FACEBOOK

A vízilabda napja volt

A vízilabda napja volt
hozzászólás, 2014.09.13.

A délelőtt a lányoké volt, a délután a fiúké - az egész nap a vízilabda híveié. Riportunk az első vízilabda nyílt napról és expóról.

Réveteg szemű vízilabdarajongók kóvályogtak a budaörsi uszodakomplexum folyosóin, valamint "összes termeiben" szombaton. Nehezen tudták megemészteni, hogy minden második lépésnél pólós világsztárba botlanak.

És tényleg, ilyen még sose volt! Reggel kilenctől kora estig nem csak a színpadi, és az uszodai programok váltották egymást folyamatosan, hanem végig zsúfolásig tele volt a "zsibongó", a komplexum széles fő folyosója, ahol a klubok standjainál szinte mindenki ott volt, aki számít a honi vízilabdaéletben.

A színpadon egymást váltották a vendégek, az OB1-es női és férfi bajnokság csapatainak képviselői, vezetők és játékosok. A rövid, pergő beszélgetésekből sok apró részletet megtudhatott a közönség, részletes, mindenre kiterjedő tudósítást írni képtelenség. Nagyon szimpatikus volt, hogy  a csapatok többsége olyan fiatalt is kiültetett a színpadra, aki valóban a sportág jövőjét képviseli, s a moderátor (délelőtt Hajdú B. István, délután Takács Márton) meg is szólaltatta őket. Emellett ott volt a közelmúlt, amely tulajdonképpen még a jelen (Szecska, Kiss Gergő, Steinmetz Barnabás), de már egyben legenda is (Kása).

Beszélgetőpartner volt a színpadon Imre Tóvári Zsuzsa csapatpszichológus, Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Kemény Dénes szövetségi elnök, Kelemen Attila, a női válogatott edzője, előadást tartott a Világliga és a budapesti Eb tapasztalatairól Benedek Tibor szövetségi kapitány. Bemutatót láthatott a közönség a korszerű videóvágási technikákról, ami azért is volt érdekes, mert természetesen a csapatok képviselői is átvedlettek színpadi szereplőből nézővé, így a rendezvény a sportágon belüli eszmecserét, tájékozódást is jól szolgálta.

Az OB1-es klubok nagyon kreatív és látványos standoknál várták a rajongókat, voltak, akik elhozták a megnyert kupákat, osztottak tájékoztató anyagokat, tollat, kulcstartót, jelvényt, de természetesen a legnagyobb sikert mindenütt az adott klub játékosai aratták. Megszámlálhatatlan mennyiségű autogram örvendeztette meg a híveket, rengeteg közös fotó készült játékosokkal, egészen biztos, hogy sokáig emlékezetes lesz ez a rendezvény a szurkolók számára. Volt, aki egyszerűen megölelte Benedek Tibort, de mindenkiből áradt a szeretet - ahogyan azt megszoktuk ebben a közegben, amikor pólósok szurkolókkal találkoznak. A klubok standjainál is nagyobb számban állítottak ki a sportággal kapcsolatos "járulékos" területek professzionális cégei, a sportszerforgalmazóktól a táplálékkiegészítők árusítóiig.

Volt kiállítás vízilabdázók kölcsönadott ereklyéiből, a TEVA képviselői pedig úgy mutatták be az életmentés technikáját mindenkinek, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely "próbababa testét" használták szemléltetőeszközül.

Szóval tényleg minden volt, mint a vurstliban, de a csúcspontnak természetesen a délutáni férfi gálameccs bizonyult. Háromszor tíz percet játszottak a csapatok, kis pályán, a megszokottnál kisebb labdával. Idősebbekkel együtt szinte a teljes mai válogatott játékosai vízben voltak, s a csarnok zsúfolásig megtelt nézőkkel. Parádés jelenetek követték egymást, de a legnagyobb show-man-nek ezen a napon Varga Dani bizonyult, aki egy alkalommal szó szerint lehúzta a rolót, vagyis a kapujuk felé közeledő ellenfél lövését megakadályozandó, felnyúlt és a felső kapufánál fogva előre felé beborította a kaput a vízbe...

