FACEBOOK

Erdélyi Balázs hazatér és az Eger játékosa lesz

Erdélyi Balázs hazatér és az Eger játékosa lesz
hozzászólás, 2014.05.23.

Négy évvel ezelőtt a profi vízilabdázás helyett az amerikai közgazdasági-pénzügyi tanulmányokat választotta, most, hogy végzett az egyetemen - visszatér a sportágba. Tagja Benedek Tibor Eb-keretének és megcélozza a tartós válogatottságot.

Erdélyi Balázs 2010 júniusában döntött úgy, hogy nemet mond Kemény Dénesnek, s elfogadja, hogy valójában még ki sem teljesedett sportolói pályafutása ezen a szinten véget is ér. Hosszú gondolkodás után úgy döntött, hogy egy kaliforniai egyetemen kezdi meg tanulmányait.

Ez a döntés akkor mindenkit meglepett, mert Erdélyi korosztályának egyik legtehetségesebb vízilabdázója volt, szerepelt a felnőtt válogatottban, s kupát nyert az Eger színeiben.

Amerika messze van, Balázs eltűnt a hazai sportkedvelők szeme elől. Pedig a pólót folytatta, a Pacific Tigers játékosaként, az amerikai egyetemi bajnokságban és - bizonyítékául annak, hogy a tehetség bárhol utat tör magának - előbb a konferencia legjobbjának választották, majd megkapta a vízilabdázónak Amerikában adható legértékesebb egyéni elismerést, a Couthino-díjat.

Tavaly nyáron még nem tudta, mi lesz, ha 2014 nyarán befejezi egyetemi tanulmányait Európában gondolkodott, de nem pólóban, hanem közgazdasági, pénzügyi "feltételrendszerben". Mint akkor a vlv-nek jelezte, az egri csapattal, Bárány Attilával is felveszi azért a kapcsolatot, hiszen annak idején úgy engedték el Egerből, hogy visszavárják.

És ekkor újabb fordulat történt az életében. Hivatalos meghívót kapott a magyar Universiade-válogatottba, s ennek alapján részt is vett a kazanyi főiskolai és egyetemi világjátékok vízilabdatornáján, jó játékkal járult hozzá ahhoz, hogy a magyar válogatott aranyérmes lett.

Az Universiade után visszatért Amerikába, s az év végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyetemi bajnokság final six tornájának legjobb játékosává választották, s a végső döntőben (ahol egyébként kikaptak az USC Trojans csapatától) hét(!) gólt helyezett el az ellenfél hálójában. 

Idén januárban az egyik napon telefonhívás ébresztette, s félálomban el sem akarta hinni, hogy a szövetségi kapitány, Benedek Tibor van a vonal másik végén. A kapitány meghívta a válogatott februári edzőtáborába és a Volvo Kupára.

Amikor az akkori összetartás végén Benedek Tibor záró megbeszélést tartott, annak befejeztével külön beszélgetést folytatott Balázzsal.

A történet itt megszakadt, majd három napja folytatódott, amikor Benedek Tibor közzétette 18-as keretét, azok névsorát, akik jövő hétfőn megkezdik a felkészülést a nyári budapesti Európa-bajnokságra. Köztük van Erdélyi Balázs is.

ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Először is gratulálok a válogatottsághoz.

- Köszönöm szépen.

- Úgy tudom, van még egy fontos hír veled kapcsolatban! :-)

- Igen. Legalább egy szezonra leszerződtem az egri csapathoz, hogy utána mi lesz, még meglátjuk.

- Amerikában befejezted a tanulmányokat, végeztél mindennel?

- Igen, meglett minden vizsgám, megtörtént a diplomaosztó is, vasárnap délután érek haza Magyarországra. Most vettem részt épp egy san diegói tornán. A San Franciscoi  Olimpiai Klub csapatával másodikok lettünk. Ez leginkább felkészülési tornán tekinthető, részemről legalábbis mindenképp, egy kicsit "kondiba szedtem magam". Sok cserével játszottunk, de azért úgy gondolom, elég sok lehetőséget kaptam. Játszottunk a USCLA és a Stanford csapatával is és az amerikai válogatottal egy bemutató mérkőzést.

- Mi ez az Olimpiai Klub, ahol játszottál?

- A San Franciscoi  Olimpiai Klubnak tavaly nyár óta vagyok tagja, azóta, hogy megkaptam a Coutinho-díjat. Meghívtak, hogy játsszak ezen a tornán náluk és ezt örömmel fogadtam. Ez a klub főleg a díjazottakból áll, de azért vannak más tagjai is, de ez egy útja annak, hogy be lehessen kerülni.

- Februárban, amikor véget ért a Volvo Kupa, Tibi téged külön félrehívott, megtudhatjuk, mit mondott neked akkor?

- Nyilván rövid volt az a másfél-két, míg otthon voltam, de annyit mondott, hogy szeretne nyáron is megnézni. Utána küldött nekem edzésprogramot, háromhetes periódusok szerint és ezeket csináltam végig az elmúlt három hónap során. Leginkább úszás és lábtempós feladatok voltak ezek, mert nem sokszor volt lehetőségem csapattal edzeni az elmúlt pár hétben.Nekünk december óta nem volt bajnokság, azóta csak egy-két meccset játszottam. Brazíliában voltam egy hetet, meghívtak játszani, de már nagyon hiányzik az, hogy meccsezek, mivel nem sokat tudtam játszani.

- Van benned aggodalom emiatt?

- Nem úgy fogalmaznék, hogy aggodalom, de nyilván izgulok valamilyen szinten.

- Hogy jött az egri szerződés?

- Utolsó pillanatban. Az elmúlt két napban felhívott Dabrowski Norbi és Bárány Attila is, átbeszéltük újra a dolgokat és sikerült megállapodni.

- Tehát ők kerestek és hívtak haza. Neked mi volt a terved az egyetem után, hova akartál menni?

- Decemberben még más terveim voltak, de az, hogy Tibi felhívott januárban, nagyon sokat változtatott az egészen. Teljesen új irányban indultam el ahhoz képest, mint amit fél évvel ezelőtt gondoltam. Jelen pillanatban egyértelmű, hogy mik a célok: válogatott szeretnék lenni. Most az álláskeresést kicsit félretettem és csak erre koncentrálok. Meglátjuk, hogy alakul ez a szezon, a jövő természetesen ettől is nagyban függ.

- Az Eger mostani csapatából kiket ismersz?

- Szinte mindenkit.

- Mit szólsz a mozgásokhoz, tudtad, amikor döntöttél, hogy miként alakul az egri keret, illetve mennyire befolyásolt ez?

- Valamilyen szinten tudtam róla, meg is lepődtem, amikor hallottam a neveket. Jól is érinthet a dolog, mert esetleg több játéklehetőségem lesz, de mindenképpen meglepetés volt pár nevet hallani a távozók között.

- Mivel most éppen úton vagy San Diegóból San Franciscóba, megkérdezem, mit üzensz haza?

- Hajrá Magyarország :-)

(Lejegyezte: Tina)