FACEBOOK

Máris csoportelsőség!

Máris csoportelsőség!
hozzászólás, 2014.07.20.

A csoportkör utolsó fordulójának eredményétől függetlenül csoportelső és elődöntős a magyar válogatott! Riportunk a németek ellen győzelemről.

Európa-bajnokság, Budapest.

Csoportkör, 4. forduló

Németország-Magyarország 8:16 (3:4, 4:5, 0:3, 1:4)

Margitsziget, v.: Margeta (szlovén), Toygarli (török)
Németország: Schenkel, Bukowski, Real 2, Nossek 2, M. Stamm 2, Oeler 1, Eidner. Cs.: Kong (kapus), Van der Bosch, Obschernikat, Jüngling, Schüler, Schlotterbeck 1. Szövetségi kapitány: Nebojsa Novoselac
Magyarország: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras 1, Szivós 1, Varga Dániel 1, Varga Dénes 5, Hárai 2. Cs.: Erdélyi 1, Vámos 2, Hosnyánszky 2, Decker Á. 1, Tóth M. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből: 4/12, ill. 8/11
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Jüngling, Schüler, ill. Gór-Nagy

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL


vlv-képek a mérkőzésről


Gólok

1:0 - Stamm első gólja

2:0 - Real első gólja

2:1 - Hosnyánszky Norbert első gólja

3:1 - Stamm második gólja

3:2 - Vámos Márton első gólja

3:3 - Decker Ádám gólja

3:4 - Varga Dénes első gólja

4:4 - Nossek első gólja

5:4 - Nossek második gólja

5:5 - Varga Dénes második gólja

6:5 - Schlotterbeck gólja

6:6 - Varga Dénes harmadik gólja

7:6 - Real második gólja

7:7 - Erdélyi Balázs gólja

7:8 - Varga Dániel gólja

7:9 - Szivós Márton gólja

7:10 - Hosnyánszky Norbert második gólja

7:11 - Varga Dénes negyedik gólja

7:12 - Madaras Norbert gólja

8:12 - Oeler gólja

8:13 - Hárai Balázs eső gólja

8:14 - Varga Dénes ötödik gólja

8:15 - Vámos Márton második gólja

8:16 - Hárai Balázs második gólja


BENEDEK TIBOR az M1-nek:

- Először is gratulálok, de nemcsak a győzelemhez, hanem most már a csoportelsőséghez is gratulálhatok! A második negyedben 8:1-re győzött a magyar válogatott. Mi történt a szünetben, amiért ekkora változás állt be a játékban?

- Hát, volt egy emberhátrány-problémánk, amit nem tudtunk megoldani az első két negyedben, azon kellett változtatni, utána már elvesztették azt a ritmust, amit megtaláltak ezekkel a gyors emberelőny megjátszásokkal.

- A németek fáradtak el, vagy ennek a problémának a kiküszöbölése okozhatott ekkora különbséget az első és a második félidő között?

- Hát, szerintem mind a kettő. Ők is elfáradtak, mi jobban bírtuk fizikálisan a végét, illetve ezeket az akcióikat, amiket nem tudtunk kivédekezni az elején, utána már megoldottuk.

- Nem volt hasonló a szindróma, mint ami mondjuk a franciák ellen, hogy egy nagyon fontos meccs után, amire nagyon fel kellett pörögni egy viszonylag könnyebb ellenfél következett, most pedig a szerbek elleni elképesztő extázis után a németek következtek?

- De, biztos hogy így van. De ezt rögtön mondtuk már tegnapelőtt a meccs után, hogy így lesz. Ezt nehéz megoldani, bármennyire is tudjuk, hogy mi a megoldás, meg hogy kell. Kell egy kis idő, amíg felvesszük a mérkőzés ritmusát és megijedünk, hogy jó az ellenfél.

- Mennyire kell most máshogy készülni a horvátok ellen, mint hogy ha annak a meccsnek még lenne tétje a csoportelsőség szempontjából?

- Hát, ha nem is a csoportelsőség szempontjából, de abból a szempontból lehet jelentősége, hogy kivel játszhatunk majd később, úgyhogy mindenképpen készülünk a horvát mérkőzésre. Természetesen nehéz lesz ugyanazt az állapotot elérni, de hát a horvátoknak is fontos ez a meccs. Azt gondolom,hogy nekünk is fontos lehet, úgyhogy mi mindent meg fogunk tenni, hogy megnyerjük a holnaputáni mérkőzést. 

- Miközben nagyon örülünk ugye a csoportelsőségnek, ez azt is jelenti, hogy van egy plusz pihenőnap és azt is egyben, hogy igazán tétmeccset legközelebb jövő pénteken játszunk. Hogyan kell kezelni ezt az egy hetet? Mennyiben változtatja meg ez az egész EB programját?

- Megváltoztatja, de amíg ezen a mai meccsen nem voltunk túl, addig nem akartam ezzel foglalkozni, ráér ma este.

- Legalábbis beszédben nem, de fejben azért nyilván egy picit gondolkodott talán?

- Nem, nem erőltettem túl magam. Erre a meccsre koncentráltam, úgyhogy majd a ma éjszaka eldől, hogy hogy változik a program.

- Köszönöm szépen, hát akkor jó hetet kívánok!

(Lejegyezte: Braun Viktória)


VARGA DÉNES az m1-nek:

- Szervusz Dénes, gratulálok sok szeretettel a díjhoz is, és a mai győzelemhez is! Tudom, hogy nem szeretitek, ha vezéreket jelölünk, de azért ma te voltál ennek a csapatnak a vezére. Mindazonáltal kilencen lőttetek gólt, úgyhogy nagy volt a teher elosztása is.

- Igen, hát köszönöm szépen először is! Valóban mi nem gondolkodunk így, szerintem a legnagyobb erőnk eleve az, hogy nagyon homogén társaság vagyunk és napról-napra másnak jön ki a lépés. Ma én lőttem öt gólt, de korábban volt ez máshogy, és lesz is máshogy, ez egészen biztos.

- Nehezen indult, de aztán nagyon könnyű lett a vége, elsősorban talán a fór-hátrány megjátszásoknál, illetve a védekezésekkel kapcsolatban lehetett látni változást a második félidőre.

- Hát igen, nem egy hálás műfaj megmondom őszintén a németekkel egy kötelező győzelem a Margitszigeten, főleg nagyközönség előtt. Főleg egy ilyen diadal után. Igen, egy kicsit ők erőszakosabban kezdtek, de azért mi azt tudjuk, mert sokszor játszottunk már ellenük, hogy a második félidőre ez átfordul.

- Az törvényszerű, hogy egy nehezebb meccs után, amikor jön egy könnyebbnek ítélhető ellenfél, akkor egy kicsit máshogy áll hozzá a csapat, vagy nehezebben indul be a megszokott munka?

- Igen, nagyon magas hőfokon égtünk az előző meccsen. És nem is csak ez. Tehát ez lelkileg is szerintem kivett belőlünk nagyon sokat, de természetesen el is fáradtunk. És én személy szerint tudtam volna még mondjuk egy napot pihenni ahhoz, hogy úgy érezzem magam, hogy minden rendben.

- Na most viszont lesz időtök a pihenésre majd a horvát meccs után, úgyhogy majd már az elődöntőre kell készülni. Köszönöm szépen, hogy itt voltál és gratulálunk!

(Lejegyezte: Braun Viktória)


HÁRAI BALÁZS az M1-nek:

- Hárai Balázs van itt, aki éppen először is fogadja Decker Ádám gratulációját. Kétszer egymás után is megcsináltad centerből azt a csavaros mozdulatot. Ez valami begyakorolt saját figura, vagy ezek ilyen hirtelen jött ötletek?


- Köszönjük szépen! Igazából egész évben sokat gyakoroltam a klubban is, úgyhogy úgy gondolom, hogy nekem az egyik specialitásom.

- Kell ehhez önbizalom, vagy már rögtön a meccs elején úgy mész ki, hogy ha van hasonló szituáció, akkor ezt meg tudod csinálni? 

- Annyira belém van már rögzülve, hogy igazából már ez rutinból megy. Hogy ha leesik a labda és ott hagynak, akkor nekem ez az első mozdulat, ami eszembe jut. 

- Azért az első fele a mérkőzésnek nem úgy tűnt, hogy ilyen laza mozdulatokat bármikor be lehet vállalni. Megfordult-e a fejetekben bármikor is az első félidőben, hogy itt még szoros lehet a vége?

- Azt, hogy szoros lehet a vége, azt nem tudtuk, de nekünk az volt a legfontosabb, hogy bármi áron nyerjük meg ezt a mérkőzést, mindentől függetlenül. Úgy jöttünk ide, hogy nekünk ez a legfontosabb mérkőzés. Annak ellenére, hogy az eleje nem jól sikerült a mérkőzésnek, a végére talán sikerült megnyugodnunk, amiért fel tudtuk őket őrölni. 

