FACEBOOK

Hogy lesz így jövőre vb Kazanyban?

Hogy lesz így jövőre vb Kazanyban?
hozzászólás, 2014.09.08.

A magyar férfi vízilabda-válogatott címvédőként indul a következő világbajnokságon, amelyet 2015 július 24. és augusztus 8. között rendeznek meg Kazanyban. De valóban megrendezik-e?


- Nincs napirenden alternatív megoldás keresése, a jövő évi vizes vb-t Kazany rendezi meg - válaszolta hétfőn a vlv kérdésére Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke.

A kérdés felvetését az indokolta, hogy egyre riasztóbb hírek érkeznek az Európa keleti térségében kialakuló politikai helyzettel kapcsolatban. Az ukrán-orosz konfliktus egyre kiterjedtebb következményekkel jár, nyilvánvaló, hogy az európai közösség gazdasági szankciói és az orosz ellenlépések után a pozíciók megmerevedtek, s egyáltalán nem tűnik valószínűnek a konfliktus gyors rendezése.

Hétfőn már arról szóltak a hírek, hogy a kilátásba helyezett újabb európai uniós szankciók bevezetése esetén az orosz vezetés megfontolja, hogy korlátozza légterének használatát a nemzetközi légi forgalomban.Naív dolog azt feltételezni, hogy a kultúra és a sport világa kívül maradhat, érintetlen lehet egy ilyen konfliktushelyzet következményeit illetően. Márpedig a vizes sportok következő világbajnokságát jövő nyáron tatárföld fővárosa, az oroszországi Kazany rendezheti meg.

A rendezés jogát a 2011-es sanghaji vb-n kapták meg a kazanyiak, s tavaly a versenyhelyszínen kiváló és emlékezetes nyári Universiadét rendeztek (ahol egyébként a magyar válogatott nyerte meg a férfi vízilabda-tornát).Természetesen nem lehet előre kiszámítani, hogy a politikai viszonyok miként alakulnak jövő nyárig, de a jelenlegi tendencia nem túl biztató, s ha a helyzet ilyen ütemben romlik, akkor nehéz elképzelni, hogy "sima vb" lehet jövőre Kazanyban. És mivel egy vizes világbajnokság rendkívül komoly, nagyszabású sportrendezvény, megrendezéséhez alapos előkészítés kell (nem beszélve az infrastrukturális követelményekről), nem lehet arra számítani, hogy valaki az utolsó pillanatban beugrik - ahogyan azt tette például Magyarország néhány kisebb horderejű világverseny esetén az elmúlt években.Ugyanakkor a jövő évi világbajnokság az úszás és a vízilabda szempontjából sem csak egy sima vb, hiszen elsősorban itt lehet majd megszerezni a részvétel jogát a 2016-os riói olimpiára (a szabályok szerint férfi pólóban a döntő két szereplője nyer kvalifikációt). Mi magyarok ráadásul címvédőként megyünk.

Érdekesség, hogy a legutóbbi, számunkra örökre emlékezetes barcelonai világbajnokság sem az "eredeti" helyszín volt, hiszen a 2013-as vb rendezési jogát Dubaj nyerte el, de az arab város anyagi nehézségekre hivatkozva visszalépett (aztán idén megrendezte a Világliga szuperdöntőjét...), Barcelona ugrott be helyette.Egy szó mint száz, a naponta változó politikai hírek alapján jogosnak tűnik az aggodalom. Gyárfás Tamás a vlv-nek hétfőn azt mondta, hogy - persze mindig mindenki igyekszik minden eshetőségre felkészülni, de - jelenleg úgy áll a helyzet, hogy nem készülnek alternatív megoldásra, Kazany "kiváltására". Olyannyira nem, hogy Cornel Marculescu, a FINA illetékes vezetője éppen Balatonfüredről a most befejeződött nyílt vízi junior vb helyszínéről utazott Kazanyba, hogy a helyiekkel egyeztessen a jövő évi vb megrendezésének technikai részleteiről. (Egyébként erre a balatoni versenyre Magyarország alig több mint egy hónappal a rajt előtt "ugrott be", mert az eredetileg kijelölt izraeli Eilatban a politikai helyzetre való tekintettel nem tudták megrendezni a vb-t...)

Egy, a vlv által megkérdezett szakember szerint amennyiben a politikai helyzet olyannyira elmérgesedik, hogy lehetetlenné válik a jövő nyári kazanyi rendezés, valamelyik arab ország, illetőleg Kína, végső esetben az USA jöhetne szóba mint alternativ megoldás.


A vlv képei 2011 július 15-én, Sanghajban készültek, ekkor jelentették be hogy Kazany rendezheti a 2015-ös vb-t, s az oroszok azonnal, még ott az elegáns konferenciateremben mámoros ünneplésbe fogtak