FACEBOOK

BL-döntő: se Primorje, se Recco - 2018: final six Budapesten?

BL-döntő: se Primorje, se Recco - 2018: final six Budapesten?
hozzászólás, 2014.05.30.

Hatalmas meglepetés: a Radnicski Kragujevác és a házigazda CNA Barceloneta játssza szombaton a Bajnokok Ligája döntőjét.

Bajnokok ligája, hatos döntő, második nap

Elődöntők:

CNA Barceloneta-Primorje Rijeka 10:8 (2:3, 5:0, 2:3, 1:2)
Barcelona, v.: Sztavridisz (görög), Koryzna (lengyel)
Barceloneta: López-Pinedo, Szirányi 1, Perrone 1, Munarriz, Espanyol 3, Minguell 1, Barcelo 1, Echenique 1, Ubovics 2, Miranda, Calero, Petkovics, Gomez. Vezetpőedző: Jesús Martin
Primorje Rijeka: Vican, Radu 1, Buljubasics 1, Krapics, Varga Dénes 2, Sukno, Muslim 1, Petrovics, Varga Dániel 1, Obradovics, Setka, X. Garcia 2, Jelovina. Vezetőedző: Ivan Asics

A Primorje jól kezdett, 2:0-ra vezetett, de a hazaiak gyorsan fordítottak, félidőre már tetemes előnyük volt. Ezután próbált zárkózni a Rijeka, de a spanyolok egy-egy lefordulással tartani tudtak akkora különbséget, amely elég volt a továbbjutásukhoz.


VARGA DÁNIEL (Primorje Rijeka) a vlv-nek:

- Ezek a barcelonai fiúk minket hülyére vettek... Ha a szezonban lejátszott egymás elleni meccseinket és ezt a mait nézem, akkor ezt kell megállapítanom. Győzött a jobb, a taktikusabb, az okosabb, az ellenfélből jobban felkészült, és a kevesebbet hibázó. Nem volt igazán esélyünk a második negyedben bemutatott 0:5-ös produkció miatt és azért sem, mert nagyon sok helyzetet kihagytunk. Tizenöt emberelőnyből négyet lőttünk be, ötméteres is kimaradt. Ha egy csapat egy meccsen a saját emberelőnyéből kap akciógólt, s többször kerül úgy emberhátrányba, hogy előtte tíz másodperccel még gólhelyzete volt, akkor annak ez az eredménye.

Azt pedig, hogy ezek a fiúk hülyére vettek minket, azért mondtam, mert az összes mozdulatukból látszott a tudatosság, a felkészültség és hogy minden "ki van találva". Gratulálok a Barcelonetának, le a kalappal előttük, és azért ez egy pozitív példa, amit a Partizan és a Barceloneta be tudott mutatni, bizonyították, hogy kisebb csapatként, kevesebb sztárjátékossal, de jó edzővel, és tudatossággal nagy győzelmeket lehet aratni, bármit el lehet érni.

- Gondolom, el vagytok keseredve...

- Senki sem boldog..., de azért fontosnak tartom, hogy holnapra összeszedjük magunkat és megszerezzük a harmadik helyet, mert az éves teljesítményünk alapján mégiscsak megérdemelnénk, hogy gőzelemmel fejezzük be a szezont.

VARGA DÉNES (Primorje Rijeka) a vlv-nek:

- Az az igazság, hogy sokkal okosabbnak tűntek, mint mi. Még akkor is igaz ez, ha csak egy negyedet nyertek, de azt nagyon. Olyan dolgokat csináltak, amiket eddig nem mutattak meg nekünk és ebből arra lehet következtetni, hogy szándékosan nem csinálták a legutóbbi meccsen, amin 7:3-ra nyertünk. Ez az egyik tényező. A másik, amiről ők nem tehettek, az az, hogy mi már nem vagyunk annyira jó állapotban. Összetett dolog ez, azt gondolom, hogy a Jadranska Kupa és a Horvát Kupa döntőjén kívül éles, kemény meccset, amelyen valami eldől, nem igazán játszottunk. Vagy ha igen, akkor sem volt olyan, mint a mérkőzésen, hogy vezetett az ellenfél és úgy kellett megfordítanunk. Azokat a meccseket, amelyeknek tétje volt, végig vezetve nyertük. Nem volt a kezünkben a kulcs az ellen, hogy hátrányban vagyunk.

- Holnap még van egy mérkőzés...

- Nem túl hálás feladat bronzmeccset játszani, de tény, hogy jelentősen jobb érzés bronzérmet kapni, mint..., mint nem... Úgyhogy szeretném, ha erre még motivált lenne a csapat. Én úgy érzem, hogy azok tudunk lenni. Annyit tennék még hozzá, hogy az Eb első meccsét ugye a spanyolokkal játsszuk majd és fel kötni a gatyát, mert nagyon-nagyon jó csapat és bár nem ez az edzőjük, hanem egy másik, új ember, de ő is új lendületet ad nekik és úgy érzem, hogy benne is hisznek.

SZIRÁNYI BALÁZS (CNA Barceloneta) a vlv-nek:

- Ez tényleg a szív diadala volt! Elképesztő lelkesedéssel és elánnal játszottuk végig ezt a meccset. A második negyedben nyertük meg szerintem, ha jól emlékszem, 5:0-as részeredményt csináltunk, ami ezen a szinten ritka. Utána többé-kevésbé tartani tudtuk az eredményt, tényleg iszonyatos elánnal és hatalmas fordulatszámon pörögve játszottunk. Fantasztikus érzés, mert bármennyire is ezt akartuk, meglepetés nekünk is valamilyen szinten, hogy sikerült. Nagyon boldogok vagyunk.

Reagálva Dani és Dumi szavaira, azt mondhatom, hogy különösebben nagy titkok nem voltak, a spanyol vízilabda klasszikus erényeinek, a hatalmas lelkesedésnek és lendületnek köszönhetjük a győzelmet. Sikerült úgy játszani, hogy kialakíthassunk lefordulásos helyzeteket és az is nagyon lényeges volt, hogy ki tudtuk iktatni az első számú centerüket, Cosmin Radut, akinek már korán két kiállítása volt. Emiatt olyan emberek kényszerültek centerpozícióban játszani, akik nincsenek ehhez annyira hozzászokva. Ami az edzőinket illeti: valóban minden dicséretet megérdemelnek, olyan dolgokat értünk el velük, amikről mi sem gondoltunk, hogy ilyesmire képesek vagyunk.

- Holnap döntő... A Kragujevácból mennyire tudtok felkészülni?

- Az edzőnk készült, van videóanyagunk az emberelőnyös játékukról, az emberhátrányukról. Csapatként nem gyakoroltunk konkrét szituációkat, nem volt erre alkalom, idő se. 

- Hogy látod az esélyeket?

- Papíron talán még jobbak is, mint a Rijeka, remélem, ez nem igazolódik be. Azon fog múlni a dolog, hogy mennyire tudjuk rájuk erőltetni a stílusunkat. Ha képesek leszünk profitálni a lefordulásokból, s nem tudják ezt lefékezni, akkor meccsben leszünk végig és nüansznyi dolgok fognak dönteni.

- Gratulálok és sok sikert szombatra!


Partizan Belgrád-Radnicski Kragujevác 4:9 (1:2, 2:3, 0:2, 1:2)
Ahogyan az várható volt, a fiatalokból álló belgrádiak a Recco legyőzésével ellőtték összes puskaporukat és a Radnicski simán jutott a döntőbe.

Az 5-6. helyért:

Pro Recco-Brescia 9:10 (2:2, 3:0, 2:6, 2:2)

Barcelona, v.: Alexandrescu (román), Kun György
Pro Recco: Tempesti, Lapenna, Madaras, Figlioli 3, Giorgetti 1, Felugo, Janovics, Aicardi 1, Figari, Jokovics 1, Ivovics 3, Giacoppo, Pastorino. Vezetőedző: Pino Porzio
Brescia: Del Lungo, Valentino 1, C. Presciutti, Crousillat 1, Molina 1, Rizzo 2, Giorgi 2, Nora, N. Presciutti, Bodegas, Di Fulvio, Napolitano 3, Dian. Vezetőedző: Bovo
Gól - emberelőnyből: 3/13, ill. 5/12

A Recco a meccs második szakaszára teljesen szétesett.

MADARAS NORBERT (Pro Recco) a vlv-nek:

- Azt hittem, hogy meglehet, de teljesen szétestünk, az év összes negatívuma kijött ez alatt a két nap alatt. Nem sokat számított, de jó lett volna győzelemmel befejezni, közben azonban már láttam a többiek szemén is, hogy nem megy. A két csapat közül az egyik reménykedve jött ide, hogy megnyeri a tornát, a másik pedig örült, hogy eljutott Barcelonába, ebből ez lett az első napi kiesés után.


A záró nap programja

Május 31., szombat

18.30 Partizan Belgrád-Primorje Rijeka (a 3-4. helyért)
20.00 Radnicski Kragujevác-CNA Barceloneta (az 1-2. helyért)

A torna mérkőzéseiről magyar televízió nem közvetít. A meccsek élőben követhetők a LEN honlapján: www.len.eu


A Nemzeti Sport online tájékoztatása szerint a Bajnokok Ligája hatos döntőjének alkalmából Barcelonában tartott megbeszélést az Európai Úszószövetség (LEN) felső vezetősége: Paolo Barelli elnök, David Sparkes főtitkár és Gyárfás Tamás kincstárnok a LEN-t érintő aktuális kérdésekről egyeztetett.

A jövőbeni eseményekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a BL hatos döntőjét 2015-ben is Barcelonában rendezik meg, míg 2016-2017-ben Isztambul lesz a házigazda, ugyanakkor már most tárgyalni kívánnak a potenciális 2018-2019-es rendezőkkel. Gyárfás Tamás jelezte, hogy a 2021-es vb-pályázat kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, az új, már 2016 végére elkészülő budapesti uszodakomplexumot a lehető legjobban használják ki a vizes sportágak, azaz további rangos eseményeket igyekezzenek „elhozni" sportdiplomatáink.

„Ebbe a sorba kiválóan illeszkedne a vízilabda BL-döntő is, azaz egyfajta kötelezettség-vállalás nélküli előfoglalással éltem – mondta utóbb Gyárfás Tamás. – Budapest prioritást élvezhet, de természetesen előbb egyeztetni kell a kormányzattal és a vízilabda-szövetséggel is, csak azután válhat hivatalossá a pályázatunk."