- Ez a megnyugvás, ez a nyugalom volt a kulcs a második félidőben?

- Igen, az elején kicsit kapkodtunk. Ők lőtték az első gólt, kicsit elmentek az elején, úgyhogy mindenféleképpen kellett egy csapat szinten megnyugvás, ahhoz, hogy fel tudjuk őket őrölni a meccs végére.

- Köszönöm szépen! 

(Lejegyezte: Braun Viktória)


vlv-képek a mérkőzésről


VARGA DÁNIEL a vlv-nek:

- Gratulálok Dani! Meg voltatok ijedve, amikor nem tudtatok elmenni?

- Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, mert nem vártuk el magunktól, hogy ugyanolyan hőfokon tudunk égni, mint a szerb meccs előtt. A németek nagyon hajtottak, küzdöttek és jól is játszottak. Ez egészen addig tartott, amíg nem állt össze rendesen a védelmünk. Megjöttek a blokkok, Viktor is nagyon jókat, és fontos helyzetekben védett. Ez elbizonytalanította őket annyira, hogy a második félidőben csak egy gólt tudtak lőni, mi pedig tartottuk támadásban a jó formánkat.

- El is fáradtak az első két negyedben, a végén már lehetett látni kívülről, hogy alig bírnak mozogni…

- Persze ez is várható volt, hogy mi jobban bírjuk a meccset. Talán azt emelném ki, mint ügydöntő dolgot, hogy türelmesek maradtunk és ragaszkodtunk a megbeszéltekhez. Tudtuk, hogy előbb-utóbb el fognak fáradni, és védekezésben is összeállunk, és akkor meg fogjuk tudni nyerni a meccset.

- A csoportelsőséget hogy kommentálod?

- Nagy dolognak tartom, hogy négy meccs után már elődöntőben érezhetjük magunkat, hiszen az alapvető céljainkat ez a helyzet már alátámasztja. De egyelőre csak ennyire gondolok az elődöntőre. Lezárjuk ezt a mai napot, így a lefekvés előtt, aztán a horvát meccsel kezdünk el foglalkozni. Annak a meccsnek is van tétje, még ha nem is pontszámokban, vagy továbbjutásban mérik.

- Presztízsben, vagy a későbbi út tekintetében?

- Mind a kettőre gondolok.


- Köszönöm szépen Dani!

(Lejegyezte: Kerbi)


VLV-VIDEÓK:


Benedek Tibor a vlv-nek


- Tibor, szívből gratulálok, nagyon kemény meccs volt, és a végén nagyon megnyertétek. Gondolom, ez is egy fázisa a fejlődésnek.

- Igen, az eddigiekhez képest most a védelmünk volt gyenge az elején. Eddig a támadásunknak kellett idő, hogy bemelegedjen, most könnyű gólokat kaptunk emberhátrányban, ötből ötöt lőttek be az első két negyed végéig, ennek volt köszönhető, hogy meccsben tudtak maradni. Utána, amikor ezeket a hibákat meg tudtuk oldani, és tudtuk folytatni a jó támadójátékunkat, onnantól kezdve nagy volt a különbség a két csapat között.

- Gondolom, örülsz a csoportelsőségnek, hogy értékeled az eddigi szakaszt?

- Meg vagyok elégedve, de tudjuk jól, hogy nem ezért jöttünk. Jó, hogy bent vagyunk a négyben, de nagyobb célok vannak még előttünk.

- Van-e külön tétje a horvátok elleni meccsnek abban, hogy esetleg milyen ágon megyünk tovább? Számolsz-e ezzel, vagy nem törődsz semmivel?

- Nehéz nem törődni vele, de nem akarok törődni vele. Meglátjuk, azt gondolom, hogy bár bebizonyítottuk, hogy mindenkit meg tudunk verni, de nyilván van jelentősége annak , hogy kivel fogunk játszani az elődöntőben.

- Tibor, jó pihenést kívánok, és még egyszer gratulálok!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)Tóth Márton a vlv-nek


- Szép volt, Marci, gratulálok! Nagyon megnyugtató a végeredmény, de az első félidő azért izgalmas volt.

