FACEBOOK

Bárány Attila az egriek új korszakáról

Bárány Attila az egriek új korszakáról
hozzászólás, 2014.07.01.

A ZF-Eger elnöke a klub honlapjának adott interjúban világítja meg, mi is történt velük a 2013-14 es szezonban és miként alakult ki a bajnoki címvédő új kerete (kalandosan...). A cél a döntőbe jutás. Kis Szabó Ervin írását ismertetjük.

Az Egri Vízilabda Klub elnöksége a minap megtartott ülésén véglegesen lezárta a 2013-2014-es szezont, értékelve azt, megvonva a legfőbb tanulságokat és új fejezetként nyitotta meg a következő bajnoki időszakot. Dabrowski Norbert a férfi csapat vezetőedzője adott számot a szakmai munkáról, majd Bárány Attila klubelnök értékelt és számolt be az új igazolásokról, a véglegesnek tekinthető játékos keretről, valamint szó volt az új idény célkitűzéseiről is. Mindezek kapcsán beszélgettünk a klubelnökkel.

Kezdjük a múlttal, annak is a legelejével a Magyar Kupa szerepléssel…

- Ebben a sorozatban is szerettünk volna a lehető legtovább jutni – hallhattuk -, de igazi szakmai elvárásokat megfogalmazni nem lehetett – felelt honlapunk kérdésére Bárány Attila. – A Magyar Kupa szereplés annyira  idény elejei, hogy nagy mértékben függ a sorsolástól. Kevéssel a rajt előtt érkeznek vissza a játékosok a válogatottaktól, kis túlzással azt mondhatom, hogy az új fiúknak szinte bemutatkozni sincs idejük már is komoly tétmeccset kell játszani. Gyorsan ki is pottyantunk, aminek nem örültünk ugyan, de tudomásul vettük

A nemzetközi szereplésnek azonban már komoly célkitűzéssel vágtunk neki…

- Az elmúl idény legfájóbb pontja kétségtelenül a nemzetközi szereplésünk. Komoly sportdiplomáciai sikerként értékelhető, hogy szabadkártyát kaptunk a Bajnokok Ligájába. Az volt a célunk, hogy nyomot hagyjunk a nemzetközi mezőnyben. Letegyünk egy olyan alapot, amire lehet majd a későbbiek során építkezni. Érzékeltük a szurkolói igényt is, ami szerint a hazai sikereknél már többre vágytak. Szerettünk volna méltó ellenfelei lenni annak a borzasztóan nehéz csoport tagjainak, ahová a sorsolás szeszélye folytán kerültünk.  Az első hazai Recco elleni meccs kivételével ez nem sikerült. Olyan kudarc volt ez, ami Egerben még akkor sem volt jellemző, ha az előző idények  szintén nem túl acélos nemzetközi szerepléseit is hozzávesszük.

Mindez végül edzőváltáshoz is vezetett…

- Tulajdonképpen amit a szezon végére terveztünk az öt hónappal előrébb került. Pontosan a nemzetközi szereplés világított rá azokra a jelekre, ami ezt szükségessé tette. Ez sok tekintetben felforgatta a dolgokat, de persze a továbbiakban is látszott, hogy a nemzetközi mezőnytől messze lemaradtunk. Nem voltunk könnyű helyzetben, a szurkolóink többsége is nagyon csalódott volt, mondhatom, hogy sokan elfordultak tőlünk. Majdhogynem előröl kellett kezdenünk mindent. Megváltoztak a célok, amelyek sorában első helyre került a szurkolók bizalmának visszaszerzése. Sokszor a nagy akarás miatt csikorgott a gépezet ebben az időszakban.

Ekkor vált első számú prioritássá a bajnokság…

- Igen, de nem volt egyenes az út. Történt a csapaton belül Dabrowski Norbert elképzeléseinek megfelelően egy struktúraváltás, aminek felépítéséhez borzasztóan kevés volt az idő. Voltak játékosok, akik mindezt nehezen élték meg. Az edzőnk viszont eltökélt volt és végig ment a saját maga által helyesnek tartott szakmai úton. Ezért minden elismerést megérdemel, mert meccsről, meccsre látszott, hogy helyes az irány, lépünk előre és egyre jobban játszunk. Bíztunk benne, ezért választottuk őt a ZF-Eger edzőjének. A bajnoki elődöntőben, és a döntőben kifejezetten látványos, élvezhető, jó vízilabdát játszottunk. Nem kis örömünkre a közönség is kezdett visszatérni. Már az elődöntőben a Szeged elleni idegenbeli meccsre is megtelt a szurkolói busz, Szolnokon pedig szinte hazai pályát teremtett az a hangulat, amit csak az egri szurkolók képesek teremteni. Ez nagyon feldobta a társaságot, az itthoni zsúfolt lelátók előtt lejátszott végső összecsapásról nem is beszélve. Ezért hangsúlyozom azt, hogy a siker közös, csak így lehetett teljes.

Az újabb bajnoki cím okozta eufóriát, mégis hidegzuhany követte, mert váratlanul sokan jelentették be távozásukat...

- Évek óta azt követjük, hogy a bajnoki rájátszás időszakában nem foglalkozunk a lejáró szerződésekkel, mert az elvonja a  figyelmet, megbonthatja az egységet. Tudták ezt jól a játékosok is, hiszen mint mindig, most is elmondtuk nekik. Ráadásul a bajnoki döntő megnyerésének másnapján derült csak ki, hogy pontosan milyen lehetőségeink lesznek. Igaz ez még akkor is, ha a két főszponzorunk az önkormányzat és a ZF Hungária Kft. a nehéz időszakban is kiállt mellettünk. A játékosaink sportemberi nagyságát jelzi, hogy úgy nyertek bajnokságot, hogy közben végig ajánlatokkal bombázták őket, s már többen tudták, hogy távoznak.

A pletyka végül is igaznak bizonyult, új csapatot kell építeni…

Birosnak, Lőrincznek, Zalánkinak, Bedőnek volt még élő szerződése, a többieknek lejárt a kontraktusuk. Az igaz, hogy Háraival, Szívóssal, és Hosnyánszkyval korábban már beszéltünk a jövőről, de konkrétumokról csak a bajnokság végét követően tudtunk és akartunk tárgyalni. Hárainak, Szívósnak és Hosnyánszkynak is számtalan más ajánlata volt, de kitartottak mellettünk, s az első körben sikerült megállapodnunk velük. Ez így együtt pedig egy olyan magot jelentett, ami köré már lehetett csapatot építeni. Mindenesetre gyorsan kellett reagálni, mert a sok távozó még a pletykák ellenére is meglepett bennünket.

Mi volt az oka a sok távozónak?

- Mindenkinek megvolt a maga története, de tudjuk, hogy a pénz új klubot eredményezett. Legtöbbjüket szerettük volna megtartani, de nem tudtunk  versenyezni azokkal az ajánlatokkal, amiket kaptak. Ráadásul az OSC helyzeti előnyben is volt, mert nekik jóval hamarabb zárult a bajnokság, még mi a legfontosabb szakaszt éltük. Így több játékosunkkal már tárgyalni sem tudtunk a bajnokság után, mert eldöntötték, hogy távoznak.

Kis Szabó Ervin - egrivizilabda.hu