A találkozó egyébként "természetesen" döntetlennel ért véget, az ez követő ötméterespárbaj során az egyik kapuba Szivós Márton, a másikba Kásás Tamás állt be - Kása csapata nyert.


vlv-fotók


VLV-VIDEÓK:


Gálameccs-jelenetek


ÖtméterespárbajVarga Dániel a vlv-nek


- Dani szervusz, mit szólsz ehhez a rendezvényhez, nagyon jó volt, nem?

- Nagyon jó volt, igen, nagyon jól éreztem magam és köszönöm szépen a szervezőknek, elsősorban Gergely Pistinek és mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a mai eseményt. És túl azon, hogy nekem ez egy nagyon-nagy élmény volt, remélem a hatása is meglesz, tehát eléri a célját a mai nap, miszerint a klubszezonban is nagyobb lesz az érdeklődés, érezhető lesz a válogatott felé áradó szeretet.

- Most őszintén, mondd meg nekem, nem nyűg egy ilyen programra eljönni? Ugye most már Szolnokon játszol, ez Budaörsön van, hát ezzel elment a nap. Hogy éled meg, mi marad meg benned erről?

- Hát figyelj, kérdezd meg azokat is, akik már nem játszanak. Én azt szoktam mondani, hogy addig jó, amíg ez van, amíg érdeklem az embereket, amíg érdekeljük az embereket. Azért most itt egy olyan teherről beszélünk, aminek az alapja a szeretet, a tisztelet, a megbecsülés, az elismerés. Szóval, hogyha nyűg is bizonyos része a dolgoknak, sokkal többet ad, mint amennyit elvesz, ha mondhatom így.

- Jól érezted magad?

- Nagyon jól éreztem magamat. Azt azért látnom kell, vagy realizálódott, hogy négy év távollét után meg kell tanulnom, hogy ki játszik az OB 1-ben, mert új, új a közeg, tehát a fiatalokat meg kell, hogy ismerjem, de azt is megállapítom, hogy például nem is látszott az öregeken, hogy legalább két éve abbahagyták a vízilabdát, még mindig jól mozognak. Szóval én nem gondolom, hogy mindenkit ismernék, de majd megismerek mindenkit.

- És azért szerintem Kásában van még néhány év a kapusposzton... :-)

- A kapusposzton egyértelmű, de ezt tudtam eddig is, szerintem ő megvárja a negyvenéves kort és utána beáll a kapuba. Szivós Marci meg abban a nehéz helyzetben van, hogy ő már most nagyon jó kapus, de egyszerűen még annál is jobb játékos, tehát neki még játszani kell, de előbb-utóbb lehet, hogy a Kásás és Szivós lesz a két meghatározó kapusegyéniség az OB1-ben. :-)

- Ez jó móka volt Dani!

- Hát ilyen volt a hangulat, ma körülbelül.

- Jó szezont kívánok neked!

- Hajrá VLV, köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Braun Viktória)Gergely István a vlv-nek


- Pisti, ez nagyszerű volt! Tényleg, mindenki azt mondja, de hát én is meg tudom ítélni. Nagyon elfáradtál?

- Nagyon. Nagyon-nagyon fárasztó volt, viszont az, hogy azt mondtad, hogy nagyszerű volt, egy kicsikét földob :-).

- Gondolom, más is mondta már, eltelt egy kis idő.


