FACEBOOK

Kezdődik a finálé!

Kezdődik a finálé!
hozzászólás, 2014.05.08.

Péntek este felgördül a függöny és megkezdődik a férfi bajnokság döntője, amely az egyik fél harmadik győzelméig tart.

A fináléval kapcsolatos technikai tudnivalókat külön cikkben ismertettük.

OB1, döntő, első mérkőzés

Május 9., péntek


18.30 Szolnok-Eger - DIGIsport1, vlv

KOVÁCS ISTVÁN szakmai igazgató (Szolnoki Dózsa Közgép) a vlv-nek:

- Nagyon lényeges volt számunkra, hogy hogy sikerül az elődöntő, nem is annyira az eredmény, hanem inkább a mutatott játék szempontjából. És az nagyon jó volt! Utána következett két hét, voltak betegségek, sérülések és mindössze egy edzőmeccset tudtunk játszani, péntek este fog kiderülni, hogy igazából mire volt elég ez a két hét, hogy milyen lesz a formánk. Nagyon bízom a játékosainkban, ha mentálisan rendben lesz minden és jól tudunk koncentrálni, akkor jó esélyünk lesz. Óriási hiba lenne, ha az egriek gyenge nemzetközi szereplése elaltatna minket, nem foglalkozhatunk azzal, hogy mi történt náluk, milyen változások voltak, milyen eredményeket értek el, ez az ő dolguk. Ha mi ezzel foglalkoznánk, bajba is kerülhetnénk, de nem ezt tettük. Egyébként ráadásul a nemzetközi szereplés nekünk sem sikerült, hiszen mi tovább sem jutottunk a csoportunkból, sőt, elrontottuk a Magyar Kupa döntőjét is...

- Mi jellemezte a felkészüléseteket?

. Az imént mondottakból kiindulva nem is nagyon néztük meg az egriek Recco elleni meccsét. Mi a döntő tavalyi mérkőzéseiből indultunk ki, azokból igyekeztünk levonni a tanulságokat és nem is fizikai dolgokra gondolok, hanem a figyelemre, arra, hogy ki hogy koncentrál, hogy teljesít, különösen a védekezésben.

- Mi az, ami döntően befolyásolhatja a párharc alakulását?

- Nagyon lényeges, hogy miként teljesítenek a kapusok. Ezt sarkalatos pontnak tartom abból a szempontból, hogy mi lesz a végeredmény.

- Milyen forgatókönyvet valószínűsítesz?

- Nem is beszélünk forgatókönyvről. Mindig az adott mérkőzés lebeg a szemünk előtt, úgy építettük fel a döntő alatti készülést is. A péntek esti meccset meg szeretnénk nyerni, ez az első. Ha sikerül, akkor alaposan elemezni kell a történteket - és persze akkor is, ha nem jön össze... A "forgatókönyv" adott, hiszen a játéknapok ismertek... Abban bízom, hogy lesznek nálunk kiváló egyéni teljesítmények, tehát amellett, hogy jól védekezünk, támadásban lesznek extra teljesítmények és erős lesz a figyelem, az egymásért való küzdés. Mindenki harcra kész, kellőképpen fel van tüzelve, várjuk a döntő első meccsét!


DABROWSKI NORBERT vezetőedző (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Természetesen alaposan kielemeztük a Reccó ellen mutatott játékunkat, majd a BL-szakaszt le is zártuk, nem engedhettük meg magunkat, hogy arra túl sok időt fordítsunk, azóta csak a Szolnokkal foglalkozunk.

- Megtaláltad-e a videózás során azokat a "lyukakat" a Szolnok játékában, amire alapozni lehet a taktikai fegyvertárat.

- Remélem, ugyanannyira, mint a Szeged ellen. Ugyanúgy készültünk egyébként is, mint minden meccsre, a héten volt nálunk pszichológus is, nyilván vannak dolgok, amikkel speciálisan készülünk, de hát a Szolnok is készül és azért egy teljes bajnokság után nagyon nehéz meglepetést okozni. Ráadásul nekünk különben is nagyon nagy feladat három hónapnyi közös munka után elővarázsolni valamit a kalapból. Annak örülnék, ha tökéletesen menne, amit elkezdtünk együtt, új dolgokat kitalálni nincs idő. Meg szerintem nem is nagyon tudna újat mutatni egymásnak ez a két csapat.

- Szolnokon van az első meccs, ez mennyire határozhatja meg az egész döntő menetét?

