FACEBOOK

Hosnyánszky Norbert hiányolja a sportdiplomáciát

Hosnyánszky Norbert hiányolja a sportdiplomáciát
hozzászólás, 2014.09.04.

A médiában viszonylag ritkán megszólaló Hosnyánszky Norbert volt a DigiSport Reggeli Start című műsorának vendége pénteken.

Az olimpiai bajnokot, világbajnokot személyes okok motiválták, amikor úgy döntött, hogy visszaigazol volt csapatához, az Egerhez. Eddigi klubjával, a Szolnokkal kapcsolatban nem akart semmit mondani. "Volt klubról, azt szokták mondani, hogy vagy jót, vagy semmit., úgyhogy én inkább maradok a semminél" - mondta kis mosollyal.

A motivációiból annyit megosztott, hogy az egriek edzőjét, a válogatottnál is tevékenykedő Dabrowski Norbertet nagyon motivált embernek tartja, olyan edzőnek, aki ki tudja hozni a játékosokból azt, ami bennük van, ráadásul ugyanazt a szisztémát képviseli, amit Benedek Tibor a nemzeti csapatnál. Hosi úgy érzi, "valamiért" megkedvelte őt az egri közönség, ismét a világ egyik legszebb uszodájában játszhat és sokat számít neki az is, hogy Szivós Márton szintén az egriekhez igazolt. Elárulta, hogy volt ajánlata külföldről és később egy magyar csapattól is, de a klubokat nem nevezte meg.

A csütörtöki BL-főtábla-sorsolást úgy értékelte, hogy bár talán a nehezebb csoportba került az Eger, de a másik társaságban sincsenek olyan csapatok, amelyekről azt lehetne mondani, hogy biztos esélyesként utazhatnának hozzájuk. Elsősorban a hazai mérkőzéseikre kell koncentrálni és azokat lehetőleg mind megnyerni, idegenben pedig elcsípni pontokat, illetve begyűjteni egy-két bravúrgyőzelmet.

- Le kell tennünk sok mindent az asztalra az idén. Úgy gondolom, hogy a keret adott, az edző adott. A sportdiplomáciánk évek óta nem igazán működik, de ezt "bele kell mindig számítani" a nemzetközi kupasorozatba. Idén szeretnénk sokkal-sokkal nagyobbakat lépkedni, előbbre jutni a nemzetközi porondon.

Szombathy Pál rákérdezett, hogy mi a baj a nemzetközi sportdiplomáciával, mire Hosnyánszky Norbert szokatlan őszinteséggel válaszolt: "Egyik játékvezető sem jön zavarba, hogyha a magyarok ellen csalni kell - válogatott és klubszinten sem".

Ami a hazai bajnoki mezőnyt illeti, Hosnyánszky Norbert szerint erős lesz az OSC, de nehéz dolguk lesz, mert egy teljesen új brigádot kell gyúrniuk, szerinte a nagyrészt a tavalyi egri játékosokra épülő új fővárosi csapat a bajnokság végére lesz jó formában. Papírformának azt nevezte, hogy az Eger döntőt játszik majd a Szolnokkal.

A két csapat egyébként már az alapszakasz harmadik fordulójában találkozik egymással, de ez Hosiban nem okoz feszültséget, sok csapatban játszott már, gyakran előfordult, hogy volt klubja ellen kellett szerepelnie.

Az Eger Norbi szerint sokmozgásos, kevésbé verekedős vízilabdát fog játszani, a mostani nemzetközi trendnek megfelelően. Ez a játékstílus három-négy éve nem biztos, hogy jó lett volna, de most a legkorszerűbb.

A Bajnokok Ligájában Hosnyánszky a főtáblára várja a Szolnokot és az OSC-t is, előbbiekkel kapcsolatban szerinte ez kifejezetten elvárás. Mint mondta, jó lenne elkerülni, hogy több magyar csapat legyen ugyanabban a csoportban, mert ez nem használ a magyar vízilabdának, ugyanakkor a múltban volt már arra példa, hogy "valahogy véletlenül" a magyarokat egy csoportba sorsolták...

A teljes beszélgetés: