FACEBOOK

Kezdődik a Bajnokok Ligája hatos döntője

Kezdődik a Bajnokok Ligája hatos döntője
hozzászólás, 2014.05.29.

Sosem látott módon, hat csapatos, mától szombatig tartó tornával fejeződik be Barcelonában a Bajnokok Ligája 2013-14-es küzdelemsorozata. Négy magyar szereplőért szoríthatunk, mindegyikük nyilatkozott a vlv-nek.

A főtábla két csoportelsője csak pénteken, az elődöntőben száll vízbe, ellenfelük kiléte a csoportmásodikok és a csoportharmadikok mai meccsén dől el.

A teljes program:

Bajnokok ligája, hatos döntő, Barcelona, Bernat Picornell uszoda

Május 29., csütörtök


18.00 Pro Recco (olasz)- Partizan Belgrád (szerb)
19.30 CNA Barceloneta (spanyol)-Brescia (olasz)

Május 30., péntek

16.30 az első nap két vesztese (az 5-6. helyért)
18.00 a Pro-Recco-Partizan győztese-Radnicski Kragujevác (szerb)
19.30 A Barceloneta-Brescia győztese-Primorje Rijeka (horvát)

Május 31., szombat

18.30 a két elődöntő vesztese (a 3-4. helyért)
20.00 a két elődöntő győztese (az 1-2. helyért)

A torna mérkőzéseiről magyar televízió tudtunk szerint nem közvetít. Ily módon valószínűsíthető, hogy a LEN elérhetővé teszi a saját honlapján nézhető élő streamet a portálra magyar IP-címmel érkező internetezők számára. www.len.eu


Érdekesség, hogy a verseny színhelye az az uszoda, ahol a magyar válogatott tavaly nyáron világbajnoki címet szerzett.

A vlv információja szerint a final six tornát vagy legalábbis annak egy részét több magyar szakember is a helyszínen tekinti meg. Köztük van Dabrowski Norbert, a válogatott másodedzője, a ZF-Eger vezetőedzője.


VARGA DÉNES (Primorje Rijeka) a vlv-nek:

- Csak élesben fog kiderülni, hogy tartani tudjuk-e a szezon utolsó szakaszában elért formát. Nem érzek aggodalmat a többieken azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e döntőbe jutnunk. A Partizannal kétkapuztunk Rijekában, hasznosnak értékelem ezt a közös felkészülést.

- Kit vársz elődöntőbeli ellenfélnek?

- Azt gondolom, hogy több esélye van a Barcelonetának, de abban a furcsa helyzetben vannak, hogy itt most számukra nagy a tét és ez esetleg egy kicsit befolyásolhatja az eddig nyújtott teljesítményüket.

- Nektek ki lenne jobb?

- A Brescia, őket gyengébbnek tartom.

- Esélyesnek tartod-e a Rijekát a végső győzelemre, mennyire elvárás a torna megnyerése saját magatokkal szemben?

- Igen esélyesnek tartom magunkat, sőt, mi több, magunkat tartom a legesélyesebbnek, ugyanakkor ott van, hogy ha a Recco jut döntőbe, nekik nagyon nagy tapasztalatuk van a BL-döntők terén is. Az elmúlt tíz évben sokszor játszottak és a legtöbbször ez az edző állt a parton, ha nem mindig. Ez mindenképpen őket erősíti. Viszont azt gondolom, hogy ha mi kijátsszuk a maximumunkat, akkor az több, mint az ő maximumuk.

- Mennyire lesz furcsa nektek az első napon hátradőlve nézni a meccset és várni, hogy ki lesz az ellenfeletek?

- Igen, ez érdekes lesz, tetszik is nekem. Szerintem nem is volt még olyan, hogy ez a csapat, a 13 ember együtt nézett volna egy meccset.


VARGA DÁNIEL (Primorje Rijeka) a vlv-nek:

- Nagy várakozással és elvárásokkal érkeztünk Barcelonába. Impozáns volt a szezonunk, a kezdeti nehézségek után, tulajdonképpen november óta nagyon magas szinten játszunk, minden meccset megnyertünk egy kivételével, az egy győzelemmel felérő döntetlen volt Dubrovnikban. A szezon során mutatott játékunk alapján reálisnak tartom, hogy elsőként jutottunk tovább a csoportból és rögtön az elődöntőben kezdünk. De!  Semmiféle jelentősége nincs a korábbi remek játéknak, jó szereplésnek, az elődöntő 0:0-val indul, egész ás mérkőzés lesz, mint a korábbiak. Újra száz százalék körüli teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy döntőbe jussunk. Ezt az idén már többször meg tudtuk csinálni, de azért az elmúlt egy hónapban nem voltak olyan hőfokú mérkőzéseink - annak ellenére, hogy döntőket is játszottunk - hogy azt mondhatnám, tudom, hogy milyen formában vagyunk. 

- Kit szeretnél ellenfélnek az elődöntőben?

- Erre úgy válaszolok, hogy szerintem a Barceloneta jobb csapat, mint a Brescia, otthon játszanak, elég magabiztosak is lehetnek. Érdekes szituáció, hogy a lelátón leszünk és előttünk alakul ki, hogy ki lesz az ellenfelünk, érdekes lesz megnézni azt a meccset.

- Milyen érzés lesz bemenni abba az uszodába, ahol legutóbb 2013 augusztus 3-án jártatok...?

- Én még augusztus 4-én hajnalban is ott voltam, mert a vb-döntő után a doppingra vártam... De  nem erre fogok emlékezni, örülök, hogy ott játszunk, nagyon jó érzésekkel tölt el, remélem, hogy ez szerencsés visszatérés lesz és a számunkra kedvező "együttállás" által kétszer annyi esélyünk lesz nyerni, mint amennyi a Reccónak van Madi miatt!


MADARAS NORBERT (Pro Recco) a vlv-nek:

- Az első gondolatom az, hogy sok szempontból is különleges lesz ez a torna. Nekem azért, mert az utolsó meccseimet játszom a Pro Reccóban, a csapatnak azért, mert ez nem final four, hanem final six. Tehát nem két meccset kell nyerni a végső győzelemhez hanem hármat. Ez nem kis különbség, három nap alatt három meccset játszani mindenképpen megterhelő, ráadásul a csoportelsők eggyel kevesebbet szerepelnek, ami egyébként nem igazságtalan, hiszen megdolgoztak ezért a lehetőségért. Szerintem fizikailag fel vagyunk készülve, azért ez így is sok, itt minden meccs után gyorsan kell regenerálódni, méghozzá nem csak fizikailag, hanem szellemileg is, ez nehéz dolog.

Nekünk ebben az évben nagyon nem ment a szláv csapatok ellen, kezdve a Kragujeváccal, amellyel a selejtezőt játszottuk, aztán a Zvezda elleni oda-visszavágó végén csak ötméteresekkel jutottunk tovább, majd a Rijekától oda-vissza kikaptunk, vereséget szenvedtünk Dubrovnikban is, tehát ez a vonal nekünk idén nem nagyon jött be. És hát, ha a Partizanon csütörtök este túljutunk, akkor jön egy másik szerb csapat... 

Egyébként úgy érzem, hogy egy picit leültünk a bajnoki döntő után, valahogy mindenki elégedetté vált, hiszen az év többé-kevésbé kipipálható, megvan az Olasz Kupa és a bajnoki cím. Végül is at mondom, annyira azért mégsem aggasztó, hogy jó a hangulat, mert egy olasz csapatnál ez nem veszélyes, egyetlen pillanat alatt meg tud változni mindenki. Magyar csapatoknál ez a tapasztalataim szerint nehezebben megy, de majd meglátjuk, hogy lesz itt. Készültünk, gyakoroltunk, meglátjuk.

Kedvezőnek értékelem, hogy az elmúlt sok-sok évben, amikor indultunk, mindig úgy utaztunk a final fourra, hogy mi voltunk az esélyesek, most azonban ez nem így van. Most nem kell, hogy ez a felelősség nyomasszon minket. Amilyen évet zártunk - éppen most soroltam fel a vereségeket, amikre nem lehet mondani, hogy becsúsztak. Becsúszhat egy vagy kettő, de nem öt-hat. Hülyén hangozhat, de azt gondolom, hogy ez most nem baj, könnyebbséget jelent nekünk. 

Ami a csütörtöki meccsünket illeti: a csoportkör alatt végig azért hajtottunk jó helyezésre, hogy a másik csoportból viszonylag könnyű ellenfelet kapjunk. Ez megtörtént, de most a legnagyobb veszély az, hogy elbizakodottak leszünk, nem szabad elhinnünk, hogy sokkal jobbak vagyunk.


SZIRÁNYI BALÁZS (CNA Barceloneta) a vlv-nek:

- A sikeresen megvívott bajnoki döntő óta természetesen csak erre készültünk. A hivatalosan megfogalmazott elvárás velünk szemben az, hogy jussunk be a final six-be, tehát legyünk versenyben a döntőbe jutásért. Ha ez nem sikerülne, az egyértelműen csalódás lenne, ha viszont igen, akkor tudjuk ugyan, hogy nem nekünk kedvez a papírforma, de otthon játszunk, nem lehet más célunk, mint az egész torna megnyerése.

A csütörtöki ellenfélből, a Bresciából sikerült elég jól felkészülni, ha továbbjutunk, akkor a Rijeka az ellenfél - őket megvertük már itthon a csoportkörben, tehát nincs lehetetlen. Nyilván nagyon kemény dió lesz, de meccsenként akarunk előrehaladni, most az olaszok következnek.

Szép lesz az uszoda, jó hangulatra is számítok, kicsit közelebb vannak a lelátók a medencéhez, mint a vb alatt voltak. Várjuk nagyon a tornát, régóta készülünk rá, mi is bevonultunk egy hotelbe. Szerintem készen állunk.