FACEBOOK

Molnár Tamás Máltán fejezi be

Molnár Tamás Máltán fejezi be
hozzászólás, 2014.06.01.

A háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás ősztől a szegediek klubját menedzseli, folytatja játékvezetői pályafutását, s elindulhat a nemzetközi sportdiplomáciai karrier útján is.

MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- Át kellett tekintenem a céljaimat és eldönteni, hogy folytatom-e az aktív játékot vagy nem. Úgy érzem, simán tudnék még vízilabdázni, de meg kellett hoznom ezt a döntést. Számítottak volna még rám játékosként és úgy gondolom, - különösen ebben az átalakult Szegedben - segíteni is tudtam volna, de miután megfontoltam alaposan a dolgokat, úgy döntöttem, hogy aktív játékosként már nem szeretnék közreműködni. Ekkor jelezték, hogy így is szeretnék, ha maradnék a szegedi klubnál és valamilyen szakmai vezetőként segíteném a csapatot. Még folyamatban van a részletek kialakítása, de a feladat nyilván lefed minden olyasmit, ami egy sportegyesület menedzseléséhez tartozik. Akár a marketing, akár a gazdasági oldalon, akár szakmai oldalon, Varga Peti vezetőedzővel együttműködve. Mindenki tudja, hogy Szegeden milyen változások történtek, s hogy a főszponzor távozásával lezárult egy korszak. Nagyon szép időszak volt, s bár talán a befejezés nem mindenkiben hagyott szép emléket, utólag azt mondom, a csapat szempontjából jobb így, hogy már év közben kiderült a változás, volt három-négy hónap, hogy fel lehessen készülni a jövőre.

- A te életedben milyen változást jelent a meghozott döntésed?

- Azt mindenféleképpen, hogy nem kell majd naponta kétszer edzésre járni, de azt  hiszem, ezt a részét könnyen meg fogom szokni, különösen úgy, hogy az edzés az idén már nem mindig okozott örömet. De ettől függetlenül az edzéseken is meg fogok jelenni. Szép feladatom lesz és a szegedi vízilabdáért mindenképpen megéri tenni.

- A korábbi tervek? Játékvezetés, sportdiplomácia? Ezekről letettél vagy beilleszthetők a mostani tervekbe?

- Nyilván részben azért kellett abbahagyni a játékot, hogy két év múlva, a LEN- és három év múlva, a FINA-tisztújításnál komoly esélyem legyen. Az, hogy a Szeged szakmai vezetésében részt veszek, nem zárja ki a többit. Ugyanúgy szeretnék az OB1-ben is vezetni a következő évtől, és más olyan lépéseket megtenni, amelyek segítik a személyem elfogadását a LEN-nél és a FINA-nál.

- Visszatérve a Szegedhez. Hogyan alakul a támogatások helyzete?

- Nyilván az egyik fő bázisunk Szeged városa, úgy gondolom hogy a csapat továbbra is élvezi a város bizalmát. E mellé kell megtalálni a helyi érdekeltségű, a sport által motivált, jól menő cégeket, amelyek úgy gondolják, hogy van a sport, a vízilabda támogatásában fantázia.

- Mivel lennél elégedett egy-két év múlva?

- A legfőbb cél az, hogy a szegedi utánpótlásklubot és felnőtt klubot az elmúlt tíz év rendszeréhez képest után közelebb hozzuk egymáshoz, az utánpótlás képezze szerves részét a felnőtt klubnak, s egyúttal teremtsünk perspektívát az utánpótlás számára. Lássák, hogy érdemes dolgozni, van esélyük bekerülni a felnőtt csapatba. Fontos, hogy egységes szakmai szerkezetbe foglaljuk a szegedi vízilabdát. A Szegednek pedig meg kell maradnia olyan csapatnak, amellyel számolni kell a bajnoki rájátszás szempontjából. Az eredményesség azért is fontos, hogy a szegedi vízilabda hosszabb távra fennmaradjon, háttere stabil legyen.  

Dolgozunk, tárgyalunk szponzorjelöltekkel, azt gondolom, hogy a Szeged az elmúlt években bizonyította, hogy vonzó klub. Nyilván a jelenlegi helyzetben nem mondhatom azt, hogy bajnoki döntős álmokat dédelgethetünk, de meghatározó részének kell lennünk a magyar vízilabdának, illetve vissza kellene térnünk ahhoz, amikor a Szeged a válogatottnak meghatározó játékosokat tudott adni. Gondolok itt Fodor Rajmira, Kiss Csabára, utánpótlásszinten Varga Pepére, Varga Árpira, Török Bélára. Az 1975 és 1982-83 között születettek korosztályát nézve, volt tíz utánpótlás-válogatott, az elmúlt 10 évben pedig csak egy. Ez a szegedi utánpótlás visszaesését mutatja, ezen mindenféleképpen változtatni szeretnénk. A váltás elindult, remélem, hogy pár éven belül a szegedi nevelésű játékosok teljesítményét látni fogjuk az eredményét.

- Körvonalazódott már, hogy milyen lesz a Szeged?

- Nem akarok a jövő heti sajtótájékoztató elébe menni, a csapat körvonalazódik. Nem tudunk még részleteket, konkrétumokat mondani, hogy milyen csapat lesz, hogy állunk fel, formálódik egy magyar viszonylatban tisztességes költségvetés, de tény, hogy a lehetőségek évről évre szűkülnek. Emiatt nyilván nem az a cél, hogy az Egerrel és a Szolnokkal versenyezzünk, de az mindenképpen, hogy a szegedi vízilabda tradíciói folytatódjanak és ez a város komoly bázis legyen a magyarországi vízilabda-életben. Abban bízunk, hogy a most kialakuló csapat a következő bajnokságban a 3-6. helyek valamelyikén végez, s dolgozunk azon, hogy az elmúlt öt évben megszokott érem végig ott lebeghessen a szemünk előtt.

- Hol játszol Máltán idén?

- Ötödik éve a Neptunesnél, az előző négy évben megnyertük a bajnokságot. Nem is tudnék máshova menni, mert szerintem megérkezés után, a városba befelé hajtva valószínűleg bombamerénylet érne, akkora sértésnek számítana, ha máshova igazolnék :-). Nagyon jó ott tölteni a nyarat, imádják a vízilabdát, az egész szezonban kicsit ez tartotta bennem a lelket, hogy ott még játszhassak egy jót.

- Mire számítasz, újabb bajnoki cím? A társak?

- Négy év alatt három csapattársam volt a külföldiek közül, első évben Vujasinovics, utána Gojkovics, az elmúlt két évben Csirics, idén pedig drága barátomat, Biros Pétert köszönthetjük a Neptunes színeiben, nagy örömömre! Szerintem jók leszünk...

- A máltai bajnoki döntő lesz az utolsó meccsed vízlabdázóként?

- Nem lesz sajnos döntő, mert idén rájátszás nélküli bajnokság lesz, vagyis körmérkőzések, klasszikus értelemben vett döntőt nem rendeznek. Nem tudom, hogy alakul a sorsolás, azt gondolom, hogy így is győztes meccsen fogok búcsúzni - igen, ott lesz az utolsó meccsem.

- Jó nyarat és sikeres "új életet", Papesz!