FACEBOOK

A Mauri és a vízilabda

A Mauri és a vízilabda
hozzászólás, 2014.07.11.

Nem is gondolná az ember, hogy a profi ügyintézésnek milyen fontos szerepe lehet a külföldi sportutak szervezése terén. A vízilabdához erősen kötődő Mauri utazási iroda ügyvezető igazgatójával, Kalanovics Attilával beszélgettünk.

KALANOVICS ATTILA a vlv-nek:

- Lehet azt mondani, hogy egy külön szakágról van szó, amikor a sportolók utazásának megszervezéséről, lebonyolításáról beszélünk?

- Igen. Tény, hogy a sportolók esetében gyakran másfajta igényeknek kell megfelelni, mint azoknál az átlagembereknél, akik a nyári szabadságuk alatt üdülni mennek. A szakmai alap ugyanaz, de bele kell képzelnünk magunkat az ügyfél helyzetébe, s így megtalálni a számára legkedvezőbb megoldásokat. Ezeket a különleges igényeket sokszor nekünk kell már felismerni is, hiszen mi látjuk át az utazással kapcsolatos folyamatot, annak összes lehetséges buktatóit. Tehát az első dolog, hogy a megfelelő kérdéseket tesszük fel, s a válaszok függvényében tudunk rátérni a részletekre, megnézni, hogy miként lehet az utas számára legelőnyösebb megoldásokat megtalálni. Általában nem egyszerű feladatról van szó és természetesen nagyon sokat számít a Mauri elmúlt 17 éves működése alatt kialakított kapcsolatrendszer. Hogy erre egy nagyon egyszerű, konkrét példát mondjak: vegyünk egy nyolc tagú társaságot, amely utazik és szeretne csoportos kedvezményt. Igen ám, de adott esetben mondjuk csak 10 vagy éppen 20 főtől ad csoportos árakat és feltételeket a szóba jövő légitársaság. Ha ezt az ügyet mi vesszük kézbe, akkor a korábbi munkakapcsolat, a rendszeres vásárlásaink miatt szó szerint "el tudjuk intézni", hogy a csoportos kedvezmény a kisebb létszám ellenére is érvényesíthető legyen.

Ugyanez vonatkozik a jegyek véglegesítésére. Sportcsapatoknál gyakran előfordul, hogy az utazólista csak az utolsó pillanatban áll össze, amit a légitársaságok egyáltalán nem tolerálnak. Egy csapatnak viszont létkérdés, hogy az esetlegesen megsérült játékost helyettesítse és lehetőség szerint a jegy ára ne vesszen el. A rendszeres ügyfélként fellépő Mauri rugalmassá tudja tenni az utazásszervezésnek ezt a fázisát is. Mi ugyanis megtehetjük, hogy csak az indulás előtt egy-két nappal állítjuk ki a jegyeket, akkor, amikor már végleges az utazók listája, vagy hogy egy, már kiállított jegyet reális áron módosítsunk. Ezek látszólag apróságok, de aki már utaztatott csapatot, jól tudja, hogy mekkora könnyebbséget és mennyi megtakarítást jelent az ilyesfajta rugalmasság.

- Tehát a kapcsolatrendszer jóvoltából kedvezményt lehet kiharcolni az ügyfélnek.

- Igen. Ez lehet ár is, meg olyan kedvezmény, szolgáltatás is, aminek az értéke pénzben esetenként ki sem kifejezhető. Emellett, mivel munkatársaink ebben a közegben élnek, naprakészen ismerik azokat az aktuális ajánlatokat, kedvezményeket, amikre egy utazó csapatnak éppen szüksége lehet.

- Önök azért keresték meg a vlv-t, hogy felhívják a vízilabdaéletben tevékenykedők figyelmét a szolgáltatásaikra. Mi a kötődés eredete ehhez a sporthoz?

