FACEBOOK

Itt a jugo-szláv bajnokság

Itt a jugo-szláv bajnokság
hozzászólás, 2014.09.10.

A szerbek is bekapcsolódtak, így regionális klubtornává vált a Jadranska Liga. Az új szezon október 4-én indul, s 15-én már Partizan Belgrád-Primorje Rijeka rangadót rendeznek. Varga Dánielt kérdeztük a változásról.

Az eddig horvát, montenegrói és szlovén csapatokat magában foglaló Jadranska Liga hosszú tárgyalások után idén szerb klubokkal bővül. A 16 tagú mezőnyt két nyolcas csoportba osztották.

A csoport: Primorje Rijeka (horvát), Mladost Zágráb (horvát), Budva (montenegrói), POSK (horvát), Jadran Split (horvát), Branik Maribor (szlovén), Radnicski Kragujevác (szerb), Partizan Beldrád (szerb)

B csoport: Jug Dubrovnik (horvát), Jadran Herceg Novi (montenegrói), Mornar (horvát), Primorac Kotor (montenegrói), Medvescsak (horvát), Opatija (horvát), Crvena Zvezda (szerb), Vojvodina (szerb)

A csoportokon belül oda-visszavágós körmérkőzésen dől el a sorrend, majd a két csoport első négy helyezettje folytatja a körmérkőzéseket immár egymással, úgy, hogy az első szakaszban szerzett pontokat magukkal viszik. (Ugyanez zajlik az alsóházban, a két csoport 5-8. helyezettjei között.) A végső küzdelem az eddigi Jadranska-hagyományoknak megfelelően final four keretében zajlik (április 3-4-én), méghozzá úgy, hogy az elődöntőben a rájátszás győztese a 4. helyezettel játszik, a második pedig a harmadikkal.

Már most nyilvánosságra hozták, hogy a 2015-16-os szezonban a torna 10 csapatos lesz, a térség többi klubja számára másodosztályú bajnokságot szerveznek. Megkezdték egy női klubtorna előkészítését is.


VARGA DÁNIEL a vlv-nek:

- Először is az jut eszembe, hogy ismerve Sloboda elnök (Predrag Sloboda, a Primorje Rijeka és a horvát szövetség elnöke - a szerk.) ambícióit, mivel nem tudta az elmúlt években megvalósítani - egyébként Volpival karöltve - a Szuperligát, azt, hogy létrejöjjön Európában egy elit mezőny, ez Adria ligának ez a mostani kiterjesztése csak egy állomása annak, hogy később magyar és más csapatokkal bővülve mégis kialakuljon egy szuperliga. Ez az első, pozitív gondolatom a hír kapcsán. A negatív: sajnos a szerb és a montenegrói bajnokság sem olyan erős - főleg anyagi okok miatt -, nincs is annyi csapat, hogy önállóan színvonalas versenyt tudjanak szervezni, ezért összefogtak a délszlávok. Tehát a kezdeményezés részben a jövő irányát mutatja, de megvalósulását nem csak szakmai okok, hanem a nemzeti keretek szűkülő lehetőségei is motiválták.

- Nem várható, hogy ez ellen is fellép majd a LEN, mint Sloboda emlékezetes "megrendszabályozásakor", amikor a Szuperliga létrejöttét fegyelmi eszközökkel akadályozták meg, sőt még Horvátországnak a londoni olimpiáról történő kizárását is kilátásba helyezték (aztán ugye éppen a horvátok nyerték meg az olimpiát...)?

- Ezzel én nem foglalkozom, nem az én asztalom.

- A horvátok úgy prezentálták az új, szerbekkel kibővült ligát, hogy ez lesz Európa legerősebb bajnoksága. Szerinted is így van? Melyik lesz erősebb, ez vagy a magyar?

- Nem összehasonlítható a kettő. Banánt az eperrel nem hiszem, hogy össze lehet hasonlítani. Még az lehet leginkább a fokmérő, hogy melyik bajnokság csapatai meddig jutnak a Bajnokok Ligájában, de ez sem reális mérce, mert hiába van egy-két kiemelkedő csapat, és mondjuk a Rijeka vagy a Jug Dubrovnik elér akár a final sixig, ez nem azt jelenti, hogy az utána következő 14 csapat is erős. Az adott klubverseny csapatainak többsége képviseli, testesíti meg az adott bajnokság színvonalát, s nem az az néhány csapat, amely eljut az európai élmezőnybe. Ezért nem érdemes összehasonlítani a magyar bajnokságot ezzel a Jadranskával.

Azért azt meg tudom állapítani, hogy a hamarosan kezdődő magyar bajnokságban szereplő csapatok várható erőssége alapján az elmúlt évek, de talán az elmúlt évtized legerősebb hazai bajnoksága lesz a miénk.

- Van-e még bármilyen hozzáfűzni valód?

- Igen! Szeretném, ha minél többen eljönnének a szombati budaörsi vízilabda expóra! Azt remélem, hogy ez a program felfokozza a bajnoki szereplés iránti várakozást és ennek hatására jelentősen megnő a meccsek nézőszáma.

- Köszönöm a beszélgetést. Akkor találkozunk szombaton Budaörsön, aztán pedig a hazai bajnokikon!