FACEBOOK

Dél-Afrika-Magyarország 1:15

Dél-Afrika-Magyarország 1:15
hozzászólás, 2014.08.22.

Fegyelmezett játékkal a várt magabiztosságú győzelemmel jutott be válogatottunk a Világkupa elődöntőjébe. Az USA következik. Riportunk a helyszínről.

Világkupa, Almati (Kazahsztán)

Negyeddöntők

A Világkupán készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáruház

Dél-Afrika-Magyarország 1-15 (0-3, 0-5, 0-4, 1-3)
Almati, v.: Rezvani (iráni), Moretzki (egyesült államokbeli)
Dél-Afrika: Flatscher, E. Le Roux, Card, Badenhorst, Rodda, De Carvalho, Lodewyk, Wingate Pearse, Whyte, P. Le Roux 1, Baker, Hock, Lewis. Szövetségi kapitány: Paul Martin
Magyarország: Lévai, Gór-Nagy 1, Madaras 3, Erdélyi 3, Bátori 3, Hosnyánszky, Decker Á. 1, Angyal, Varga Dániel 1, Varga Dénes 1, Bedő 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből: 0/5, illetve 7/1
Gól - ötméteresből: 1/1, illetve 0/1

A mérkőzésen játszott (méghozzá sokat) a gyógyulófélben lévő Varga Dániel, nem szállt viszont vízbe az ujjsérüléssel bajlódó Hárai Balázs.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL

BENEDEK TIBOR közvetlenül a lefújás után a vlv-nek: 

- Nem ért meglepetés minket. Fegyelmezettek voltunk, ami fontos. Úgy érzem, ez ráhangolódás volt a holnapi nagyon komoly és nehéz elődöntőre. Meg voltam elégedve a hozzáállással.


vlv-képek a mérkőzésről


A szombati program (magyar idő szerint):

9.40 Ausztrália-Dél-Afrika
11.00 Montenegró-Kazahsztán

Elődöntők:

12.20 USA-Magyarország
13.40 Horvátország-Szerbia


VLV-VIDEÓK:


Benedek Tibor a vlv-nek


- Gratulálok Tibor! Amennyire meg tudom ítélni, egy kicsit talán sok gólt kaptunk...

- Pont azt az egyet nem is láttam :).

- Hogyhogy? :)

- Mert pont az Ádámmal beszéltem, és nem figyeltem.

- Egy hatalmas, felső kapufa alsó lapja gól volt. Védhetetlen lövés. Na, hát hogy értékeled ezt? Kötelező győzelem volt :).

- Így van, kötelező győzelem. Szerintem mindenki szeretett volna túllenni rajta, mert tudtuk, hogy Dél-Afrika fizikálisan erős, meg lehet sérülni. A másik oldalról pedig, nekünk fontos volt, hogy komolyan vegyük, megtiszteljük az ellenfelet, és ezt avval tudjuk megtenni, ha ilyen határozottan és fegyelmezetten játszunk. Fegyelmezetten védekezünk, a helyzeteinket belőjük, és nem csinálunk semmi olyat, amivel itt nagyképűsködnénk. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez így tökéletes volt.

- Hogy állunk a sérültekkel, betegekkel? Dani visszatért, elégedett vagy-e a játékával, szervezésével? Sokat játszott viszonylag.

- Így van. Hát az meccs közben derült ki, hogy mennyire bírja, illetve a meccs előtt derült ki, hogy a Pufi mennyire nem bírja...

- Ő nem is volt vízben. Vagy volt?

- Nem, nem volt. Ádám centerezett helyette. Bízom benne, hogy holnap fog tudni játszani, mert azért szükség lesz rá.

- Azt mondtad az amerikai-ausztrál meccs előtt, hogy teljesen kétesélyes. Így is lett, mert végül is ötméteresek döntöttek. Mit várhatunk holnap?

- Én, amikor az elején megkérdeztek, akkor azt mondtam, egy helyi tévének, hogy USA-szerb-magyar, ez a három csapat van a legjobb formában, a legesélyesebbek. Ez az amerikai csapat fizikálisan nagyon felkészült. Visszahívott két öreg játékost a régi tapasztalt csapatból. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok. Nagyon verekedős harcos mérkőzésre, nekik ez a csúcsesemény, erre készülnek két és fél hónapja, hogy a magyar válogatottat meg tudják verni.

- Köszönöm szépen, jó pihenést!

- Köszönjük!

(Lejegyezte: Kerbi)Decker Ádám a vlv-nek


- Szervusz Ádi. Hogy ízlett ismét a centerélet?

- Szokásos. Már hozzá vagyok szokva. Azért most könnyebb dolgom volt, mint az Európa-bajnokságon, mert fizikálisan nem voltak olyan erősek, de mindig a center- és a bekk poszt a legmunkásabb. Ezeket váltogatva mindig sikerül elfáradnom.

- Ebből a meccsből én azt szűröm le, hogy végig nagyon komolyan vettétek, nyilván ezt kérte Tibi, de ez látszott is. Nagyon szépen játszottatok. Egy ilyen meccsből ki lehet többet hozni?

- Lehet, hogy ki lehetett volna hozni többet is, de nem szükséges. Kevesebb olyan rossz passz volt, ami még tegnap az ausztrálok ellen megvolt. Az volt a lényeg, hogy magabiztosan játsszuk azt a játékot, amit majd a továbbiakban szeretnék még tovább tökéletesíteni. Egy teljesen tiszta alapjátékkal, nagyon magabiztos helyzetkihasználással, jól játszottunk. Nem lett volna érdemes nagyobb gólkülönbségre törekedni. Annak nagyon örülök, hogy nem kaptunk sok gólt. Lőttek egy oltári nagy kapufás pipa gólt, azt vihetik haza, tényleg szép volt. A többi próbálkozásukat sikerrel megfékeztük. Szerintem elégedettek lehetünk ezzel a mai meccsel.

- Mi lesz holnap?

- Holnap nehéz meccs jön, de előtte alszunk egy nagyot. Nem tudom megmondani, hogy mi lesz holnap. Nézegettem a másik csoportot, hogy játszanak, mennyire felkészültek és azt látni lehet, hogy itt a Világkupán is mind fizikálisan, mind taktikailag nagyon felkészült csapatok vannak. Fel kell kötni a nadrágot, mert nincs olyan, hogy azt gondoljuk, mi jobbak vagyunk vagy esetleg azért, mert ott voltunk az Európa-bajnokság döntőjében és világbajnokok vagyunk, akkor ezt majd kirázzuk. Megszenvedtünk Ausztráliával is, úgyhogy az összes meccsre nagyon komolyan kell készülnünk.

- Köszönöm szépen. Jó pihenést.

(Lejegyezte: Enikő)Angyal Dániel a vlv-nek


- Gratulálok ehhez a győzelemhez! Gondolom nem lepett meg, hogy nyertetek. A gólok száma kicsit sok...

- A kapott gólok száma?

- Igen.

- Hát..., örültem volna, ha nem kapunk gólt, de nem ez volt az elsődleges cél.

- Igen, hallom hogy nem volt kitűzve semmi célprémium arra, hogyha nulla van. Milyen egy ilyen meccs, amikor tulajdonképpen nincs is tét?

- Én egyéni motivációt találtam erre a meccsre, amit nem sikerült teljesíteni, illetve részben sikerült, úgyhogy nem az eredménnyel kell foglalkozni, hanem a saját játékunkkal.

- Elárulod hogy mi volt az egyéni motiváció?

- Nem.

- De több volt vagy egy?

- Több is volt, igen.

- Gondolom a góllövés...

- Nem árulom el.

- Nem árulod el. Jó. Holnap egy nehéz meccs jön és egy nagyon fontos meccs, mert a döntőbe kerülés, azért az komoly dolog. Hogy készülsz? Mit vársz?

- Minden világversenyen az elődöntő mindig nagyon kemény, nagyon jól kell ahhoz játszani, hogy döntőbe tudjunk jutni.

- Köszönöm szépen.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)Lévai Márton a vlv-nek


- Látod Marci, nem telt el sok idő és máris itt beszélgetünk megint. Egy gólt kaptál a meccsen! Volt már ilyen pályafutásod során?

- Volt, volt már olyan is amikor egyet se...

- Szomorú vagy?

- Nem vagyok szomorú, jól játszottunk fegyelmezett védekezéssel, ez jó alapot ad a holnapi elődöntőre az USA ellen.

- Volt azért neked, egy három-négy-öt komoly védésed!

- Nem voltak komoly lövések se, védések se, de igen azért lőttek egy-kettőt kapura.

- Milyen volt ezt a meccset onnan hátulról végignézni, amikor gyakorlatilag se tét nem volt, se az ellenfél nem volt egy súlycsoportban velünk?

- Tét azért volt, de könnyen vettük ezt az akadályt. Koncentrálni kellet azért végig, mert ha az ember egy ilyen unalmasabb meccsen, amikor elmegyünk sok góllal, ha lejjebb adja a koncentrációt akkor könnyen kaphat potyagólokat.

- Tibi is azt emelte ki, hogy fegyelmezettek voltatok. Ez látszik az eredményben is. Gratulálok és jó pihenést kívánok!

- Igen. Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VARGA DÁNIEL a waterpolo.hu-nak:- Szervusz Dani! Több mindenhez kell gratulálnom, az első az, hogy játszottál ma a meccsen! Kötelező a kérdés, hogy mi történt veled, és hogy vagy?

- Szia! Köszönöm a gratulációt, bár alapvetően ez nem az a teljesítmény, amiért feltétlenül gratulálni kell, és nem is az a teljesítmény, amiről túl sokat kell beszélni. Jól vagyok és ez a lényeg. Egy kicsit még gyengének éreztem magam, hamarabb elfáradtam, de azt gondolom, hogy holnapra már száz százalékos leszek.

- Ezen a meccsen talán az lehetett a veszély, hogy belealusztok, de a vereség nem fenyegetett eleve. Hogy láttad, milyen volt a csapat, mit hozott ez a meccs?