- Köszönjük szépen! Valóban nehezen indult, de erre számítani lehetett egy olyan mérkőzés után, mint amilyen a szerb volt. Annak örülök, hogy összeszedtük magunkat, helyre tettük a védekezést, és több gólt lőttünk, mint az ellenfél. Ma az volt a feladat, hogy akármennyit is kapunk, többet lőjünk, és nyerjünk.

- Szerintem az első két negyedben rendkívüli módon elfárasztottátok a németeket, a végén már tényleg semmi erejük nem maradt.

- Én is azt éreztem, hogy fizikálisan nőttünk föléjük, és összeállt a végére a védekezésünk – támadásban meg hoztuk végig a mérkőzést. Ennek köszönhető, hogy ilyen nagy lett végül a különbség.

- Csoportelsők vagyunk, mit szólsz?

- Nagyon örülök, lehet készülni az elődöntőre. Jó, mert lesz plusz szünnapunk is, és fizikálisan is jobban fel tudunk készülni. Ezt csak magunknak köszönhetjük, meg ennek a fantasztikus közönségnek. Köszönjük szépen!

- Gratulálok, Marci! Jó pihenést!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)Hosnyánszky Norbert a vlv-nek

- Hosi, először is: hogy vagy?

- Köszönöm, többet javult, mint amennyire számítottunk két nap alatt. A mai meccsen ugye nem kellett centert fognom, így tudtam játszani a kapásoldalon.

- Hogy ment a játék? Hogy érzed?

- Jól játszottunk, úgy gondolom. Hála istennek, ez már tendencia, hogy nem adjuk fel, és nem leszünk görcsösek akkor sem, hogyha vezet az ellenfél akár két góllal is. Az emberhátrányos védekezésben kicsit dekoncentráltak voltunk, és ahogy feljavult ez, onnantól kezdve megfordult az egész meccs.

- A végére nem volt egy súlycsoportban a két csapat.

- Igen. Ekkora volt a különbség a mai napon. Az első negyedben ők jól játszottak, próbálkoztak, de ahogy egy kis tüzet vittünk a  védekezésbe, felőröltük őket.

- Most lesz pihenő, és plusz pihenő is lesz. Gondolom, ez neked különösen jól jön.

- Jól jön, de minden nap szépen, fokozatosan javul valamennyit, úgyhogy nem hiszem, hogy probléma lesz - akár a horvát meccsen sem. Hogy lesz utána majd külön pihenő, az még külön plusz, de nem foglalkozunk egyelőre még a két pihenőnappal.

- Köszönöm szépen. Jó pihenést Nektek! És gratulálunk!

(Lejegyezte: Szita Mónika)


Hárai Balázs a vlv-nek

- Gratulálok a győzelemhez! Izgalmas meccs volt, és a végén nagyon megvertétek a németeket. Hogy értékeled?


- Köszönjük szépen! Úgy álltunk oda ehhez a mai mérkőzéshez, hogy ez a legfontosabb nekünk. Sajnos az elején ők jobban pörögtek, de tudtuk, hogy ha megnyugszunk, akkor a végére el fognak fáradni, és mi fel tudjuk őket őrölni. A végére sikerült megnyugodnunk.

- Nagyon magabiztosak voltatok. Egy erősebb ellenfélnél is fog ez menni?

- Egy erősebb ellenfélnél nem fogunk így kezdeni, sokkal nagyobb koncentráció kell majd a következő mérkőzésre.

- Mit szólsz a csoportelsőséghez?

- Mindenféleképpen örülünk neki, de természetesen az a feladatunk, hogy a következő mérkőzést is megnyerjük – annak ellenére, hogy nagyobb tétje nincsen.

- Köszönöm szépen, Pufi! Jó pihenést kívánok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)Nagy Viktor a vlv-nek


- Szervusz, Viktor, gratulálok a győzelemhez, és a visszatéréshez! :-) Úgy kezdtétek a meccset, hogy már tudtátok, a győzelem csoportelsőséget ér, foglalkoztatott-e ez bármennyire titeket?

- Nem jobban, mint amennyire általában. Minden meccsen nyerni akarunk, ez most is így volt. Sajnos kicsit lassabbak voltunk hátrányban és ezt maximálisan kihasználta a német együttes, ez volt a fő probléma az elején. A harmadik negyedtől jobban koncentráltunk a védekezésre, élesebbek voltunk. Magamról beszélve úgy érzem, én is meccsbe kerültem a második negyed végén. Örülök annak, hogy így alakult a meccs vége, nekem és a csapattársaimnak is erőt ad az, hogy a harmadik és a negyedik negyedben is ilyen jól játszottunk.