- Nagyon sokáig vízilabdáztam - Egerben. A fiaim is ezt a sportágat űzik, ismerőseim, barátaim nagy része ebben a közegben él, tehát ma is szoros kapcsolatban vagyok a pólóval, a vlv-t is rendszeresen olvasom. Természetesen az Eger csapatát az utazásszervezési munkával is támogatjuk, de utaztattuk a Fradi vízilabdacsapatát, régebben a Honvédot is, van irodánk Szegeden, ügyfelünk az ottani vízilabdacsapat is. De nem csak a vízilabdához kötődünk, hanem általában a sporthoz. Rengeteg egyéni sportoló – például Szávay Ágnes, Csomor Erika – bízta ránk az utazásszervezést, a Dunaferrnek már az összes szakosztályát utaztattuk, rendszeres ügyfeleink a kézilabdások, kerékpárosok és a kajak-kenu sportban szereplők is. Utóbbiak kapcsán ugye nem kell külön kiemelnem, milyen speciális feladatoknak kell eleget tenni. A sportszerek szállítása külön "misztérium" és tudni kell, hogy ha valaki képben van, elcsíphet olyan légitársaságot, amelynél talán néhány ezer forinttal drágább a repülőjegy a riválishoz képest, de a sportszereket éppen ingyen szállítják. Ez például óriási megtakarítást jelenthet.

- Mi volt az eddigi legkülönlegesebb utazásszervezési feladatuk?

- A magyar ifjúsági csörgőlabda-válogatottat utaztattuk az USA-ba, Coloradóba, ráadásul akkor még a vízumról is gondoskodni kellett. Hibátlanul sikerült, de nem volt egyszerű a nem látó sportolók teljes útjának megszervezése. Szolgáltatásunk nem csak arra terjed ki, hogy megpróbáljuk felkutatni a legkedvezőbb árat, megtalálni a legelőnyösebb feltételeket egy csapat utazásához. Többnyire a házigazda

Mauri Utazási Iroda
Kalanovics Attila: +36 20 9 609919
e-mail: info@mauri.hu
honlap: www.mauri.hu

szövetség vagy klub hívja meg a magyar felet, de így is előfordul, hogy a kinti mozgást, a transzfereket itthonról kell megszervezni vagy vízumot kell szerezni, biztosítást kötni, s bizony ez is szakértelmet és nem utolsó sorban kapcsolatrendszert igényel.

- Gondolom, üzletileg is fantáziát látnak a sportutaztatásban, mégis, mi indokolhatja a bizakodást, hogy az önök "portfóliójában" egyre nagyobb részt tesz majd ki ez a szegmens?

- Az a tapasztalatunk, hogy azok az emberek, akik az egyesületeknél, szövetségeknél, vagy éppen nagy kluboknál foglalkoznak a sportolók utaztatásával, eleve túlterheltek mindenféle más feladattal, kezdve onnan, hogy maguknak kell szponzort szerezniük a fennmaradáshoz, felügyelniük kell a szakmai munkát, intézni a versenyekre való nevezéssel kapcsolatos, sokszor bonyolult adminisztrációt, sportruházatot szerezni, edzőtábort szervezni. Annyi ilyen feladatuk van, hogy óriási segítséget jelent nekik, hogy ha egy háromsoros e-mailt írnak nekünk, s mi arra szakértő módon reagálunk. A tapasztalataink alapján gyorsan fel tudjuk mérni a helyzetet és előnyös ajánlatot tudunk tenni. A TAO rendszer miatt több támogatás jut egy-egy klubhoz, de ezeket „okosan” kell elkölteni, ebben tudunk profi segítséget nyújtani. Az egész Mauri-filozófia hasonlít a sportban honos eszmeiséghez: a csapat sikerét, az eredményességet tartjuk szem előtt, ennek érdekében használjuk fel nagy szakmai tapasztalatunkat és kapcsolatrendszerünket.

- Sok új kuncsaftot kívánok a vízilabda berkeiből!

- Köszönjük, mi pedig jó szereplést kívánunk a budapesti Eb-n a magyar női és férfi vízilabda-válogatottnak!
(X)