FACEBOOK

Irány Almati!

Irány Almati!
hozzászólás, 2014.08.16.

A rövid "gyorstalpaló" felkészülés befejeződött, vasárnap utazik a csapat Almatiba, a Világkupa-torna helyszínére.

Tíz nap jutott a következő világversenyre való közvetlen felkészülésre. Az Eb után négy játékos pihenőt kapott, helyettük olyanok tértek vissza, akik végig a bő keret tagjai voltak, s most lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyítsák: helyük van a magyar válogatottban. A motiváció már a többiekben is "ébredezik", s biztosak lehetünk abban, hogy mire kedden kezdődik a torna, a megszokott "harapós" magyar válogatott játszik majd.

A világkupa fontos világverseny, már csak azért is, ment minden más nagy tornával szemben csupán négyévente rendezik meg. Emellett a "Benedek-érában" eddig négy világversenyen minden alkalommal döntőt játszott válogatottunk, jó lenne tartani ezt a "statisztikai átlagot".

Az utazás előtti utolsó edzését szombat délelőtt tartotta a válogatott a margitszigeti Széchy uszodában. Komoly úszás után az emberelőnyös játék és az emberhátrányos védekezés gyakorlása szerepelt a napirenden.

A Világkupán részt vevő magyar csapat:

Decker Attila, Lévai Márton (kapusok)
Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, (mezőnyjátékosok).


A szombat délelőtti edzés után Benedek Tibor szövetségi kapitányt és Varga Dániel csapatkapitányt kértük kameránk elé.VLV-VIDEÓK:


Benedek Tibor a vlv-nek


- Szervusz, Tibor! Egy újabb szakasza ért véget a közös munkának, vasárnap utaztok, Világkupa, Kazahsztánba. Hogy összegeznéd a felkészülést?

- Most beszéljünk csak erről a tíz napról, a többit már lezártuk, sokat beszéltünk róla. Ez a tíz nap egy „gyorsított” felkészülés volt, pihentek a játékosok, a négy új játékos pedig edzett már az EB végétől kezdve, így jó fizikai állapotban érkeztek meg a múlt hét csütörtöki kezdéshez. Több mindenről volt szó, elsősorban arról, hogy a múlt heti két edzés arra szolgált, hogy a többiek is visszanyerjék a fizikai állapotot – azért nagyon sokat edzettünk ahhoz, hogy tíz nap alatt elmenjen minden. Azt gondolom, hogy fizikálisan visszajöttünk, és ennek a hétnek a második felén már arra figyeltünk, hogy ne legyenek túl fáradtak a játékosok a jövő hétre, hiszen most van egy hosszú utazásunk, aztán hat nap alatt hat mérkőzés. Szerintem megvan a frissesség, nagyjából megvannak azok a taktikai  elemek, amik az b-re megvoltak, de kell az a három csoportmeccs, hogy ez mérkőzésszinten is megvalósuljon.

- Tehát körülbelül úgy indulunk, mint tavaly a barcelonai vébén, hogy a csoportmeccsek közben is csiszolódik a csapat.

- Most úgy indul, igen. Az Eb nem így indult, de ez a Világkupa mindenképpen úgy indul, hogy ez a három meccs, ez erre szükséges, nyilván amellett, hogy szeretnénk már ott is nyerni, de fel vagyunk arra is készülve, hogy nem leszünk csoportelsők, és sokkal nehezebb mérkőzésen kell bejutni az elődöntőbe.

- Van-e valami olyan célod, ami nem csak egyszerűen annyi, hogy jó lenne megnyerni az egész tornát, tehát a csapat jövője…

-  Igen, több minden. Elsősorban bejutni a négy közé, azt mindenképpen fontosnak tartom. Azon kívül azt gondolom, hogy az a négy játékos, aki most az Eb után részt vesz a csapatban, nekik az elkövetkező két évhez is szükség van egy jó Világkupa-teljesítményre, hiszen ők azok, akik most be akarnak kerülni ebbe a csapatba, aminek az Eb-csapat az alapja. Ehhez viszont nagyon jó teljesítményt várok tőlük.

- Mivel lennél elégedett a végén: négy közé jutással, döntővel?

- Döntővel elégedett lennék, igen, de természetesen a Világkupa annyival nagyobb értékű, mint a Világliga, hogy négyévente van. Világligát lehet jövőre is nyerni, Világkupát viszont nagyon sokára, úgyhogy megéri százszázalékosan komolyan venni ezt a világversenyt.

- Jó utat, és jó szereplést kívánok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)Varga Dániel a vlv-nek


- Szervusz Dani!