- Most van egy kis pihenő, és extra pihenőre is szert tettetek, mit szólsz ahhoz, hogy csoportelsők vagytok, mennyiben változtat ez a dolgok menetén?

- Nyilván változtat, mert így lesz egy nap szünetünk még, de én nem szaladnék még ennyire előre, itt van még a horvát meccs, nagyon-nagyon fontos meccs számunkra, nyerni akarunk.

- A horvát meccsnek az is a tétje, hogy a másik ágról ki jön majd az elődöntőben… Számolgatsz?

- Nem számolgatunk, nem is szabad, mert az eltereli az ember gondolatait, és nem tud arra koncentrálni, ami a feladata. A mi feladatunk, hogy úgy ugorjunk be a vízbe, hogy mindenki az első másodperctől kezdve éles, és tud a játékra koncentrálni, valamint hogy verjük meg a horvátokat!

- Ilyen szempontból jó tanulságot adott ez a mai meccs, gondolom…

- Igen.

- Köszönöm szépen, jó pihenést, Viktor!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)Varga Dénes a vlv-nek


- Szervusz, Dumi, gratulálok!

- Szervusz, Geyza.

- Megmondom őszintén, hogy a nyugodtságod, a higgadtságod volt az, ami csodálatra méltó, akármilyen volt az állás. Olyan finomul csináltad meg a helyzeteket és lőtted be, ez tetszett a legjobban nekem ezen a mai meccsen. Légy szíves, értékelj! Mi volt a legfőbb nehézség ma?

- Köszönöm, köszönöm szépen, amit mondtál. A legfőbb nehézsége az volt, hogy higgadtak maradjunk, és ennek megfelelően jó döntéseket hozzunk, hiszen a német csapatnak az a nagy fegyvere, hogy kizökkent minket a megszokott játékunkból avval, ahogy játszanak, elég erőszakosak, és tud fájni is, amit csinálnak, úgyhogy erre számítottunk, és felhívtuk egymás figyelmét, hogy erre figyeljünk.

- Gyakorlatilag belekergették magukat egy olyan játékba, ami nem tartott, csak két negyedig, és utána teljesen elfáradtak.

- Rendszerint ez a forgatókönyv egymás ellen. Úgy gondolom, hogy ha a németek tudnak ellenünk vezetni, akkor is elfogynak a meccs végére.

- Jó, hát megvan a csoportelsőség. Ez téged mennyire tölt el elégedettséggel?

- Örülök neki nagyon, de nyilván annak a tükrében örülök, ahogy és aki ellen megnyertük a legfontosabb meccset, tehát a szerb meccsre gondolok, hogy az a teljesítmény jellemző tud lenni ránk, és emiatt jogos, hogy megnyertük a csoportot.

- Talán ideillik a kérdés. A horvátok ellen neked ez egy presztízs-meccs lesz? Számolgatsz-e a másik ágra? Vagy egyáltalán, kimész és ugyanúgy játszol, mint eddig?

- Nem számolgatok, az egészen biztos. Presztízs…? Személyes ügyet nem fogok csinálni belőle, az biztos. A csapat érdeke, az ennél azért fontosabb, és hát alárendelem magam ennek. Viszont hogyha a csapat szempontjából nézzük, akkor meg úgy gondolom, hogy a legfontosabb az az, hogy tudják a horvátok, hogy mi egy ilyen meccsen is képesek vagyunk megverni őket.

- Köszönöm szépen, Dumi, gratulálok még egyszer.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)


Az A csoport állása négy forduló után

1. Olaszország 10,
2. Montenegró 10,
3. Görögország 9,
4. Románia 3,
5. Oroszország 3,
6. Grúzia 0 pont

A B csoport állása négy forduló után

1. Magyarország 12,

2. Horvátország 8,
3. Szerbia 7,
4. Spanyolország 7,
5. Németország 0,
6. Franciaország 0 pont

Az Európa-bajnokság hétfői programja:

11.30 Montenegró-Grúzia
13.00 Oroszország-Románia
14.30 Franciaország-Németország
16.00 Szerbia-Spanyolország
19.00 Görögország-Olaszország
20.30 Magyarország-Horvátország


A MAGYAR FÉRFI VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI 2014-BEN

A VLV EB-ALOLDALA A TELJES PROGRAMMAL ÉS A VERSENY ALATT FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL