FACEBOOK

Magyar-ausztrál a nyitányon - dubaji jelentés

Magyar-ausztrál a nyitányon - dubaji jelentés
hozzászólás, 2014.06.15.

Hétfőn startol a Világliga szuperdöntője. A helyszínen minden rendben. Jelentés az elmúlt két napról.

Megviselte a fiúkat egy kicsit a Róma-Dubaj utazás. Nem csak fizikailag, de voltak az úton lelki "tényezők" is. Jó nagy késéssel indult csak el az olasz fővárosból a gép, mert az egyik utas gyakorlatilag abban a pillanatban, ahogy belépett a repülőgép utasterébe, rosszul lett, feltehetően infarktust kapott. Ezt mindenki érzékelte, ugyanis a személyzet bemondta, hogy ha az utasok között van orvos, jelentkezzen.

Ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy mennyire súlyos a dolog, így, amikor dr. Gábor Antal csapatorvos azonnal "szolgálatra jelentkezett", rendkívüli mértékben ült Gór-Nagy Miklós fergeteges poénja, miszerint "valakinek nincs rendben a csípője"? Tudni kell, hogy Tóni bácsi  a csípőprotézisek beültetésének nagymestere, számos valamikori élsportoló is neki köszönheti, hogy rendesen tud járni.

És hát ugye, ez a szívdolog  minket mostanában közelebbről is megérintett. Nem lenne azonban Szivós Marci "A" Szivós Marci, ha nem ő is egy poénnal szállt volna be a hosszú várakozás egyre nagyobb feszültségének enyhítését célzó jópofizásba: megkérdezte (persze poénként), hogy tud-e segíteni, mert "véletlenül" van nála vérhigító...

Az illető középkorú férfit aztán a reptéri mentőszolgálat vette kezelésbe, további sorsa ismeretlen, reméljük, jól van. (Ezek után pedig volt, aki nem átallotta felvetni annak lehetőségét, hogy ha a kifutópályán éppen gyorsító, felszállni készülő repülőgép út közben esetleg lezuhanna, akkor ez a szerencsétlen infarktusos ember lehetne az utaslista egyetlen túlélője...)

A gép aztán szerencsére rendesen fel- és leszállt - utóbbit Abu-Dhabiban. Innen még másfél óra buszozás volt Dubaj, s mivel a csapat reggel 8-kor gyűlt össze Rómában az induláshoz, ez a 22-23 órai megérkezés még a kétórás időeltolódást figyelembe véve is mindenki által elképzelhető tortúrát jelent.

Pihenésre nem sok idő maradt. A fiúk zárt körben, taktikai megbeszéléseken és a versenyhelyszín uszodájában folytatták a felkészülést a hétfői startra.

Az uszoda gyönyörű, edzés után a fiúk maguk is sok fotót készítettek a telefonjukkal.

Este egyébként egész "érdemi" vizes edzés zajlott: a szerbekkel egymást segítettük az emberelőnyös és az emberhátrányos játék begyakorlásában. Azért persze a lényeget nyilván mindkét fél tartalékolta...

Edzés után Benedek Tibort és Vámos Mártont kérdeztük.BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Szerintem fantasztikusak a körülmények, örülnék, ha többször jöhetnénk ide, ilyen uszodában játszani, ilyen feltételek között dolgozni - ez valóban ritkaság. Remélem, hogy ez így is marad, de az első napnak ez a tapasztalata. Úgy tűnik, hogy nagyon jó és színvonalas torna előtt állunk, reméljük, hogy a nézőket is "megszervezték", mert azért csúnyán festene egy ilyen uszoda üresen.

Rögtön holnap Ausztráliával kezdünk, velük kapcsolatban a legutóbbi emlékünk a világbajnokságon játszott döntetlen. Nagyon jó csapatról van szó, egyébként mind a három csoportellenfelünkre jellemző, hogy fizikálisan rendkívül felkészültek, jól úsznak és végig bírják az iramot. Biztos vagyok benne, hogy a harmadik nap végére, akkorra, amikor kezdődnek az egyenes kieséses mérkőzések, nagyon el fogunk fáradni, de nem baj, mert így is végig kell, hogy bírjuk.

Úgy tervezem, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobban fogunk játszani. Abban, hogy az olaszok elleni barátságos találkozó megadta az alapot ehhez a Világligához, biztos vagyok, szerintem nagyon hasznos volt, annak a tapasztalataival jöttünk ide és minden itteni meccsünkkel csak bővülni fognak ezek a tapasztalatok.

- Milyen állapotban vannak a srácok?

- Azt gondolom, hogy az elmúlt egy hét annyira nem lehetett fárasztó, az utazások kényelmetlenek, de maguk az edzések közel sem voltak olyan fizikai erősségűek, mint az első két hétben Szerintem azért ez a játékunkon látszani fog, egész jó állapotban leszünk. Akik később csatlakoztak, azoknak nem lesz könnyű a hat meccset végigjátszani, mert nekik összesen két-három napig volt kemény fizikai edzésük, tehát az alapjaik nem ugyanolyanok, mint a többieknek és azért hat meccs hat nap alatt - ez nem túl "barátságos dolog".

Benedek Tibor azt is elmondta, hogy szeretné megismételni a tavalyi eredményt, vagyis a döntőbe jutást. E mellett a hat a hat elleni támadásban és a védekezésben vár jelentős fejlődést. Valamennyire könnyíti a dolgát, hogy a csapat megvan, már nem kell arra figyelnie, hogy a szóba jövő jelöltek közül kinek szavazzon bizalmat. Az ellenfeleket kivétel nélkül nagyon erősnek tartja, a csoportbeli partnereink például jóval régebb óta gyakorolnak együtt, mint mi, s egyelőre fizikai erőfölényben is vannak. Éppen ezért tartja hasznosnak a tornát, a terhelést pedig mindenkinek bírnia kell.


vlv-képek délelőttről


VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Abszolút pozitív vagyok - nem az olaszok elleni római meccsből kell kiindulni, hanem abból, hogy most már megvan a 13, mindenki tudja, hogy mit kell csinálnia. Nyilván ezt még csiszolni kell és én úgy gondolom, hogy a Világliga végére ez meg is fog történni. Remélem, hogy a legfontosabb dolgok már holnap működni fognak, mert nagyon kemény meccsre számítok. Brusztos mérkőzés lesz egy fizikálisan nagyon erős, ráadásul kiszámíthatatlan játékú csapattal szemben. Jó meccset várok - kicsit korai a kezdési időpont, ez talán zavaró lehet, de ezzel nem foglalkozunk, csak a mérkőzésre koncentrálunk és megpróbáljuk megnyerni.

- Hogy tetszik az uszoda?

- Egy kicsit hideg van benne, a víz pedig nekem meleg, de látszik, hogy itt Dubajban komoly beruházások történnek, s ez az uszoda is igazi "luxusra sikeredett". Az idő szép, meleg van, jó a szálloda, a szobánk is nagyon tetszik, úgyhogy a körülmények ideálisak, tényleg rajtunk múlik, hogy az itteni szereplés miként sikerül majd.

- Milyen erőállapotban érzed magad?

- Én ma kicsit fáradtabb voltam, lehet, hogy még az utazás miatt. Meg a két óra időeltolódás is - bár kevésnek tűnik - számít valamennyire. Ma kicsit hamarabb fogok lefeküdni és szerintem holnapra mindenki jó állapotban lesz.
vlv-képek estéről


A torna első napjának programja (időpontok helyi idő szerint, Dubajban két órával jár előbbre az óra mutatója!)

14.30 Magyarország-Ausztrália
15.50 Szerbia-Kína
17.10 USA-Kanada
18.30 Brazília-Montenegró

Videostream lehetséges, megírjuk, ha tudjuk, tévéközvetítés nincs. A vlv-n a megszokott szöveges élőt tervezzük.