úgy gondolom, ez így folytatódik majd a továbbiakban is, de mindenképpen jó úton haladunk.

- Az első meccsre egy mondat erejéig kitérnék. Az elég nagy meglepetés volt - anélkül, hogy lebecsülném a csapatodat...

- Ott jól jött ki nekünk a lépés, ahogy aztán a következő mérkőzésen meg nem. Nyilván a helyén kezeljük egyiket is és a másikat is. Inkább a torna egészéről beszélnék: nagyon hasznos három nap volt, most tudtunk először majdnem kompletten – Bátori Bence ugye nem volt - játszani. Haladunk tovább.

Szerdán hajnalban útra kelünk Marseille-be, ahol nagy feladatok várnak ránk, és megpróbálunk azoknak eleget tenni.

- Azt gondolom, hogy a nagy feladat nem a sima továbbjutás, hanem a csoportgyőzelem elérése.

- Igen, mindenképpen ez a cél. Bár valójában azt sem tudom pontosan, hogy továbbjutás után milyen kalapba kerülhetünk. Erről senkitől nem kaptunk még információt. Nem tudom, hogy azok a delegátusok, akik a helyszínen lesznek, mondanak-e erről valamit. Az biztos, hogy minél jobb helyen végzünk, annál jobb az esélyünk arra, hogy előnyünk legyen a sorsolásnál. Mindenesetre nem lesz könnyű, már csak azért sem, mert este fél 9-kor játszunk a nagyon erős, erre a tornára régóta készülő Volgográddal, majd másnap reggel fél 10-kor a Kragujeváccal, aztán még aznap este 9-kor a Posillipóval... Ez az első három meccs meghatározza majd, hogy milyen pozícióba kerülhetünk a végén. Ezért volt fontos a nagyváradi torna, mert hasonló módon, gyakorlatilag két nap alatt játszottunk le három mérkőzést három jó csapat ellen.

- Köszönöm az interjút!

(Lejegyezte: Kerbi)