- Több dolog, több feladat, több cél is lehetett a mai meccsen; ilyenekre gondolok, hogy ne sérüljünk meg, illetve ne legyen végleges kiállítás, meg arra is gondolok, hogy voltak, akiknek nagyobb szükségük volt a mai jó teljesítményre az elmúlt három nap teljesítménye alapján, és ez fontos lehet a holnapi elődöntő szempontjából. Hál’Istennek azért mindenki tudott jó dolgokat csinálni, jó megmozdulásai mindenkinek voltak. Önbizalomnövelés szempontjából például jó volt a mai meccs.

- Na, hát beszéljünk a holnapiról, az egy keményebb meccs lesz! Tartasz az amerikaiaktól?

- Rendkívüli módon tartok az amerikaiaktól! :-)

- Látszik rajtad, az arcodról lerí, igen. :-)

- Na, de ez nem azt jelenti, hogy nem tartok, hanem tudom, hogy ez egy kemény elődöntő lesz, az amerikaiak nagyon sokat fejlődtek már a Világliga óta is, és igazából nekik ez az év fő eseménye, erre készülnek hetek-hónapok óta. Nagyon szervezettek, jó erőállapotban vannak, tudnak mindent a vízilabdáról, de nem tudnak mindent arról, hogy a magyarok ellen hogy kell vízilabdázni!

- Egy kérdés még a betegségedről: "itthon", a szobádból nézted a meccset stream-en, ez milyen érzés volt, hogy viselted? Mit láttál, láttál-e mást, mint amikor ott vagy?

- Más volt egy kicsit nézni, de azért még így is inkább bennfentesnek, mint külsősnek éreztem magam, hiszen a megbeszélésen ott voltam, a gyakorlásokon ott voltam, tudtam, hogy Tibor mit vár el a játékosoktól, és többnyire azt láttam megvalósulni a képernyőn keresztül. Furcsa volt, még egyszer azért nem kívánom magamnak. Játszani jobb, mint nézni.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Solti Eszter)


BÁTORI BENCE a waterpolo.hu-nak:- Gratulálok. Három gól akkor is három gól, ha Dél-Afrika az ellenfél. Ez mégis csak egy világverseny, úgyhogy az egyéni teljesítményedhez is gratulálok. Gondolom, a csapat azt hozta, amit kért Tibi.

- Üdvözlöm az olvasókat. Eggyel több gólt kaptunk, mint amennyit szerettünk volna, de nem baj. A csoportban ezért is hajtottunk, hogy legyen egy ilyen könnyebb meccsünk az elődöntőbe jutásért.

- Légy szíves, mond meg, volt-e valami kitűzve, hogy hány gólnál többet nem kaphattok.

- Nem volt kitűzve semmi. Próbáltuk leegyszerűsíteni a játékot és gyorsan befejezni a helyzeteket. Ez a két csapat nem volt egy súlycsoportban és a végére ki is jött a különbség.

- Az biztos, hogy holnap egy súlycsoportban lesz a két csapat. Mire számítasz?

- Így van, Amerika ellen játszunk. Az amerikaiak egész nyáron erre a Világkupára készültek. Hasonlóan az ausztrál meccshez, mindenféleképpen egy nagyon kemény meccsre számítok, azzal a különbséggel, hogy most nyerni fogunk.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Enikő)

A dél-afrikaiak 10-ese a meccs utolsó negyedének harmadik percében fantasztikus gólt lőtt. Messziről dobta el, iszonyú erővel, s a labda a vízről felpattant, majd a felső kapufa alsó lapjáról be a pipába. Ez volt Dél-Afrika első és utolsó találata a meccsen. A gólszerző, Pierre Le Roux egész felsőtesttel kiemelkedett a vízből és másodpercekig csapkodta a levegőt az öklével, miközben hangosan rikoltozott. Tény, hogy hatalmas gól volt, a magyarok is elismerték.

De ez még nem lenne ok arra, hogy a napi munkát bejezve, itteni idő szerint hajnali fél háromkor ne tudjon lefeküdni a krónikás úgy, hogy nem osztja meg a nyilvánossággal, mi történt ezután.

Az egyik magyar játékos mesélte, hogy amikor lefújás után kijött a bemelegítőmedencéhez, ez a srác ott állt a parton, körülötte négy-öt játékostársa. Újra és újra el kellett magyaráznia, hogy hogy csinálta, minden egyes mozdulatra kíváncsiak voltak. És ő pedig mesélt. Elmondta egyszer, kétszer, háromszor, közben mutatta is, s még mindig nem hitte el maga sem. De a csúcs: amikor véget ért a rögtönzött élménybeszámoló, a csapattársak megveregették a vállát és - nem gúnyból, hanem halálosan komolyan - ezt mondták neki: You are the Man of the Year! vagyis hogy te vagy Az év embere!

A száraz hír: Dél-Afrika-Magyarország 1:15 - és a világ legboldogabb embere ma Pierre Le Roux volt.

Szép dolog ez a sport.vlv-képek a mérkőzésről