- Mindenki az első meccsről beszél, mert persze ennek van aktualitása, de én azt mondom, hogy a második találkozónak lesz döntő jelentősége. A második meccsen nagyon nagy teher lesz azon a csapaton, amelyik az elsőt elveszítette, ha 2:0-as hátrányba kerül, onnan már nehéz fordítani, ez talán egyszer sikerült az elmúlt tíz évben. Persze nekünk a bajnoki cím megvédéséhez egyszer idegenben is nyernünk kell. Jó lenne már az első meccsen, de most azt mondom, hogy péntek este talán még kóstolgatni fogja egymást a két csapat, mindenki felméri, hogy hol tart, a hétfői második találkozó lesz iszonyúan fontos.

- Milyen a hangulat most Egerben, mekkora a várakozás?

- Nyilván a gyenge nemzetközi szereplés csökkentette az érdeklődést, de hát azért ez mégiscsak a bajnoki döntő, remélem, hogy sok néző lesz a Bitskeyben.

- Mit tartasz reális forgatókönyvnek, hány meccs kell az aranyérem eldöntéséhez?

- Négy!

- Miért nem öt?

- Mert négy meccsből befejezzük!


DECKER ATTILA (Szolnoki Dózsa Közgép) a vlv-nek:

- Bár jó formában voltunk az alapszakasz végén, nem meccsből jövünk, két hete nem volt mérkőzésünk, ami talán megnehezíti a dolgunkat, azt, hogy felpörögjünk. Ennek ellenére vagyunk annyira profik, hogy ezt megoldjuk. Mindenki átérzi a dolog súlyát, tavaly három meccsen kikaptunk a döntőben, most talán papíron mi vagyunk az esélyesebbek, de ez a "papír", majd a vízben kell bizonyítanunk, hogy valóban így van ez.

- A pénteki nyitány szerinted mennyire határozza meg a folytatást?

- Én azt érzem, hogy sorsdöntő jelentősége van az első meccsnek, aki péntek este nyer, szerintem nagy lépést tesz a bajnoki cím felé.

- Neked még nincs ilyen címed...

- Nem csak nekem, többeknek sincs és ez nyilván plusz motivációt jelent. Én a magam részéről már jártam a közelében több alkalommal is, de soha nem sikerült, valami mindig közbejött. Török Béla, Jansik Dávid, Lévai Marci - ők sem nyertek még, beszéltünk is erről, számunkra emiatt különösen nagy jelentősége lesz ennek a döntőnek!


GÓR-NAGY MIKLÓS (ZF-Eger a vlv-nek):

- Nagyon várjuk már az első meccset, most már a szokásos "finomhangolás" zajlik, főleg videózás formájában. Úgy gondolom, hogy az utolsó néhány BL-meccsből sikerült profitálnunk, így, ha nem is volt sikeres a nemzetközi szereplésünk, a bajnoki véghajrában hasznunkra válhatnak a meccsek tapasztalatai. Legutóbb Reccóban jó kis meccset játszottunk, remélem, hogy azon a szinten kezdjük a döntőt, ahova ott sikerült felpörögnünk.

- Hogy sikerült a taktikai felkészülés a Szolnok ellen?

- Norbi (Dabrowski Norbert vezetőedző - a szerk) rendesen felkészült belőlük, és át is adta az összegyűjtött információkat, remélem, hogy ezek alapján sikerül felülkerekednünk.

- Hogy látod az esélyeket? De őszintén...

- Mi vagyunk a címvédők, verjenek meg minket, ha tudnak!

- De ők háromszor játszhatnak otthon az esetleges öt meccsből...

- És akkor mi van...? :-)

- Általában előnyösebb hazai pályán játszani...

- Általában. De ez semmit nem jelent. Mindenesetre jobb lett volna, ha hazai pályán tudjuk megünnepelni a végső győzelmet, de ez van. A viccet félretéve. úgy gondolom, hogy két egyenrangú csapat találkozik, úgyhogy jó kis mérkőzések lesznek.

- Hány meccsig fog tartani szerinted?

- Nem így nézzük, meccsenként megyünk. De az biztos: komoly motíváció, hogy három meccs alatt behúzzuk, mert akkor több a pihenő...

- Köztudott, hogy a gyenge nemzetközi szereplés miatt szezon közben anyagi szankciót kapott a csapat, 15 százalékos bércsökkentés formájában. Hogy áll a dolog a bajnoki cím összefüggésében, létezik anyagi motiváció?

- Igen, a kilátásba helyezett csökkentés eltűnik, ha megnyerjük a bajnokságot, de azt is el kell mondanom: a vezetés látta, hogy mindent megtettünk a BL-meccseken, nem a hozzáállással volt baj, így már korábban szó volt "kompenzációról".


A DIGIsport előzetesében a két edző mellett Biros Péter, Kis Gábor és Decker Attila nyilatkozik.