FACEBOOK

Vízhez szoktatják a gyerekeket - még élsportolás is lehet belőle

Vízhez szoktatják a gyerekeket - még élsportolás is lehet belőle
hozzászólás, 2014.06.23.

Egy hét múlva indul a Kiss Gergely-Nagy Viktor-Decker Ádám-féle modern sportakadémia nyári programsorozata. A szervezők készen állnak a startra, az első turnusok nagyjából megteltek. A részletekről érdeklődtünk.

KISS GERGELY a vlv-nek:

- Jövő hétfőn elkezdődik a nyári táborunk. Ez az első idény, az első tábor, a turnusaira korlátozott számban még lehet jelentkezni.

- Hol lehet a részletek felől tájékozódni?

- A www.modernsportakademia.hu honlapunkon minden információ fent van a „Nyári Tábor” menüpont alatt. Egyelőre az első négy hétre van konkrét, kidolgozott programunk. Az átlagos létszám húsz-huszonkét fő lesz hetente. Természetesen különböző korcsoportok vannak, ugyanis négyéves kortól tizennégy éves korig vártuk és várjuk a jelentkezőket.

- Hogy zajlik majd egy ilyen heti turnus?

- Reggel nyolctól délután négyig-ötig vannak nálunk a gyerkőcök. Közös edzéssel indul a nap - külön oktatók vezénylik az egyes korcsoportoknál. Utána tízórai, egy kis játék szerepel a programban, majd ebéd és a kicsiknek csendes pihenő következik, a nagyobbak számára pedig mindenféle elfoglaltságot szerveztünk, kézműves-foglalkozást, játékokat, rajzolást, kosárlabdázást, pingpongozást. Szerencsére mindenféle sportolási lehetőség adott a tábor színhelyén, a Dagály strandon, ami tökéletes helyszínt biztosít egy sokszínű és élmény dús nyári táborhoz. Természetesen délután is van edzés, majd a gyerekek tovább strandolhatnak, játszhatnak, amíg megérkezik értük a szülő.

A délelőtti edzések főleg úszással telnek, a délutániak pedig vízilabdával. Az Angyalföldi Sportiskolával karöltve végezzük a vízilabda-oktatást nyáron, tehát az ő vízipólós tanoncaik is velünk együtt lesznek nyári táborban. A délelőtti úszásoktatást pedig a mi oktatóink csinálják, akik eddig is végezték a kötelező úszásoktatást számos III. kerületi általános iskolának.- Hány csoport van egy heti turnuson belül?

- A turnusonkénti 18-22 fő vegyes korosztályt takar, de korosztályon belül is nagyok lehetnek a különbségek. Van olyan négyéves, aki esetleg jobban úszik, mint egy nyolcéves, emiatt inkább tudásszint szerint kategorizálunk – a vízhez szoktatástól egészen a haladó úszásig, ahol már négy úszásnemben tudnak magabiztosan úszni a gyerekek.

Azok, akik éppen csak ismerkednek a vízzel, akárhány évesek, külön "vízhez szoktató" csoportot képeznek, természetesen saját oktatóval, miként azok is, akik már "vízbiztosak", be tudnak menni a mély vízbe is. Külön gyakorolnak azok is, akik már tudnak úszni, és a technikájukat kell finomítani, továbbfejleszteni és készek a vízilabdára. Tehát igazából a tudásszintek szerint differenciálunk, és minden csoporttal külön oktató foglalkozik.

- Ti mennyire tudtok ebben részt venni?

- Viktor és Ádám a válogatott felkészülése és szereplése alatt távol marad a táborunktól, talán érthető is, de amint vége a kötelezettségeknek, természetesen gyakran lejönnek edzeni velünk. A személyes jelenlét most főként az én dolgom lesz, mert kevesebb az elfoglaltságom nyáron, ott tudok lenni minden héten. Nagyon fontosnak érezzük továbbá, hogy olyan hátrányos helyzetű gyerekek is sportolási lehetőséget kapjanak, akiknek erre eddig nem volt lehetőségük vagy anyagi, vagy testi hátrányukból eredően. Sokat dolgoztam azon, hogy megfelelő támogatóval és speciális oktatóval akár már most nyáron, vagy szeptembertől segíteni tudjuk a fogyatékkal élő gyerekek és az anyagilag nehéz helyzetben élők sportoltatását. Büszkén jelentem be, hogy a Porsche Hungária és a SEAT márka támogatásával lehetőségünk nyílt ezeknek a gyerekeknek a sportoltatását is elvállalni. Jelenleg ilyen kapcsolatok szervezésében tudunk a legjobban hasznára lenni az egyesületünknek és gyerekeinknek.


- Edzésterveket csináltatok, vagy szakmailag hogy készítettétek elő?

- Két remek szakember segítségével állítjuk össze a tudásszinteknek megfelelő „tananyagot”. Mind vízilabda, mind pedig úszásoktatás téren kellő tapasztalattal és végzettséggel rendelkező edzők vannak a segítségünkre. Természetesen mivel a saját egyesületünkről van szó, ezért mi magunk raktuk le a szakmai alapokat, hármunk közös elképzelési szerint zajlik a tábor is és az oktatás is. Reményeink szerint hamarosan eljutunk oda, hogy ki tudunk állítani egy gyermek-vízilabdacsapatot is, s ekkor már jóval többet tudunk hozzátenni mindhárman, mert a vízilabda a mi igazi „szakterületünk”.

- Ez most nyári szabadidős elfoglaltság a gyerekek számára vagy szerepel a célok között az is, hogy a vízilabda-utánpótlásnak adjatok tehetségeket?

- Most elsősorban a tömegsportra koncentrálunk, hogy minél több gyerek uszodában, strandon, jó időben, napon töltse a nyarát, és érezze jól magát. Ám közben természetesen árgus szemekkel nézik az oktatók, hogy kik azok a gyerekek, akik tehetséget mutatnak, akikből vízilabdázó válhat. Szakmai szemmel ezt már ilyenkor meg lehet állapítani, hiszen a tehetség már ebben a korban látszik: jó a vízfekvésük, ügyesen kezelik a labdát, otthonosan mozognak a vízben stb. A kiszemelteket pedig szeretnénk átemelni a szeptemberben induló vízilabdautánpótlás-edzéseinkre. Tehát a nyárra mindenkit szeretettel várunk, azt is, aki élsportoló akar lenni és azt is, aki nem, csak szeretné jól érezni magát a nyári szünetben. Azért a tehetségesebbeket igyekszünk majd az élsport felé terelni.

- Akkor lesz szeptembertől egy második fázis, amibe, gondolom, már ti is jobban be tudtok kapcsolódni.

- Abszolút. Ádám ugye hazaigazolt a fővárosba, az OSC-be, úgyhogy ebben a fázisban már ő is ott tud lenni szeptembertől – az én vállamról levéve így egy kis terhet. Várjuk szeretettel a gyerkőcöket, mozogjanak, sportoljanak, legyenek egészségesek! Ehhez szeretnénk hozzájárulni a kezdeményezéssel és bízunk benne, hogy pár sikeres vízilabda-karrier is nálunk indulhat el!

- Sok sikert a kezdéshez!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)