FACEBOOK

Benedek Tibor az Eb-start előtt a vlv-nek

Benedek Tibor az Eb-start előtt a vlv-nek
hozzászólás, 2014.07.12.

A szövetségi kapitány szerint nagyon összeért a csapat, a játékosok felkészülten várják a hétfő estét. Az év legfontosabb sporteseménye, a budapesti Európa-bajnokság előtti beszélgetés Benedek Tiborral.

- Vége a felkészülésnek, jön a verseny! Hogy értékeled az eddig végzett munkát, s milyen állapotban van a társaság?

- Jó állapotban van a csapat, nagyon összeért. Sokat fejlődtünk a Világliga szuperdöntője óta is, mind taktikailag, mind fizikailag egyel magasabb szinten vagyunk, mint Dubajban voltunk. Továbbra is a sérülések okoznak gondot, elsősorban az, hogy ezek kényszerű kihagyásokat okoznak, némileg hátráltatják a munkát. A vállfájással küszködő Hárai esetében a meccsek alatt derül majd ki, hogy hátrányt jelent-e számára, hogy itt az utolsó szakaszban ő most legtöbbször külön edzett, könnyített munkát végzett vagy éppen ellenkezőleg, ez a kis "plusz pihenés" jó hatással lesz a teljesítményére - szerintem az utóbbival számolhatunk.

- Más egészségügyi gondok?

- Kisebb sérülések vannak, de Pufié a legérzékenyebb.

- Tavaly a végül megnyert világbajnokság startja előtt kifejezetten az volt a szándék, hogy magán a tornának a meccsein is fejlődjünk tovább, tehát mérkőzésről mérkőzésre rázódjon össze a csapat, gondolom, itt most más a taktika...

- Igen, itt most nincs fejlődési idő, rögtön az első meccs a csoportmérkőzések közül a legfontosabb, úgyhogy arra már külön készülünk. A játékosok tisztában vannak azzal, hogy bár hosszú torna lesz ez, különböző periódusokkal, de nem folyamatosan nehezedő feladatot kell teljesíteni, hanem hullámszerűen jönnek a nehéz meccsek - például mindjárt az elején. A franciákkal sem játszottunk még, de őket legalább az első meccsük alapján elemezni tudjuk éjszaka, úgyhogy ez talán kevésbé probléma. A németekkel, szerbekkel, horvátokkal sokat játszottunk, ismerjük őket, tehát az első két meccs lesz most rendkívül lényeges ebben a csoportmérkőzés-sorozatban.- Már ismered a saját csapatod képességeit, láttál sok ellenfelet is, tisztában vagy az ő felkészülésük eredményével, most, így a start előtt hogy értékeled a csoport helyzetét, változott-e valamennyire a véleményed a sorsolás óta?

- Nem, nem változott. Azt gondolom, hogy két, egymástól teljesen eltérő csoportról beszélünk, hiszen az egyikben három erős mellett három gyengébb szerepel, tehát tudhatjuk, hogy - ha nem történik nagy csoda, - melyik három válogatott jut be onnan a negyeddöntőbe. Nálunk viszont már a továbbjutásért óriási harc lesz. Hét erős csapat van az Eb-n, nyilvánvalóan négy az egyik csoportban, három a másikban, s mivel mi az előbbiben vagyunk, egész más körülmények között kell vívnunk a meccseinket. Nem egyenlőek a feltételek, de ezt nagyon régóta tudjuk, felkészültünk arra fejben, hogy mi vár ránk.

- Hogy sikerült az a fajta mentális felkészülés, amiről sok szó esett, lelkileg készen állnak-e arra a fiúk, hogy itt hatalmas közönség lesz, s nagy elvárással jönnek ki az emberek a Margitszigetre?

- Szerintem a fiúk nagyon erősek lelkileg. Nagyjából hasonló munkát végeztek ezen a téren, mint a fizikai felkészülés terén, ahogy testileg, úgy erősödtek folyamatosan lelkileg is. Természetesen akármennyit is készültünk a várható helyzetre, valószínűleg sokkoló lesz a hatezer ember által teremtett hangulat, amikor az első mérkőzés előtt megjelenünk a versenyhelyszínen, de ezen hamar túl fogunk esni, és onnantól kezdve a közönség előny lesz számunkra, nem hátrány.

- Mondjuk ki: a közvéleményt az elmúlt fél évben nem tudtad meggyőzni arról, hogy itt a négy közé jutás a cél. Általános várakozás, hogy a döntőért, sőt igazából az aranyéremért kell játszania ennek a csapatnak. Mivel próbálod most "reális szemléletre" bírni a nagyközönséget?

- Igen, nagyjából fél évvel ezelőtt kezdtem el mondani, hogy ne tegyenek ránk ekkora súlyt - úgy látszik nem sikerült, valószínűleg kevés helyen mondtam el :-). De azt mondom: nem baj! Ez a csapat kiérdemelte, hogy ide jusson, ilyen várakozást támasszon, és én érzem ezekben a játékosokban az erőt, hogy ezt a helyzetet, ezt a nyomást el fogják tudni viselni. Ha pedig nem alakul úgy a dolog, ahogy szeretnénk, mi akkor is nagyon büszkék leszünk, hogy egy ilyen Európa-bajnokságra készülhettünk. És már most azt mondom, hogy itt senkinek egy pillanatnyi szégyellni valója nem lehet, mert ez alatt a hét hét alatt mindenki mindent megtett azért, hogy a magyar válogatott a lehető legjobban játsszon a Margitszigeten!

- Köszönöm szépen! Olvasóink nevében jó játékot, sikeres szereplést kívánok, továbbá nagyon boldog születésnapot!

(Lejegyezte: Kerbi)


A MAGYAR FÉRFI VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI 2014-BEN

A VLV EB-ALOLDALA A TELJES PROGRAMMAL ÉS A VERSENY ALATT FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKELA kép tavaly decemberben készült, amikor a kevesebb mint egy éve új tisztségében dolgozó Benedek Tibor átvette "Az év szövetségi kapitánya" címet. Ezzel a vlv-fotóval köszöntjük a ma 42 éves szövetségi kapitányt!