FACEBOOK

Világkupa - Kezdődhet a játék!

Világkupa - Kezdődhet a játék!
hozzászólás, 2014.08.18.

Kedden 10.20-kor Horvátország-Magyarország az almati Világkupa-torna első napján. Előzetesünk a helyszínről.

Először is: a csomagok még nincsenek meg. Nem is lehetnek, mert naponta egy járat van Frankfurt és Almati között, az pedig éjfél után landol. Ha ezzel nem jönnek meg, akkor nagyobb a gond, mert nem a német városban maradtak, hanem ki tudja merre kószálnak a világban. (Ezzel kapcsolatban mindenkinek van egy rémtörténete, amit el is mesél - a kárvallottak nagy örömére...)

Természetesen a csomag nélküliek számára a dolog eléggé kellemetlen. Gondoljunk csak arra, hogy megszokták: naponta tiszta ruhát vesznek fel, beleértve a fehérneműt is. A társaság persze összedob ezt-azt, de ez így nyilván nehezen lesz tartható az út végéig.

Más természetű, egészen különleges problémákat is okoz a váratlan helyzet. Egyik játékosunk kontaktlencsét hord, s az ezek tárolására szolgáló folyadék természetesen az elveszett bőröndben van (nem is lehet máshol, hiszen folyadékot biztonsági okok miatt nem engednek felvinni a fedélzetre). Amikor Gergely Pista csapatvezető ma körbekérdezte az egész társaságot, hogy van-e valakinél műkönny, azt hittem viccel és már éppen akartam jelezni, hogy (a vlv siralmas helyzetére való tekintettel) csak igazival szolgálhatok, de kiderült, hogy így hívják azt a bizonyos folyadékot... Mindenki nagyon reménykedik, hogy a csomagokat meghozza az éjféli gyors, illetőleg repülő.

Ma reggel, az étteremben, a reggelinél találkozott először Almatiban Benedek Tibor és Dejan Szavics. Az egykori pro reccós csapattársak átölelték egymást és ezután olyat láttam, ami egészen különleges. A napokban ismétel a Hírtévé Sportré című műsora egy korábbi beszélgetést, amit Molnár Tamással vettek fel. Papesz ebben meséli, hogy a nemzetközi vízilabdaéletben Dejan Szavicsot szereti a legjobban. Kicsit pironkodva idézte fel, hogy utolsó, egymás elleni meccsük végén Szavics odament hozzá és azt mondta: "legenda vagy, szeretném elkérni a sapkádat!" És azóta akárhányszor találkoznak, Szavics földig hajol, gyakorlatilag letérdel Papesz előtt, aki nem győz restellkedni, s Dejan ezt nem gúnyból, hanem őszintén teszi. És most, pár nappal azután, hogy újra megnéztem ezt a papeszes beszélgetést, alkalmam volt a reggelizőasztal mellett élőben, hanghatásokkal együtt végigkövetni ezt a mozdulatsort, Szavics ugyanis az étterem közepén, ott, ahol összetalálkozott Tibivel, rögtön az ölelés után úgy meghajolt, hogy az már szinte féltérdre ereszkedés volt. A saját játékosai és a magyar csapat tagjai előtt fejezte ki tiszteletét Benedek Tibor iránt. Egyre szimpatikusabb ez a dörmögő óriás, aki már többször nyilatkozta is, hogy mennyire nagy tisztelője a magyar vízilabdának.

A kora délutáni edzés nagyon feldobta a fiúkat, egycsapásra megváltozott a hangulat, amint vízbe kerültek. Kicsit még mintha Benedek Tibor fogta volna őket vissza. Nagyon nagy taktikai gyakorlásra ilyenkor nincs lehetőség, mert hiszen a parton már melegítenek a leendő ellenfelek. Ez esetben a horvátok, akikkel Dani és Dumi látványosan parolázott, majd beszélgetett.

Holnap ilyenkor ne lesznek ennyire jóban, erre mindenki mérget vehet.

Úgy tűnik, a csapat készen áll, akiket kérdezünk, nem négy közé jutásról, meg döntőről beszélnek, egyértelmű, hogy az aranyérem a cél.

Kezdődhet a játék...

(Tévéközvetítés itthon nincs, megcélozzuk a nálunk szokásos szöveges élő közvetítést, de ez aztán közben nem csak szándék, hanem technikai feltételek kérdése is...)
vlv-képek a hétfői edzésről


VLV-VIDEÓ:


Varga Dénes a vlv-nek

- Szervusz Dumi! Holnap megkezdődik a Világkupa, a horvátok az első ellenfél, ilyenkor meg szoktalak kérdezni... Tényleg őszintén érdekel, hogy erről a csapatról mi a véleményed, mert ez nem ugyanaz, mint amelyik Pesten volt, az Eb-n.

- Ez így van. Három vagy maximum négy játékos stimmel, és azok valószínűleg előtérbe akarnak most kerülni, és jobban is fognak tudni játszani, mint ahogy játszottak abban az összetételben, de hát azért nem tartok tőlük. Úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb potenciál van bennünk.

- Foglalkozzunk akkor magunkkal! Mi hogy állunk, mennyire fáradtatok el? Elég ez az egy nap, hogy összeszedjétek magatokat az út után?

- Igen, én most a vízben úgy éreztem, hogy még jól is jött, nem terhelt le túlságosan engem az utazás. Úgy elszalad az idő, hogyha a csapattal vagyunk, ez többnyire így van. Nagyon jók a labdák, ami már-már csemegének számít a sportágunkban.

- Mennyire reményt keltő ez az állapot így, ahogy most egy nappal vagyunk a torna rajtja előtt, mire számítasz a végén? Hol végzünk?

- Én úgy gondolom, hogy mi nyerni jöttünk ide, épp a mai napon beszélgettünk arról, hogy ki mit hozott magával, ki mit tud adni magából, és úgy érzem a csapaton, hogy elég motivált ahhoz, ami a legfőbb kérdés most, hogy az Eb után (amire felépítettük az egész nyarat) mennyire tudunk újra felpörögni, és úgy érzem, hogy mindenkinek fontos annyira ez a Világkupa, hogy tudjuk adni a legjobbunkat.

- Köszönöm szépen, holnap meglátjuk a startot!

(Lejegyezte: Solti Eszter)


DECKER ÁDÁM a waterpolo.hu-nak:- Szervusz, Ádám.

- Szervusz.

- Itt vagyunk Almatiban. Holnap kezdődik a Világkupa. Mesélj, milyen állapotban vagytok!

- Éhes vagyok. Három óra múlt, négy óra az időeltolódás, úgyhogy nem tudtuk magunkat kialudni rendesen. De jó volt ez a mai átmozgató edzés. Gyakoroltunk olyan védekezést, amit majd fogunk alkalmazni a soron következő mérkőzésünkön. Illetve egy kicsit bejártuk az uszodát, átvettük a légkört, úgyhogy összességében úgy gondolom, hogy - ha már az ebéd után leszünk, akkor - minden rendben lesz.

- A horvátokról mit kell tudni? Ugye, öten vagy hatan vannak az Eb-csapatból. Nincs ebben egy kis veszély, hogy esetleg tudat alatt úgy mentek ki, hogy sima?

- Szerintem nincsen, mert azért beszéltünk arról, hogy mindenki megtalálta az egyéni és a csapatszintű motivációt is. Illetve én inkább jobban tartok azoktól az új játékosoktól, akik megérkeztek, hiszen biztos motiváltak lesznek. Ez nekik a nyár legfontosabb eseménye, nem voltak az Európa-bajnokságon - ellenben azokkal, akik olimpiai bajnokok a horvát csapatból, vagy ott voltak az Európa-bajnokságon, ők már egy kicsit kényelmesebben játszhatnak. Úgyhogy én azt várom, hogy nagyon tüzesek lesznek, főleg az új játékosaik, és komoly küzdelemre készülök.

- És a komoly küzdelem vége mi lesz?

- A komoly küzdelem vége, bízom benne, hogy győzelem lesz. Mindenképpen azt várom, hogy győzni fogunk. Én ebből presztízskérdést is csinálok, és úgy érzem, hogy a csapattársaim is aranyéremért jöttek ide. Ennek megfelelően kell komolyan venni az első meccset.

- Köszönöm szépen.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Szita Mónika)


A VILÁGLIGA-TORNA TELJES PROGRAMJA IDŐPONTOKKAL

A csoport

Dél-Afrika
Montenegró
Szerbia
USA

B csoport

Horvátország
Kazahsztán
Ausztrália
Magyarország

Csoportkör

Az időpontokat most magyar idő szerint tüntettük fel, az időeltolódás négy óra, Kazahsztánban ennyivel jár előbb az óra mutatója.

1. forduló, augusztus 19., kedd

9.00 Montenegró-Szerbia
10.20 Horvátország-Magyarország
11.40 Dél-Afrika-USA
13.40 Kazahsztán-Ausztrália

2. forduló, augusztus 20., szerda

9.40 Horvátország-Ausztrália
11.00 Montenegró-USA
12.20 Dél-Afrika-Szerbia
13.40 Kazahsztán-Magyarország

3. forduló, augusztus 21., csütörtök

9.40 Montenegró-Dél-Afrika
11.00 Ausztrália-Magyarország
12.20 Szerbia-USA
13.40 Kazahsztán-Horvátország

Negyeddöntők, augusztus 22., péntek

9.40 A csoport második helyezettje-B csoport harmadik helyezettje (13)
11.00 A3-B2 (14)
12.20 A1-B4 (15)
13.40 A4-B1 (16)

Helyosztók, elődöntők, augusztus 23., szombat

9.40 13 vesztese-16 vesztese (17)
11.00 14 vesztese-15 vesztese (18)
12.20 13 győztese-16 győztese (19)
13.40 14 győztese-15 győztese (20)

Helyosztók, döntők, augusztus 24., vasárnap

7.10 17 vesztese-18 vesztese (a 7-8. helyért)
8.30 17 győztese-18 győztese (bronzmérkőzés)
9.50 19 vesztese-20 vesztese (az 5-6. helyért)
11.10 19 győztese-20 győztese (döntő)