- Szia!

- Egy újabb világversenyre utaztok holnap, hogy látod, milyen állapotban van a csapat, mit sikerült visszaszedni a korábbi nagy menetelés végeredményéből, és mire számíthatunk?

- Nem vagyunk olyan állapotban, mint az Eb kezdése előtt két-három nappal, de ez nem is volt cél, vagy nem is lehetett ez az elvárás. Olyan állapotban vagyunk, hogy felkészültünk tíz nap alatt, amennyire lehetett, viszont a fejlődésünk, vagy úgy mondom, a felkészülésünk a mérkőzésekkel folytatódik tovább. Én arra számítok, hogy ha az elején nem is játszunk még nagyon jól, vagy nem vagyunk olyan fizikai állapotban, az összeszokottság sem száz százalékos még, azért ez meccsről-meccsre egyre inkább javulni fog. És ez azért is így van, mert négy olyan játékos van itt, akivel nyáron nagyon keveset játszottunk tétmeccset együtt, ezért valóban szokni kell egymást. A csoportmeccsek fő feladata persze az, hogy nyerjünk, de ugyanolyan fontos feladat az is, hogy meccsről meccsre egyre jobbak legyünk, egyre összeszokottabban játszunk.

- Egy nagyon hosszú út vár rátok, de a kinti körülményekről mit tudsz?

- (csend)  Azt hiszem, elmondtam mindent. :-)

- Vagyis semmit.

- Hát, nem túl sokat tudok a kinti körülményekről, ismerem az ellenfeleket, ismerem magunkat, és szerintem ez a két legfontosabb tényező.

- Jó, tőled is megkérdezem a végén, mi az, amivel elégedett lennél, négy közé jutás, döntő, "csak az arany"?

- A győzelemmel lennék elégedett, szeretnék nyerni, szeretnénk nyerni, és azt gondolom, hogy elég motivált is a csapat ahhoz képest, hogy az Eb-t neveztük ki a nyár fő eseményének, azért a motiváció egyre inkább fogalmazódik meg mindenkiben, és egyre erősebb. Szóval ezek alapján azt hiszem,kimondhatom, hogy a győzelemmel lennék csak elégedett.

- Köszönöm, jó utat kívánok!

- Viszont!

(Lejegyezte: Solti Eszter)


Várható: fotók a szombat délelőtti edzésről.


Világkupa-döntő, augusztus 19-24., Almati (Kazahsztán)

A tornára Magyarország a tavalyi világbajnokság megnyerésével kvalifikálta magát.

Tévéközvetítés nem lesz, a FINA élő streamet ígért. A vlv munkatársa a csapattal utazik, de a helyi körülményeket nem ismerjük, ha nincs internet az uszodaparton, akkor nem tudunk szöveges élő közvetítést produkálni, csak meccs közbeni időnkénti helyzetjelentést. Egyebekben igyekszünk a külföldi utakon megszokott tudósításfolyamot nyújtani olvasóinknak.


A csoport

Dél-Afrika
Montenegró
Szerbia
USA

B csoport

Horvátország
Kazahsztán
Ausztrália
Magyarország

Csoportkör

A meccsek kezdési időpontját még nem ismerjük. Annyi biztos, hogy az időeltolódás négy óra, Kazahsztánban ennyivel jár előbb az óra mutatója.

1. forduló, augusztus 19., kedd

Montenegró-Szerbia
Horvátország-Magyarország
Dél-Afrika-USA
Kazahsztán-Ausztrália

2. forduló, augusztus 20., szerda

Dél-Afrika-Szerbia
Montenegró-USA
Horvátország-Ausztrália
Kazahsztán-Magyarország

3. forduló, augusztus 21., csütörtök

Montenegró-Dél-Afrika
Ausztrália-Magyarország
Szerbia-USA
Kazahsztán-Horvátország

Negyeddöntők, augusztus 22., péntek

A csoport második helyezettje-B csoport harmadik helyezettje (13)
A3-B2 (14)
A1-B4 (15)
A4-B1 (16)

Helyosztók, elődöntők, augusztus 23., szombat

13 vesztese-16 vesztese (17)
14 vesztese-15 vesztese (18)
13 győztese-16 győztese (19)
14 győztese-15 győztese (20)

Helyosztók, döntők, augusztus 24., vasárnap

17 vesztese-18 vesztese (a 7-8. helyért)
17 győztese-18 győztese (bronzmérkőzés)
19 vesztese-20 vesztese (az 5-6. helyért)
19 győztese-20 győztese (döntő)