- Mondták páran, csak azért voltak olyan dolgok, amiket másképp képzeltem volna el, de ez lehet, hogy pont az én hibám. Ahhoz képest meg nagyon jól sikerült az egész rendezvény. Tényleg, az elején picit aggódtam, hogy mi lesz, mert azért az emberek nagyon lassan jöttek, és a hely nagyon-nagyon nagy, tehát gyorsan elveszett benne sok ember, viszont utána egész szépen összejöttek az emberek. Nagyon jó programok voltak, én azt mondom, hogy mind a helyszín, mind a fellépők, mind az emberek kitettek magukért, hogyha ezt lehet így mondani.

Szeretném megköszönni a játékosoknak, azoknak a játékosoknak, akik már nem játszanak aktívan, azoknak, akik aktívan játszanak még, mert nélkülük, a szövetségi támogatás nélkül, az edzők nélkül, a klubok nélkül ez csak egy ötlet lett volna, meg egy főszervezői státusz, ami semmit nem ér, tehát igazából ők töltötték meg az egészet tartalommal, és attól lett ennek ilyen érzelmi töltete, amilyen lett, attól érezték jól magukat az emberek, mert ők itt voltak. Tehát hogyha ezt bárki kitalálja, akármit csinálhat, akármennyit dolgozhat, hogyha ezek az emberek nincsenek itt, hogyha nincs jelen a vízilabda, akkor semmit nem ért volna ez a mai rendezvény. Azt hozzáteszem, hogy azért Budaörsön voltunk, Budaörsön volt ez az első Vízilabda nyílt nap és expó, és rengeteg energiába kerül az embereknek, hogy ide kijöjjenek. Nem csak budaörsiek voltak itt, hanem budapestiek is. Ez azért megmutatja, hogy a vízilabdának van jövője idehaza, mindenféleképpen, és az, hogy voltak itt Spanyolországból, Olaszországból neves emberek, az meg, azt gondolom, hogy fontos dolog, ami talán azt is jelentheti, hogy ez egy mérföldkő volt a sportág életében. Nem szeretném azt kijelenteni, hogy innentől kezdve minden „happ” lesz, és minden megváltozik, és minden nagyon pozitív lesz, tehát hogy nem is kell, hogy nagyon megváltozzon, hogy minden hirtelen elindul és nagy lesz az összefogás és a szerelem, de talán ez olyan információértéket hoz, ami egy picikét gondolkodásra készteti az embereket, és főleg cselekvésre.

- Az olaszoktól Ferretti volt, spanyol részről ki volt?

- Egy olyan srác, aki vízilabdaközeli, nem neves vízilabdázó, de a rendezvény miatt jött most ide.

- Én neked köszönöm meg, mert te dolgoztál ezért a legtöbbet, túl azon, hogy a te ötleted volt, és azt szeretném kérdezni, hogy eldőlt-e már, hogy lesz-e jövőre?

- Ez majd hamarosan eldől, most mindenki nagyon sok mindent ígért, de erre azért nem szeretnék alapozni, tehát majd arra alapozok, hogy ha megint összeáll a keret, megint összeáll a játékosállomány, megint összeáll a fellépő csapat és összeáll a helyszín, akkor újra elkezdünk rajta dolgozni, és talán újra egy ilyen sikeres rendezvény lesz. Nagyon jó segítőim voltak, tehát nagyon jó önkéntes csapat állt mellettem, és olyan vízilabdázók, akik szeretik a sportágat, és azért csinálták, ők tegnap este is és ma is egész nap itt voltak, úgyhogy nekik is szeretném megköszönni azt, hogy ezért a sikerért közösen tettek, tettünk. Mindenkinek tényleg nagyon szépen köszönöm a mai napot, és hát talán az, amit terveztem, hogy mindenki úgy menjen haza, hogy valamiért megérte, hogy ide eljött, mindegy, hogy ő játékos volt, fellépő, szponzor, bárki, néző, ez nagyjából azért meg is valósult. Nekem meg ez volt a célom, hogy mindenki így menjen haza, úgyhogy köszönöm szépen mindenkinek!

- Én köszönöm, és gratulálok még egyszer.

- Köszi szépen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)